URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2018, 08:40

Un nou titlu de Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea Oradea unui filolog din Italia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi, mediul academic orădean s-a îmbogăţit cu un nou membru de onoare. Aula Magna a Universităţii Oradea s-a umplut pentru a asista la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Dan Octavian Cepraga, de la Universitatea din Padova. Manifestarea a făcut parte din programul conferinţei internaţionale "Teme şi metode de cercetare în istorie şi filologie", ediţia a XV-a.

Născut în Bucureşti în anul 1967, Dan Cepraga s-a stabilit cu familia în Italia zece ani mai târziu. A luat licenţa în literatură modernă la universitatea din Padova, pentru ca mai apoi să se specializeze în antropologie. Titlul de doctor a fost obţinut la Universitatea "La Sapienza" din Roma, făcând mai multe analize asupra folclorului şi poeziei orale româneşti. Actualmente, este profesor de Limba şi Literatura Română în Padova. S-a mai preocupat de studierea poeziei provensale şi de cea în franceza veche, a tradus în italiană numeroase texte medievale. Rezultatele cercetărilor au fost valorificate în mai multe studii şi volume, atât în limba italiană, cât şi în limbile română sau engleză.

Colaborarea sa cu Universitatea din Oradea a început în anul 2009, participând, în timp, la mai multe conferinţe pe istorie şi filologie, respectiv contribuind la apariţia mai multor volume de lucrări.

În cadrul ceremoniei de acordare a celui mai important titlu academic, au fost transmise cuvinte de salut din partea preşedintelui Senatului Universității din Oradea, Sorin Curilă, respectiv a prorectorului Eugen Macocian. Textul "argumentativ" (numit Laudatio) a fost citit de Sorin Şipoş, din partea Departamentului de Istorie. Lectio magistralis (cursul festiv) rostit de Cepraga s-a referit la importanţa traducerilor în procesul modernizării limbii române literare.

Evenimentul, împreună cu sesiunea ştiinţifică, au fost organizate de către Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţele Politice şi Ştiinţele Comunicării, împreună cu Universitatea de Stat din Moldova (prin Facultatea de Istorie şi Filosofie) şi Università degli Studi di Padova (prin Dipartiamento di Studi Linguistici e Letterari), cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.

Acesta a mai cuprins lansarea cărţii "Politica – instrument de formare a unei noi naţiuni: naţiunea civică moldovenească", a istoricului Ion Eremia, din Chişinău, respectiv prezentarea a câtorva zeci de comunicări în plen. Între subiectele abordate s-au numărat: relaţiile medievale româno-italiene, aspecte privind Registrul medieval de la Oradea, politica sovietică în învăţământul superior moldovean sau modul de cerceteare a instituţiilor de credit în România post-comunistă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON