URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2010, 11:26

Universitatea din Oradea, între plusuri şi minusuri

Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a făcut public raportul privind planul operaţional pe anul 2009, în care sunt notate, structurat, toate obiectivele atinse sau nu în anul ce s-a încheiat.

Fără Bibliotecă, dar cu parcări

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii proceselor educaţionale şi administrative, Universitatea se laudă cu realizarea a 96% din acţiuni, printre care se numără asumarea prin reglementări interne a criteriilor de moralitate şi a incompativilităţilor, elaborarea Cartei Universităţii din Oradea, aprobarea a opt regulamente şi 12 proceduri, precum şi investigarea statistică a cerinţelor studenţilor şi angajaţilor.

O realizare pe care conducerea Universităţii o consideră importantă este îmbunătăţirea aparatului administrativ.

Pe partea de construcţii, Antal spune că s-au realizat numeroase vizite pe şantier, derularea lucrărilor fiind urmărită în permanenţă. Cu toate acestea, Biblioteca nouă nu a putut fi încă inaugurată, deşi termenul final era 30 decembrie 2009. Aici, Universitatea a achiziţionat mobilier în valoare de 300.000 de lei şi urmează să cumpere echipamente IT şi aparatură telefonică de 500.000 de lei.

Nici Facultatea de Muzică nu s-a putut muta, anul trecut, într-un nou sediu, însă pentru construirea acestuia s-a realizat licitaţia. Însă, conducerea a reuşit să reamenajeze şi să construiască noi parcări pentru angajaţii Universităţii şi să înfiinţeze Serviciul Patrimoniu Administraţie Centrală, care are sarcina de a inventaria patrimoniul instituţiei.

Prea multă apă şi prea mult curent

În 2009, Senatul Universităţii a elaborat şapte regulamente, printre care şi cel privind activitatea profesională a studenţilor în baza Sistemului European de Credite Transferabile, dar şi alte patru proceduri, precum cea de implementare a programului Lifelong Learning.

Un lucru care în acest an trebuie îmbunătăţit este managementul administrativ, unde, datorită unor întârzieri la achiziţii, conducerea Universităţii consideră necesară procurarea unui soft pentru urmărirea şi verificarea activităţii.

Şi lipsa diriginţilor pe şantiere este un minus pentru Universitate, cu consecinţe negative asupra calităţii lucrărilor. De asemenea, raportul concluzionează şi că licitaţiile pentru lucrări se derulează greoi, cu întârzieri.

O altă problemă din 2009 sunt cheltuielile mari la încălzire, datorate unor pierderi la apa geotermală, pentru care se impune echilibrarea instalaţiei de încălzire. Această operaţiune a început, de altfel, în decembrie.

Totodată, în 2010, rectorul vrea să scadă consumul de curent şi să urmărească consumurile de materiale la confecţiile metalice efectuate de Atelierul mecanic, dar şi consumabilele de la facultăţi.

În 2009, Universitatea a derulat 88 de proiecte, decontate în valoare de peste 13.600.000 de lei şi 138.000 de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON