URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2013, 13:50

Universitatea în 2013: Planuri măreţe, bani puţini

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, Planul Operaţional al instituţiei pentru 2013, adică lista obiectivelor ce se doresc atinse în acest an.

Cel mai important obiectiv, spune Bungău, este obţinerea calificativului de "încredere ridicată" din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior. În prezent, Universitatea din Oradea are calificativul "încredere".

"Trebuie să facem raportul de autoevaluare şi în toamnă cel târziu să vină o comisie ARACIS, să trecem de la gradul de încredere la încredere ridicată", a declarat Bungău. Rectorul a precizat, însă, şi că deocamdată nu se ştie "greutatea" pe care o va avea acest calificativ, întrucât deocamdată nu se ştie cum se va face anul acesta ierarhizarea universităţilor, clasament în urma căruia se stabileşte şi finanţarea acestor instituţii. "Nu mai avem predictibilitate cu privire la modul în care va fi cuantificată Univeristatea. Unele vorbe spun că ceea ce a fost anul trecut cu ierarhizarea va dispărea, aşa că nu ştii pe ce buton să apeşi", a spus rectorul.

Cert este că, susţine Bungău, o nouă evaluare ARACIS e necesară. În cadrul acesteia, vor fi evaluate aproximativ 20 de programe de studii şi managementul calităţii.

Tot pentru 2013, conducerea executivă a Universităţii şi-a propus să deschidă mai multe şantiere: pentru continuarea lucrărilor la clădirea Facultăţii de Ştiinţe Economice din campusul B, pentru amenajarea unei parcări în campusul central, amenajarea spaţiilor verzi din campusuri, reabilitarea amfiteatrelor din pavilioanele A şi B, continuarea lucrărilor la sediul Facultăţii de Arte, amenajarea decanatului, secretariatului şi faţadei clădirii Facultăţii de Protecţia Mediului, amenajarea Clubului Studenţesc.

Totuşi, rectorul a admis că nu e sigur că aceste lucrări se vor şi face efectiv, pentru că Universitatea nu ştie deocamdată câţi bani va primi de la Ministerul Educaţiei şi nici nu se aşteaptă la minuni. "Din păcate, nu se prevăd foarte mulţi bani de la Minister pentru investiţii", a spus Bungău. În aceste condiţii, cel mai probabil aceste investiţii vor figura şi pe planul operaţional al Universităţii din 2014.

Rectorul a precizat şi că, din obiectivele Universităţii stabilite în 2012, doar 70% au fost îndeplinite. Motivul neîndeplinirilor este, în principal, tot lipsa banilor.

Constantin Bungău a precizat şi că linia de finanţare accesată de Universitate la finele anului 2012 nu a fost încă folosită. "N-am folosit-o încă, am drămuit bănuţii, i-am rostogolit, am lăsat şi nişte arierate", a explicat rectorul. În decembrie, Universitatea a semnat un contrat cu Banca Transilvania pentru deschiderea unei linii de finanţare în limită de 5 milioane de lei.

Pe de altă parte, rectorul a precizat că în această săptămână s-a încheiat auditul Curţii de Conturi la Universitatea din Oradea, control ce s-a făcut vreme de şase săptămâni. Potrivit lui Bungău, inspectorii au impus instituţiei doar "foarte puţine măsuri de corecţie".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
????
ce oras bre? O sa fim un targ de tara si nici macar Sorbonica nu va rezista.
Postat 20 Februarie 2013, 18:11 de misu
Bugete
Interesante planuri si sper sa le realizeze desi nu au chior in buzunar. altfel mai ales dupa regionalizare in 5 ani ajungem un oras de 75000 locuitori
Postat 20 Februarie 2013, 15:59 de virgilel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON