URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2013, 12:22

Universitarii orădeni vor să ajungă "la butoane"

Conducerea Universităţii din Oradea a remis Ministerului Educaţiei o listă cu universitarii orădeni nominalizaţi să devină membri ai Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior.

Acest organism consultativ propune Ministerului Educaţiei, printre altele, metodologia cadru de finanţare a universităţilor ori alocarea pe bază de contract a sumelor pentru finanţarea de bază, complementară şi suplimentară a universităţilor.

Pe lista înaintată Ministerului se numără rectorul Universităţii orădene, Constantin Bungău, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, decanii Ioan Horga (Facultatea de Istorie), Ioan Chereji (Facultatea de Protecţia Mediului), precum şi diverşi directori de departament ori simple cadre didactice.

Ministerul Educaţiei va decide dacă şi câţi dintre universitarii orădeni vor face parte din CNFIS. În prezent, niciun profesor al Universităţii din Oradea nu face parte din acest Consiliu.

Pe de altă parte, Senatul Universităţii din Oradea a aprobat, la propunerea Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, să-i acorde titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Ioan Roxin de la Universitatea Franche - Comté din Montbeliard (Franţa). Ca şi profesor asociat, acesta a susţinut la Universitatea din Oradea cursuri de pionierat în multimedia şi tehnologia informaţiei şi a sprijinit studenţii şi doctoranzii orădeni să studieze în Franţa. Festivitatea va avea loc în luna mai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Management de ”Sorbonica”. Ep. ”La butoane”.
1. Oare câţi dintre cei nominalizaţi au: a) terminat, merituos, la 18-19 ani, licee ca: ”Emanuil Gojdu”, sau (fostul) Liceu nr. 2, din Oradea anilor `70?; b) intrat din prima încercare şi printre primii, la facultăţi şi specializări mult râvnite la acea dată, forma: la zi şi de lungă durată?; c) au terminat facultatea printre primii (ca de exemplu: mult ”comentata” dnă Georgeta Şerban)?; d) au refuzat să colaboreze cu Securitatea (veche şi nouă), ca şi ”poliţie politică”, respectiv câţi NU lucrează, actualmente, sub ”acoperire”? 2. Un aspect care trebuie analizat de factorii responsabili şi competenţi din USL şi care ţine de securitatea naţională: găsirea unor modalităţi eficiente de aducere la limite rezonabile, adică minime, a sistemului: ”PCR&Secu&sons”, inclusiv ”nepoatele” şi ”antenele” (turnătorii) acestuia, sistem hiperdezvoltat în ”Sorbonicile” patriei şi care se ştie reproduce foarte bine cantitativ, dar nu şi calitativ, cu efecte dezastruoase asupra calităţii în educaţie. 3. Epoca specialiştilor de la catedră, model: Elena Ceauşescu, respectiv a tot felul de ”pelicani”, ”vameşi”, ”George(i)”, ca şi a cadriştilor model: Ovidiu (de la Geo), Prichici&Durgău, trebuie să apună definitiv şi la U.O.! 4. Pentru atingerea de facto şi nu doar scriptic, a calificativului ”Încredere ridicată”, U.O., are nevoie de manegeri model: Spiru Haret, fapt posibil (doar) după o mişcare generată de modele ca: Raed Arafat. Oradea merită să aibă o ”Sorbonă” a ei, la care să se înghesuie câţi mai mulţi candidaţi din mari centre universitare (ex: Cluj-Napoca, Timişoara) şi nu, doar, viceversa. Şi acest aspect constituie un criteriu de calitate viabil, draji tovarăşi de la ...”butoanele” U.O.!
Postat 04 Martie 2013, 16:06 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON