URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2019, 11:50

Şeful IŞJ Bihor: „Ne bucurăm de cea mai mare finanţare în infrastructura şcolară din ultimii ani”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce BIHOREANUL a prezentat, într-un articol publicat în ediţia tipărită din această săptămână, că Ministerul Educaţiei nu s-a achitat de promisiunea din primăvară de a face ca şcolile şi grădiniţele cu latrine să devină istorie, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas, a prezentat stadiul investiţiilor în unităţile de învăţământ din judeţ. 

"Subiect în minus"

"Ne bucurăm de cea mai mare finanţare în ce priveşte infrastructura şcolară, din ultimii ani. Toate UAT-urile care au depus proiecte în Programul Naţional de Dezvoltare Locală au primit finanţare. La nivel judeţean, avem peste o sută de proiecte de infrastructură şcolară aprobate prin PNDL", a declarat Novac Iuhas.

În plus, a arătat el, în 11 unităţi de învăţământ din Bihor sunt în desfăşurare lucrări de amenajare a unor toalete interioare, în baza HG 363/2019, prin care judeţul a primit suma totală de 600.000 de lei pentru aceste investiţii, iar în alte şcoli şi grădiniţe se mai fac lucrări din bugetul local sau alte surse de finanţare.

"Nădăjduiesc că anul viitor vom avea cu un subiect în minus în dezbatere", a declarat şeful IŞJ Bihor, dorind să sublinieze că se fac investiţii serioase în şcoli şi că, dacă ritmul va fi menţinut, la debutul anului şcolar 2020-2021, tema şcolilor cu latrine ar putea dispărea.

Situaţia autorizaţiilor

În ciuda lucrărilor finalizate sau în derulare, în Bihor mai rămân 34 de clădiri ale unor şcoli şi grădiniţe care au latrine. "E de precizat că aceste clădiri care au toalete în curte sunt structuri ale unor unităţi de învăţământ. Acolo unde nu avem reţea de apă şi canalizare, nu vom obţine aviz sanitar sau din partea ISU", a precizat Novac Iuhas.

Din totalul celor 879 de clădiri deţinute de unităţile de învăţământ din Bihor, 89 nu deţin în prezent avizul de securitate la incendiu. Pentru 45 dintre ele a fost depusă documentaţia la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Cât despre autorizaţia sanitară de funcţionare, pe lângă cele 36 de clădiri care au latrine şi, implicit, nu au acest document, nu au girul DSP Bihor alte 11 clădiri similare, dar în care lucrările sunt în desfăşurare, respectiv alte 5, care au alte probleme, precum lipsa gardurilor.

Şeful IŞJ Bihor a mai precizat că, în pregătirea anului şcolar, au fost verificate toate cele 162 de microbuze şcolare din judeţ şi toate au avize tehnice.

Manualele, pe bănci

Inspectorul şcolar general a mai precizat că aproape toţi elevii bihoreni vor începe luni şcoala cu manualele pe bănci, excepţie făcând câteva clase de-a II-a, a III-a şi a IV-a, cu predare în limbi minoritare, şi pentru care încă nu au sosit toate materialele didactice.

Tot clasele de minorităţi sunt singurele deficitare şi în privinţa personalului didactic. Potrivit lui Novac Iuhas, în această săptămână se derulează ultimele şedinţe de repartiţie pentru posturile rămase neocupate.

"Avem acoperite posturile didactice în proporţie mare în judeţ, câteva probleme fiind în mediul rural, la fracţiuni de minorităţi, nu mă refer doar clase cu predare în limba maghiară, ci şi slovacă şi chiar germană. Vom apela la pensionari, acolo unde se impune, iar dacă nu, la necalificaţi, ceea ce înseamnă absolvenţi de studii superioare, dar în alte domenii", a declarat şeful IŞJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON