URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2019, 16:50

Universitatea din Oradea a aprobat un plafon minim de taxe. În replică, studenţii au pus pe hârtie minusurile facultăţilor

Din următorul an universitar, taxele de şcolarizare plătite de studenţii Universităţii din Oradea au un plafon minim.

În şedinţa de luni, Senatul academic a votat, la propunerea conducerii executive, ca nicio specializare de licenţă să nu coste mai puţin de 2.900 lei, iar una de masterat măcar 3.000 lei.

Astfel, din toamnă se vor scumpi taxele la specializări de licenţă, precum Educaţie fizică şi sportivă, Istorie, Jurnalism, Litere, Biologie, Chimie, Matematică, şi la specializări de masterat, cum sunt cele de la facultăţile de Drept, Geografie ori Istorie.

Consiliul de Administraţie al Universităţii a propus şi în luna martie majorări pentru toate taxele de şcolarizare, de cel puţin 150 lei, însă atunci doleanţa a fost respinsă de Senat, după ce studenţii s-au opus, iar mai mulţi profesori i-au susţinut.

"Fabrică de bani şi atât"

În şedinţa de luni, studenţii nu doar că s-au opus din nou, însă au vrut şi să arate că, deşi taxele se majorează an de an, condiţiile din facultăţi nu se îmbunătăţesc. În acest context, tinerii au prezentat o listă cu zeci de nemulţumiri adunate în ultima lună de la studenţi din toate facultăţile, printr-un formular anume creat pe internet, care le-a asigurat reclamanţilor anonimatul.

De pildă, studenţii de la FMF Oradea se plâng de starea precară a clădirii în care învaţă. "Cade tencuiala pe noi, în sălile de curs", a scris un student, în timp ce alţii au arătat şi că dotările sunt precare sau chiar lipsesc.

Tinerii mai reclamă că, în procesul didactic, primesc diverse substanţe expirate, reactivi vechi sau chiar trebuie să-şi cumpere singuri materialele necesare, că unităţile din clinica de medicină dentară nu funcţionează, dar şi că profesorii sunt dezinteresaţi. "Pentru Universitatea Oradea, medicina este un business, FMF - numai fabrică de bani şi atât, cât timp acolo se fac bani, nu îi interesează nimic, nici condiţiile în care învaţă studenţii, nici ce studiază sau cine îi pregăteşte pe studenţi, nici dacă studentul va fi pregătit să devină un medic bun", a scris o studentă.

"Profesorii primesc foarte mulţi bani"

Plângeri au avut şi tinerii care învaţă la alte facultăţi. Cei de la Arte, de pildă, se plâng de frigul din sălile de curs, cei de la Inginerie Mecanică şi Tehnologică de laboratoarele vechi şi dotate cu echipamente "expirate", iar cei de la Calculatoare de lipsa unor "sisteme de calcul decente", arătând că cele pe care le au la dispoziţie se defectează frecvent.

Alţi tineri reclamă că profesorii sunt dezinteresaţi, aşa că nu merită salarii din taxe mărite pe spatele studenţilor. "La ce muncă fac profesorii, primesc foarte mulţi bani. 90% nu depun efort ca studenţii să înţeleagă", a scris un student de la Ştiinţe Economice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
comentarii
acesti studenti care sunt nemultumiti au masini de masini cu care vin la cursuri acesti studenti stiu foarte bine ce este si ce poate aceasta universitate in care toate cadrele didactice sunt neamuri si clanuri acesti studenti sunt la aceasta universitate pentru ca nu pot mai mult
Postat 03 Aprilie 2019, 08:46 de saruman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON