URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2011, 18:29

Universitatea a dat afară un profesor hoţ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că a plagiat mai multe lucrări ştiinţifice, profesorul Ioan Stanca a fost dat afară în şedinţa de luni, 18 iulie, a Senatului Universităţii din Oradea, la recomandarea comisiei de etică şi a comisiei de disciplină.

"Am primit sesizări de la mai multe universităţi din Europa cu privire la plagierea unor lucrări de către profesorul Ioan Stanca de la Facultatea de Ştiinţe. Unele părţi erau direct copy-paste", a povestit Cornel Antal miercuri, într-o conferinţă de presă.

Imediat după ce Universitatea a fost atenţionată în legătura cu practica lui Stanca, de un grup de cadre didactice din Varşovia, Comisia de etică s-a autosesizat, a verificat aspectele sesizate şi, în final, a propus Senatului desfacerea contractului de muncă al profesorului.

"Până de curând a fost în concediu medical dar, după ce s-a întors, a fost audiat de o comisie de disciplină, care a decis desfacerea contractului de muncă", a declarat rectorul, care se declară împotriva unor astfel de practici şi susţine că va lua întotdeauna cele mai dure măsuri.

Unviersitatea orădeană nu este, însă, consecventă în aplicarea cu fermitate a sancţiunilor. În 2003, fosta decană a Facultăţii de Textile şi Pielărie, Daniela Ionescu, a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 6 milioane de lei vechi şi la despăgubiri de 200 de milioane într-un proces de plagiat intentat de o profesoară a Facultăţii de Textile din Iaşi, Constanţa Comandar, care susţinea că Ionescu a copiat peste 80% din una dintre lucrările ei.

În 2007, cazul decăniţei a fost analizat de comisia de etică a Universităţii, care a propus demiterea ei din funcţie, furtul intelectual fiind una dintre cele mai grave încălcări ale deontologiei universitare. "Senatul Universităţii a respins cererea de demitere iar fapta s-a prescris pentru că cercetarea nu mai putea fi reluată devreme ce exista deja o decizie a comisiei de etică", a declarat rectorul Cornel Antal care a precizat că în anul 2007, Universitatea avea la conducere un alt Senat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
...
Stop plagiatului! Cum scrie mai sus. Sa fie concediati si pedepsiti cei care il practica!
Postat 21 Februarie 2012, 23:44 de Je
marfa
Mare lucru si lumea asta universitara. Din ce citesc a fost pedepsit acarul Paun, negasind pe altul sa plateasca oalele sparte. Comisie de etica compusa din oameni mai incapabili ca cel pe care l-au analizat. Sentinta care afecteaza la buzunar in perioada de criza, Ce sa mai spun, tara este cu susul in jos. Vom mai vedea anomalii oare?
Postat 01 August 2011, 23:54 de gimi
Dan Puric
COMUNICAT DE PRESA "Actorul Dan Puric, Editura "Compania Dan Puric" si Linte Marius (alias Parintele Neofit) - acuzatie de fals, uz de fals si tentativa de inselaciune din partea directorului Editurii Themis Cart, dl. dr. Florin Ciutacu - reprezentati de av. dr. Artin Sarchizian In anul 2008 actorul Dan Puric a publicat cartea 'Cine suntem" la Editura Platytera, condusa de dl. Florin Caragiu, prieten cu Parintele Neofit (pe nume Linte Marius). Deaorece nu aveau pusa la punct o retea de distributie in librariile din tara, autorul cartii si directorul Platytera cedeaza dreptul de distributie Editurii Themis Cart. Dupa o scurta perioada,de timp autorul cartii infiinteaza Editura "Compania Dan Puric". Intre timp insa, contractul Platytera cu Themis Cart inceteaza, ca urmare a incercarii lui Dan Puric si a reprezentantilor acestuia de a vinde cartea "Cine suntem" fara forma legale. "Compania Dan Puric" emite o factura catre Themis Cart in septembrie 2008, nerecunoscuta ca fiind valabila de reprezentantii aesteia. Din decembrie 2008 pana in iunie 2009 pe rolul Judecatoriei Sectorului 6 din Bucuresti se afla dosarul prin care "Compania Dan Puric" incearca sa demonstreze existenta unui raport contractual cu Themis Cart. Instanta, constantand inexistenta unui asemenea raport juridic pronunta o hotarare favorabila Themis Cart. Descoperindu-se la dosarul cauzei o serie imputerniciri antedatate, incheiate intre Linte Marius (Parintele Neofit), in calitate de "imputernicit", si "Compania Dan Puric", respectiv Dan Puric, in calitate de "mandanti", Themis Cart, prin dl. dr. Florin Ciutacu, depune plangeri penale impotriva celor trei subiecti de drept - Dan Puric, "Compania Dan Puric" si Linte Marius (Parintele Neofit). Au trecut mai bine de doi ani de la depunerea plangerilor, insa Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti se pare ca nu a intreprins nimic in legatura cu respectivele plangeri penale. Interesante sunt "imputernicirile": Linte Mariu (Parintele Neofit) apare identificat cu CI, seria,,..., nr....... emis in agust 2008, dar ele, imputernicirile, erau "datate" cu cateva luni inaintea emiterii actului de identitate! Oare Parintele Neofit si dl. Dan Puric au avut o revelatie privitoare la seria, nr. si codul numeric personal pe care urma sa le aiba cartea de identitate a lui Linte Marius?!
Postat 25 Iulie 2011, 01:58 de Florin CIutacu
mesajul rectorului
Lasati rectorul in pace! Ascultati-l ce frumos se exprima in engleza in mesajul rectorului pe ?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=99
Postat 22 Iulie 2011, 15:59 de David
"Nici drum nu faci carare, nici din cu...va fata mare" (Smaranda)
Gata Georgele, uite ca sa vezi ca sunt cooperant acuma imi iau niste manusi. Nu de alta da' nu vreau sa las nici o amprenta! In privinta intalnirii noastre, am discutat cu unchiul Smarandei (adjunctul tau la rectorat) si a zis si el ca ar fi mai bine sa vii la santierul Facultatii de Muzica, deoarece urmeaza sa soseasca o "cifa" cu beton proaspat. Am vazut o scena care mi-a placut foarte mult intr-un film italian despre rafuieli intre Famiglii ca ale noastre, care se incheia cu "finita la comedia" intr-un cofrag plin cu beton! Tare mi-a placut si de aia te chem neaparat acolo! Stii doar ce fire simtitoare sunt si cat de mult tin la deznodaminte artistice! Promit ca am sa te regret sincer!
Postat 22 Iulie 2011, 15:04 de Titi
"Nu faci din cocos gaina, nici din cu...va gospodina" (Liana)
Mai Titi hai sa ne intelegem odata: nu mai "plasa fumigene" la adresa mea folosindu-te de publicatii locale obscure ! Vino cu "marfa" aici unde gasim amandoi un cadru potrivit pretentiilor noastre privind audienta in randul "universitarilor" oradeni! Nu de alta da' stii zicala: "daca te bagi in taratze te manca porcii". Si s-ar putea ca sa mai dai si apa la moara gurilor rele care zic ca ai atins "masa critica" a porcului de Craciun, cand piftia iese cea mai gustoasa! Si scuza-ma, dar n-am vazut in timp util invitatia ta la Sindicat deoarece te asteptam cu Piticul dupa perdea! Hai sa mai incercam o data deseara : te asteptam la poarta 2 langa Petza. Promit ca nu te chinui deloc!
Postat 22 Iulie 2011, 14:17 de Georgel
ei, si ce?
@lili: ei, lasa, unul tot va ramane in toata U.O. cel mai tare inginer, cel mai tare economist, cel mai tare teolog, cel mai tare in atragerea de "european fund s", cel mai cel!
Postat 22 Iulie 2011, 12:52 de dante
Bravo!
Felicit Senatul! Dar cand fac curatenie generala? Cand il da afara pe Georgel, ca a fost turnator? Dar pe Felea ca a mintit la evaluare? Dar pe Gordan si pe C. Vancea ca masluiesc licitatiile? Dar pe toate cadrele didactice care dau examenele pe bani? Tare ma tem ca va bate vantul prin facultati , la cati vor ramane !
Postat 22 Iulie 2011, 12:40 de lili
"Sa traiasca Sindicatu', ca mi-o angajat barbatu' " (Smaranda)
Daca voi vreti un candidat potrivit functiei si demnitatii de rector al Universitatii Oradea, care sa faca fatza si sub "aspect politic", apoi atunci io accept sa ma alegeti pa mine ! Ca la cate "broaste" am inghitit io in Modrogan, "broscoii" astia de Georgel si Titi is o gluma proasta ! Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca femeile "mele" nu-s d'acelea care sa-si ridice poalele-n cap in Ocska-Piacz ca muierile handralailor astora ! Iar teza mea de doctorat cu titlul "Divide et impera" nu are fisura ! Iar indrumatorul meu este un adevarat Sfant: Cezar Borgia ! Ca bine zicea alaltaieri pastorul Tokes:"Bozmeg Nea Lazare, hat eshtia doi (Titi si Georgel) huiye es bolond Diznou-Kutya!"
Postat 22 Iulie 2011, 12:02 de Cutus Lazar
a fila
@Sergiu N.: cand ai scris "filatoare" te-ai gandit la verbul "a fila"? ca probabil la vremea pe cand era textilista/securista a mai filat pe cate unul, altul...
Postat 22 Iulie 2011, 11:08 de dante
cu tezele pe masa
Asteptam detalii. Teza lui Georgel nu e de gasit: nici titlu nici indrumator. Oare i-o fi rusine sau se teme? Nici a Smarandei, dar indrumatorul ”filatoarei” e cunoscut sub numele conspirativ ”Unchiu”. Sa apara si al treilea candidat, sa speram celibatar, ca de astia doi si nevestele lor urlatoare ne-am cam saturat!
Postat 22 Iulie 2011, 10:24 de Sergiu N.
Da' George-al nostru cum o duce? Sub glie taica si sub cruce... (Titi)
No' bine, fie ! Va mai spui tat io' care-s "ploile" cu Georgel (Antal) si cu Titi (Ionescu)! Cand Titi o simtit ca are "spate" mai tare la Minister decat Georgel, o declasat atacul la baioneta cu scopul de a ajunge rector la "alegerile"din feb 2012! Georgel a intrat in panica si din protectorul Smarandei (Ionescu) a devenit justitiarul care vorbeste despre plagiatura tezei ei de doctorat! Astia doi (Titi si Georgel) is niste "colorati" care toata ziua ar juca "cu-rling" cu sefii lor! Da! Va spui io, ca de la mine or invatat! Credeti ca exista haimana in judetul asta care sa nu fi trecut prin "scoala" mea? Ca bine zicea aseara la un wisky Bot (Bot este seful de promotie la Scoala de haimanale politice pe care o conduc): "Nea Lazare, astia doi (Georgel si Titi) iti fac cea mai buna reclama Scolii matale. Ei sunt dovada vie ca poti scoate din doi fitzingai fara talent doua haimanale depravate"
Postat 22 Iulie 2011, 09:44 de Lazar Cutus
JUSTITIARUL
Oare se intreaba cineva de ce nu s-a autosesizat celebra de acum comisie de etica la hartia emisa de CNSAS? Nu, bineinteles, deoarece a avut grija georgel sa-l puna la loc in comisie pe cioara spre linistea lui si a familiei lui. Oare stiti voi stimabili universitari cam cum este vazut-sau primit rectorul nostru la minister? Cand apare, portarul ii spune: "Lasati la usa ce-ati adus si puteti pleca!" Asa este cunoscut acolo de vreo 15 ani. E vai de el saracul! reformatorul universitatii, procurorul sef DNA care prinde toti coruptii si ii da afara din universitate. Acel Nagy Stefan stie ceva de ii solicita teza alaturi de a lui Antici si Rosca. Acum sa te vedem georgele ce faci??? esti barbat sa iesi la presa si sa le demonstrezi cat de doctor esti tu??? Sau te iei de altii care iti cam stau in cale??? Daca Ionescu isi depune candidatura pentru functia de rector s-a zis cu tine. Este cel putin zece clase peste tine. Tu nu o sa-i ajungi nici la nivelul gleznei in 100 de ani de acum inainte.
Postat 21 Iulie 2011, 23:48 de MUC CEL MIC
RECTOR NEPERECHE
Pe cand si un rector turnator dat afara?? Apeleaza la tot felul de povestioare, doar doar lumea uita ca a fost un turnator de ultima speta. Face un circ cat casa ca vreo 15 studenti au strans cate 25 de lei si au facut cadou unei profesoare o brosa. Bravos! Ca in filmele cu antal. Despre comisioanele sotioarei sale la fiecare achizitie mai ca lumea tace chitic. Vad ca se tot leaga de plagiat, doctorate etc. Ia spune tu georgele cum e cu teza ta?? Ai curaj sa o publici pe site-ul universitatii? Bineinteles impreuna cu cea a lui Rosca Marcel si Antici. Ce zici curajosule, curatule, neprihanitule, paharnicule (adica turnator)???? Pe el este de ajuns sa-l verifici numai cu tampeniile din ultima luna si il poti ascunde vreo doi ani.
Postat 21 Iulie 2011, 23:26 de STEFAN CEL NAGY
Cutusss!!!!
Unde esti? Ne-ai abandonat? Sa nu ne spui ca te-au speriat, sau, si mai rau, te-au sechestrat? Ori te-a fermecat Liana, acum, cand s-a intors?
Postat 21 Iulie 2011, 21:27 de dana
Te astept la cotitura...
Georgele, mai bine vino tu la Sediu la sindicat ! Promit sa fii multumit de tratament ! Dau si de baut ceva rece (o cucuta ca-n Hamlet)! Daca iese cum vreau eu promit sa-ti trimt un cos mare cu fructe, iar sotiei tale am sa-i protejez pana la capat rezidentii !
Postat 21 Iulie 2011, 17:21 de Titi
Cine nu vede, nu aude si tace, traieste o mie de ani in pace!
Titi, uite ca sa vezi ca vreau sa ne impacam, te rog vino deseara la mine in Cabinet (etajul 1 langa vestita debara unde-mi tin Comisia de Etica). Pentru ca sa ai incredere in mine ca nu vreau sa-ti fac nici un rau, am sa tin mainile la vedere pe birou ! (lasa ca dupa perdea va sta ascuns Piticul cu un iatagan mare cat el !) Daca totul se termina asa cum vreau eu, cred ca de maine vom fi din nou cei mai buni prieteni ! Promit sa-ti aduc cea mai frumoasa coroana, iar sotiei tale am sa-i prezint gandurile mele bune in fata Comisiei care-i va reanaliza teza de doctorat .
Postat 21 Iulie 2011, 15:34 de Georgel
RASPUNS CATRE MELCUL INTELECTUAL
Georgel ar trebui mai degraba sa ne povesteasca de familia Oana care pana nu a pus facultatea de textile pe chituci nu s-a lasat. "Ioneasca" pe care o tot improasca marele micut rector cu noroi, a fost singurul decan al facultatii de specialitate. Pe vremea aceea facultatea isi platea oamenii, le dadea si premii si avea si studenti. Toate cadrele au ajuns sa se vada intr-un birou civilizat si facultatea era bine de tot pe plus financiar. Dupa lucraturile familiei penale, care a incercat sa ajunga confi cu doua dosare pline in proportie de 90% de falsuri si minciuni, au reusit cu ajutorul lui georgel sa-l puna decan pe anton, bravul sacrificat care de fapt a sacrificat facultatea aducand-o la minul vreo 20 si ceva la suta. Nu si-a tinut niciodata orele si era total in afara de problemele facultatii. Rectorul a sustinut familia penala si atunci cand a primit vreo trei denunturi semnate impotriva celor doi Oana, neluand absolut nici o masura impotriva lor, si atunci cand a fost informat ca cere de la studenti cate 50 de euro pentru a-i promova, nici atunci cand trebuia sa-l dea afara pe "el" pentru ca a depasit termenul de 4 ani permis pe un post de sef lucrari fara doctorat, si atunci
Postat 21 Iulie 2011, 14:50 de COLEG DE SENATOR
@curios
,,Despre profesorii care vand licentele ce parere are?'' Foarte rea ! Au ajuns pana la un asemenea hal de decadere morala/profesionala incat nici macar nu-si vand propriile ,,opere'' (,,cumparatorul'' ar da banii degeaba si ar exista riscul sa cada !!!), lucrarile apartin unor adevarati profesionisti !
Postat 21 Iulie 2011, 14:18 de romanasul
"Si tu Titi, fiul meu?" Georgel
Senatul Universitatii Oradea in colaborare cu Sindicatul aceleasi institutii anunta incheierea perioadei de linguseli reciproce practicate in interes strict personal. Concomitent anuntam deschiderea sezonului de vanatoare intre cele doua tabere care vor sa puna mana pe ciolanul de rector. Durata acestui "carnagiu" este limitata pana la aflarea numelui castigatorului in luna feb 2012. Dupa aceasta data se interzice orice "asasinat la comanda" orice "injunghiere pe la spate" si vor fi permise din nou "limbile catifelate" "laudele gretoase" si "aliantele contra naturii".
Postat 21 Iulie 2011, 13:07 de Pseudo-kineghetikos
@senatorul melcilor
Georgel a fost cel mai aprig sustinator al doamnei respective pt ca avea nevoie de sprijinul sotului ca sa ajunga rector. Dar va fi interesant cand cei doi domni se vor lupta pt ciolan. Am convingerea ca decat Georgel, e mai bun manager sotul doamnei, desi si el e incompatibil cu functia, daca o lasa pe doamna sa ii devina subalterna.
Postat 21 Iulie 2011, 13:00 de eu
curiozitate
Despre profesorii care vand licentele ce parere are? Trebuie sa-l sesizeze ”mai multe universitati din Europa”?
Postat 21 Iulie 2011, 10:23 de curios
@x
de aia nici nu e acreditata. Aia au inteles gresit ca cine nu munceste nu greseste si pina isi iau banii degeaba de ce sa munceasca?
Postat 21 Iulie 2011, 09:15 de abc
x
la arhitectura nu poate fi vorba de plagiat, atata tp cat profesorii n-au publicat nmc. nici macar note de curs, sa nu mai vb de lucrari elaborate
Postat 21 Iulie 2011, 08:59 de x
Georgel, lasa gargara!
In cazul Ionescu rectorul Georgel a fost cel mai aprig sustinator al doamnei. DUPA procesul pomenit aceasta a fost ”facuta” de catre Sorbonica doctor (Maghiar), conferentiar, decan si la insistentele lui Antal aproape ar fi ajuns profesor. Fara opunerea colectivului facultatii si a decanului care pentru aceasta vina a fost sacrificat, doamna in cauza ar fi fost acum profesor si in continuare decan.
Postat 21 Iulie 2011, 08:56 de senatorul melcilor
Numai unul ?!
Normal era sa ramana cate unul, ici-colo, prin vreo facultate sau sectie ! Cum dreaqu toate jegurile, toti corigentii, aia pe care o scoala intreaga ii stia de tampiti, brusc li s-a inzecit IQ-ul si iata-i doctori, conf., profesori !? Le-a ,,picurat'' unchiul desteptaciunea in dosare, nu in cap !
Postat 21 Iulie 2011, 06:47 de romanasul
ce spuneam...
exact ce spuneam, se poarta si la case mai mari plagiatul!!!! expunerea de motive la noul Cod civil plagiata din lucrarile prof. dr. florin ciutacu! eu chiar nu pot sa inteleg cat TUPEU pot avea unii asa zis universitari! e drept, daca nu l-ar avea, n-ar avea zeci de carti publicate, sute de referate, etc! personal imi amintesc cu nostalgie ca la data la care am sustinut lucrarea de licenta am constatat cu stupoare ca un coleg facuse o lucrare cu acelasi titlu(stupoarea a fost reciproca). dupa aceea ne-am bucurat ca nu am stiut unul de altul! erau doua lucrari total dar TOTAL diferite! asta e!
Postat 20 Iulie 2011, 20:40 de dante
prea putin...
cu alte cuvinte si de data aceasta a trebuit ca cineva din afara sa faca o sesizare! altfel...oricum, sunt convins ca plagiatul e o practica la U.O.(desi cred ca nu numai aici). unii vor sari imediat: probe, probe! eu deocamdata vorbesc despre perceptie. daca imi aduc bine aminte in cazul filip au fost aduse probe dar nu s-a intamplat nimic(desi nici acum nu stiu exact ce statut are acest personaj la U.O.). in fine, trebuie sa am dispozitia necesara si timp mai mult si poate am sa ma ocup de "verificarea" unor lucrari(desi nici macar "compilatia" nu mi se pare O.K., adica sa alaturi pasaje intregi din diferite lucrari, precizand bibliografia). o carte publicata trebuie sa fie ORIGINALA. si eu chiar am suspiciunea ca spre exemplu, cineva care nu pomeneste NIMIC in CV despre o perioada de cativa ani(probabil pentru a ascunde faptul ca in acei ani nu prea i-a iesit intratul la facultate)ar fi in stare sa si plagieze(doar pentru a se lauda cu cat mai multe titluri). sau altcineva care in facultatea facuta in "epoca" s-a cam tarat prin mediocritate a reusit dintr-o data dupa 1990 sa devina "stralucit" scriind carti, dandu-si doctoratul si ajungand si decan!
Postat 20 Iulie 2011, 20:19 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON