URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate vă şochez: mie mi-a plăcut sâmbăta trecută la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor! Recunosc, am avut o plăcere sadică, pe care am savurat-o ignorând că unii din cei 648 delegaţi veniseră la sărbătoarea de partid cu maşinile primăriilor. La fel, nu mi-a păsat nici că rezultatul "alegerilor" îmi era clar încă de două săptămâni: pentru că n-a îndrăznit nimeni să-l concureze, Mang a fost reales printr-o simplă ridicare de mâini.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe o străduță din Oradea țevile pocnesc mai des decât dopurile de șampanie prin restaurantele elegante. De câte ori apa rece, apa caldă sau agentul termic se infiltrează la suprafață din străfundurile bătrânei instalații, apare o echipă cu un scenariu bine stabilit: decopertează asfaltul, sapă tranșeea, ajunge la țeavă, taie bucata bolnavă, o sudează pe cea nouă, acoperă la loc, tasează pământul și betonează. Ulterior vine o altă echipă cu o basculă de asfalt și mai multe lopeți, după care, în sfârșit, pe străduța ghinionistă se lasă liniștea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
17 Decembrie 2019, 17:33

Universitatea din Oradea are Cartă nouă: Senatul va fi mai mic, universitarii condamnaţi pentru corupţie vor fi concediaţi, iar şefii nu vor putea fi şi senatori

Ministerul Educaţiei a aprobat noua variantă a Cartei propusă de Universitatea din Oradea, care va intra în vigoare de anul viitor.

„Astăzi (n.r. marţi) a venit avizul favorabil de la Ministerul Educaţiei. După vacanţa de iarnă, va fi convocată o şedinţă a Senatului universitar, pentru adoptarea Cartei”, a declarat preşedintele Senatului, Aurel Căuş, pentru BIHOREANUL. Aceasta a fost a treia variantă a Cartei transmisă de Universitatea din Oradea.

Senat mai „suplu”

Principalele schimbări aduse de noua „biblie” academică sunt reducerea numărului de senatori de la 76 la 64 (16 studenţi şi 48 de cadre didactice) şi desfacerea contractului de muncă pentru universitarii condamnaţi pentru corupţie şi infracţiuni contra patrimoniului. De asemenea, noua Cartă prevede şi o schimbare în reprezentarea facultăţilor în forul legislativ.

Cei mai mulţi senatori, 10 la număr, va avea Facultatea de Medicină şi Farmacie, cea mai mare din Universitate. Facultatea de Protecţia Mediului va avea cinci reprezentanţi în Senat, iar cea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei patru. Câte trei senatori vor avea facultăţile de Geografie, Turism şi Sport, Inginerie Managerială şi Tehnologică, Ştiinţe Socio-Umane, Ştiinţe şi Informatică şi Ştiinţe Economice, iar câte doi facultăţile de Arte, Litere, Istorie, Inginerie Energetică şi Management Industrial, Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Drept. Fiind nişte structuri mai mici, Facultatea de Teologie şi Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic vor avea câte un senator.

Ori şef, ori senator!

Totodată, Codul de Etică, anexă la Cartă, prevede că universitarilor le este interzisă deţinerea a două funcţii de conducere, respectiv a unei funcţii de conducere şi a celei de membru în Senatul instituţiei sau oricare altă structură de conducere care are atribuţii de control, evaluare, validare sau aprobare a activităţilor din cadrul celeilalte funcţii de conducere.

Cumulul de funcţii a fost interzis şi până acum în Universitate, dar ca o prevedere expresă, astfel că cei care ocupau poziţii de conducere nici măcar nu au putut candida la Senat. Această regulă a  stârnit nemulţumiri în rândul unor universitari orădeni, deoarece Legea Educaţiei permite rectorului, prorectorilor, decanilor ori prodecanilor să devină membri în forul legislativ.

Noutatea adusă de Carta aprobată acum este că universitarii cu funcţii de conducere vor putea candida la Senat, dar dacă vor fi aleşi, vor intra în incompatibilitate şi vor avea 15 zile la dispoziţie ca să aleagă dacă vor să rămână şefi sau preferă să fie senatori.

Reformă respinsă

Aşa cum BIHOREANUL a scris, revizuirea Cartei a fost o misiune dificilă. În prima variantă propusă de Senatul Universităţii, Carta prevedea reguli reformatoare, precum interzicerea şefilor din instituţie (rector, preşedinte de Senat, prorector, decan, director de departament) să ocupe funcţia mai multe de două mandate, interzicerea universitarilor să fie directori de departamente, prodecani sau decani dacă au rude în structurile pe care le conduc, selectarea decanilor prin concurs ori demiterea rectorului dacă Universitatea înregistrează doi ani la rând deficit financiar.

Dacă s-ar fi aplicat, aceste reguli ar fi produs un adevărat cutremur în Universitate. Întâi, pentru că mulţi şefi au adunat deja două mandate, iar apoi pentru că şi mai mulţi au (a se citi „şi-au vârât”) rubedenii prin facultăţile în care lucrează.

Toate aceste prevederi au fost însă respinse de Ministerul Educaţiei, pe motiv că contravin legislaţiei în vigoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Universitatea, a familiilor sau a studenților?
A cui este Universitatea? Așa cum arată până acum este a conducătorilor săi a căror soți, soții, fii, fiice, nepoți, amante, secretare și șoferi au toți un loc de muncă asigurat la Sorbonoica. În frunte cu rectorul, Constantin Bungău, cu fostul candidat de rector, Bodog, cu prorectorii Bendea, Burtă, Roșca plus decanii Adrian Maghiar (de la Facultatea de Medicină), Alina Bădulescu (de la Facultatea de Științe Economice), Alexandru Ilieş (de la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport), Valentin Mirişan (Facultatea de Drept), Mircea Gordan (Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei), Ioan Chereji (Protecţia Mediului), cu toții au soți / soții care iau salariile de la Sorbonica. Și ce salarii. Dați-o dracu de treabă, universitarilor, nu vă e rușine obrazului? Asta e școală sau locuri de muncă pentru familiile voastre? Din păcate, al doilea răspuns e cel bun. Aici sunt banii dumneavoastră, dragi studenți.
Postat 18 Decembrie 2019, 17:04 de iftime
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4 RON
  • 1 EUR = 4.7694 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON