URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2018, 15:05

"Şcoală după şcoală": Peste 4.300 de elevi bihoreni înscrişi în program. În 16 şcoli, dascălii fac voluntariat

După dispariţia programului privat "After School", 28 de unităţi de învăţământ din Bihor l-au înlocuit cu singura variantă permisă de lege, "Şcoală după şcoală".

Potrivit unei adrese transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor la solicitarea BIHOREANULUI, numărul total de elevi cuprinşi în acest program, în întreg judeţul, este de 4.377. Cei mai mulţi sunt la Şcoala Gimnazială "Dacia", 569 la număr, la Şcoala Gimnazială "Szacsvay Imre" (320 elevi) şi Şcoala Gimnazială "Ioan Slavici" (310 elevi). Cei mai puţini sunt la Liceul cu Program Sportiv "Bihorul", unde doar 20 de elevi stau la şcoală şi după finalizarea orelor.

Printre cele 28 de unităţi de învăţământ care derulează acest program, se numără şi şcoli din mediul rural. Potrivit IŞJ Bihor, şcolile din Remetea, Sânmartin, Bunteşti, Borş, Sântion şi Sântandrei se numără printre unităţile care au implementat programul "Şcoală după şcoală".

Aşa cum se ştie, regulile programului "Şcoală după şcoală" prevăd că profesorii sunt plătiţi nu de către părinţi, cum se întâmpla în "After school", ci de către unitatea de învăţământ, în sistemul plata cu ora. În majoritatea şcolilor, însă, aceste plăţi sunt asigurate din donaţii făcute de părinţi către şcoală. Interesant este că, potrivit datelor IŞJ Bihor, în 16 din cele 28 de şcoli, profesorii nu sunt plătiţi pentru aceste ore suplimentare, ci fac voluntariat.

Este cazul şcolilor Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", Liceul Teoretic "Arany Janos" Salonta, Şcoala Gimnazială "Ioan Slavici", Şcoala Gimnazială "Nicolae Popoviciu" Beiuş, Şcoala Gimnazială "Szacsvay Imre" Oradea, şcolile gimnaziale din Bunteşti şi Remetea, Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu" Oradea, Liceul Teoretic "Lucian Blaga" Oradea, Liceul Tehnologic Agroindustrial "Tamasi Aron" Borş, Şcoala Gimnazială nr. 1 Sântion, Şcoala Gimnazială "Octavian Goga" Oradea, Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" Oradea şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Sântandrei.

Celelalte 12 şcoli derulează acest program cu donaţii sau sponsorizări de la asociaţiile de părinţi. O singură unitate de învăţământ din Bihor, cea din Sânmartin, organizează programul "Şcoală după şcoală" şi cu finanţare de la Consiliul Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Voluntariat?
Norma de lucru intreaga in romania este de 8ore/zi.Ce trece peste 8 ore se numeste ora suplimentara,care se va regasi in pontaj. Per total, trebuie avut grija ca dascalii sa nu depaseasca 48ore pe saptamina,maxima legala,pentru a nu pune probleme angajatorului.De asemenea,dascalii pot include pregatirea lectiilor ,corectarea testelor,tezelor,evaluarilor in cele 8 ore/zi maxim 48/sapt.Adica in programul "scoala dupa scoala".Dupa aia,vorbim despre voluntariat,mecenat,hippocrate si capitalism.
Postat 04 Decembrie 2018, 19:09 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON