URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2018, 14:55

Sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu greva, nemulţumiţi că au scăzut salariile

Învăţământul românesc, inclusiv cel bihorean, ar putea să intre în grevă. Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, Ioan Ţenţ, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că profesorii şi ceilalţi angajaţi din şcoli şi grădiniţe sunt foarte nemulţumiţi, motivele fiind exprimate într-o scrisoare pe care Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a transmis-o, miercuri, ministrului muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Cea mai mare nemulţumire a dascălilor, potrivit lui Ţenţ, este maniera în care în vara anului trecut s-a făcut reîncadrarea personalului din învăţământ, în baza Legii 153/2017. Neclară, această lege a determinat reîncadrări diferite în unităţile de învăţământ, astfel că un profesor cu vechime mai mare ajunge să aibă salariu mai mic decât un coleg cu aceleaşi studii, dar vechime mai puţină. "Şi sunt astfel de cazuri", a spus Ţenţ.

Cu bani de-acasă!

"Lucrurile stau mult mai rău la personalul nedidactic", a completat apoi liderul sindicaliştilor bihoreni, arătând că femeile de serviciu de la şcolile din mediul rural, unde numărul mic de elevi le impune să lucreze cu mai puţin de o normă, vor fi nevoite să aducă bani de-acasă ori să lucreze pe gratis.

Asta pentru că, deşi angajaţii fără normă întreagă nu primesc salariul minim pe economie, sunt obligaţi, din acest an, să plătească toate contribuţiile la nivelul salariului minim. "Şi la cadre didactice există această situaţie, sunt profesori care din motive de sănătate sunt obligaţi să lucreze cu jumătate de normă", a spus Ţenţ.

SLÎ Bihor a cerut tututor unităţilor de învăţământ din judeţ un inventar clar şi exact al tuturor acestor situaţii, însă aceste date nu vor putea fi cunoscute mai devreme de 14 februarie, când se vor plăti salariile. Ţenţ a promis însă că după ce va şti cu exactitate câţi angajaţi din şcoli şi grădiniţe sunt afectaţi de această măsură va organiza o nouă conferinţă de presă.

Vicepreşedintele SLÎ Bihor, Radu Hora, a precizat însă că simulările făcute de liderii de sindicat arată că o femeie de serviciu cu o jumătate de normă, care a luat în decembrie un salariu de 609 lei, va primi acum doar 452 de lei, iar un profesor cu o normă de 0,28 (adică unul care predă cinci ore) va avea un salariu de doar 283 de lei, semnificativ mai mic faţă de 520 lei, cât a avut în decembrie.

"Să nu ne batem joc!"

Până atunci, liderul sindical a mai arătat că profesorii şi ceilalţi angajaţi din şcoli sunt nemulţumiţi şi de blocarea tuturor posturilor din instituţiile şi autorităţile publice, măsură dictată de OUG 90/2017. Astfel, şcolile rămase, de pildă, fără un administrator financiar care să semneze statele şi ordinele de plată, ar putea să nu mai plătească salarii, iar cele fără fochişti să rămână reci.

"Singura soluţie prin care se poate evita blocajul în sistemul educaţional o reprezintă adoptarea unui act normativ, de cel puţin aceeaşi forţă juridică, care să permită ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din învăţământul de stat", a declarat Ioan Ţenţ.

Liderul sindicaliştilor bihoreni a mai făcut publică şi o altă nemulţumire vizavi de Guvernul PSD-ALDE: după ce FSLÎ a negociat, în mai multe rânduri, în comisia de dialog social o ordonanţă privind sporurile din învăţământ, în ultima şedinţă de Guvern a fost introdusă o formă de ordonanţă complet diferită decât cea agreată la întâlniri. "Nu se poate aşa ceva, să nu ne batem joc. Tu, ca angajator, eşti neserios", a spus Ţenţ.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de costul standard pe elev, criteriu în funcţie de care sunt finanţate toate unităţile de învăţământ, într-o manieră unitară. Indiferent de profilul şcolii, sumele sunt aceleaşi, asta chiar dacă, este lesne de înţeles, nevoile sunt altete, de pildă, la un liceu de artă sau sportiv, decât la unul teoretic.

Dacă toate aceste nemulţumiri nu vor fi soluţionate de Ministerul Muncii, a mai spus Ţenţ, profesorii vor intra în grevă şi vor participa la proteste de ţară. Deocamdată, însă, nu se ştie concret când ar putea avea loc aceste manifestaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Adriano, precis n-ai vreo doua doctorate?!
,,le-au scăzut", nu au scăzut! Sunt niște chestii în gramatica limbii române, diateze le spune, sunt trei la număr: activă, reflexivă și pasivă! Poate că-ți place să fii activă, dar aici se folosește reflexiva!
Postat 11 Februarie 2018, 10:54 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON