URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2019, 20:45

Studenții din Cluj le-au explicat liceenilor din Ştei despre cum să mănânce sănătos (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei studenți de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca au organizat, joi, o campanie de coştientizare la Colegiul Național Avram Iancu din Ştei. Aceştia au avut de realizat o campanie de informare publică pe tema alimentaţiei mai sănătoase prin promovarea consumului de soia, alegând să facă acest lucru cu elevii claselor a X-a şi a XII-a.

Campania a constat în organizarea unui workshop care a avut atât caracter informativ, cât şi practic. Prima parte, cea informativă, a constat în prezentarea informaţiilor de bază legate de alimentaţia sănătoasă. Tinerii au explicat ce sunt caloriile, proteinele, carbohidraţii, ce fel de proteine ar trebui să consumăm, care sunt grăsimile bune şi care sunt cele rele.

În continuare, studenţii au prezentat toate beneficiile, dar și miturile legate de soia, o legumă folosită din cele mai vechi timpuri care, prezentă azi atât în alimentație cât și în tratamente de înfrumusețare. 

A doua parte a workshop-ului a fost una practică. Adolescenților le-au fost prezentate două personaje iniţial sănătoase, dar care peste un anumit număr de ani au evoluţii total diferite: unul rămâne sănătos, iar celălalt se îngraşă, arată mult mai bătrân decât este de fapt. Participanţii au fost provocaţi să le construiască parcursul vieţii celor doi şi să explice cum au ajuns în forma fizică în care erau.

Elevii au fost foarte receptivi şi implicaţi, iar răspunsurile lor creative. La final, au aflat că diferenţa dintre cele două personaje a fost dată de faptul că cel aflat într-o formă fizică bună a continuat să facă sport şi să mănânce sănătos, iar celălalt a fost sedentar şi a mâncat nesănătos.

A fost organizat și un quiz interactiv cu întrebări din informațiile acumulate în timpul întâlnirii cu studenții clujeni, apoi a venit momentul de feedback, ce a arătat un rezultat pozitiv din partea liceenilor. Atmosfera a fost una relaxată, iar prezentarea a avut un caracter informal, fiin presărată cu multe glume. 

Instituția școlară din Ştei a fost foarte deschisă la acest tip de activitate, punându-ne la dispoziţie sală şi toate cele necesare, chiar dacă şcoala este în reabilitare.

Experienţa a fost una foarte interesantă, atât pentru elevi cât şi pentru studenţi, aceştia din urmă spunând că au învăţat foarte multe lucruri şi că au simţit pe pielea lor ce înseamnă să te loveşti de greutăţi, să organizezi totul de la cap la coadă şi să ai emoţii gândindu-te dacă totul va ieşi aşa cum trebuie.

Miruna Merluşcă
studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON