URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2019, 18:30

Şi totuşi, majorează: Universitatea din Oradea propune un plafon minim pentru taxele de şcolarizare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Senatul Universităţii din Oradea a respins propunerea conducerii executive de a majora taxele de şcolarizare, Consiliul de Administraţie al instituţiei insistă.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, prorectorul responsabil de managementul financiar, Gabriel Bendea (foto), a anunţat că va propune senatorilor un plafon minim pentru taxele de şcolarizare, atât la licenţă, cât şi la masterat.

"Am venit cu o nouă propunere în Consiliul de Administraţie: nu se mai majorează taxele aşa cum era proiectul iniţial, ci am convenit să impunem o limită minimă pentru toate taxele, de 2.900 de lei la licenţă şi 3.000 la masterat", a declarat Bendea.

Dacă va fi aprobată de Senat, această propunere va duce la majorarea taxelor pentru anumite specializări, care în prezent au o taxă mai mică. De pildă, Kinetoterapie, unde acum taxa la licenţă este de 2.800 de lei, Istorie (unde taxa este de 2.600 lei) ori Litere, unde un an de şcolarizare costă 2.700 de lei. De asemenea, vor creşte taxe şi la specializări de masterat, precum cele de la facultăţile de Istorie şi de Ştiinţe, care au fiecare un cost anual de câte 2.800 de lei.

Rectorul Constantin Bungău a încercat să "îndulcească" realitatea, declarând, în aceeaşi conferinţă de presă, că majorarea ar trebui văzută ca o... micşorare. "Legea spune clar că taxele de studii trebuie corelate cu alocaţiile primite de la Minister. Noi nu le ducem la acel nivel", a declarat Bungău. Potrivit acestuia, pentru un student la Inginerie, Ministerul Educaţiei alocă o finanţare de circa 9.000 de lei. "Dar nu avem taxă de 9.000 de lei, ci de 3.000 de lei", a precizat Bungău.

În plus, şefii Universităţii au subliniat că studenţii orădeni au şansa să urmeze studiile fără să plătească taxe de şcolarizare, fireşte, dacă învaţă bine şi prind un loc bugetat.

Aur la Pro Invent

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Bungău a anunţat că Universitatea din Oradea a fost medaliată cu aur la salonul internaţional Pro Invent, organizat de Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.

"Pentru proiecte inovative cu transfer tehnologic, adică cu aplicabilitate în industrie, Universitatea din Oradea a primit o diplomă de excelenţă şi medalia de aur", a declarat Bungău.

Proiectele cu pricina sunt patru la număr: "Mese roto-basculante pentru centre de prelucrare în 5 axe", "Sistem conveyor monorail pentru linii automate de producţie", "Cercetarea-dezvoltarea şi lansarea în producţie a dispozitivului modular DMT" şi "Realizarea unor suplimente nutritive din produse vegetale ce conţin produşi bioactivi cu efect antioxidant".

Citeşte pe această temă şi articolul:

Victoria studenţilor: Senatul Universităţii din Oradea a respins majorarea taxelor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prostii
Aia cu "Mese roto-basculante pentru centre de prelucrare în 5 axe" e o porcarie de proiect.Au un centru de prelucrare italian din anii '80-'90 care l-au cârpit cu un NC Fanuc mai modern.Centrul ăla nu e in stare sa faca piese la tolerante necesare pt a fi folosite in aplicatii practice(poate la cări5lțe).Lasați vrajelile ca studentii trebuie sa se milogeasca pe la cimpanii sa-si faca ceva piese pt diverse proiecte sau licenta/masterat pt ca incompetentii care se invart prin U.Oradea nu au fost in stare sa depuna un proiect european pentru in centru de prelucrare CNC modern.Mi-e scârbă de atâta incompetență si nepăsare.
Postat 26 Martie 2019, 09:13 de CetateanulTurmentat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON