URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2019, 10:53

Şcoala de atitudine civică: La Colegiul "Iosif Vulcan", elevii învaţă că un bun cetăţean este preocupat de reciclare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii Colegiului Naţional "Iosif Vulcan" învaţă la şcoală de ce trebuie să aibă simţ civic şi, mai ales, obiceiuri de cetăţeni "buni".

Colegiul derulează un amplu proiect, intitulat "Şcoala de atitudine civică", în cadrul căruia toţi elevii participă la diferite activităţi demne de cetăţeni model. "Este un proiect care vrea să contribuie la formarea viitorilor cetăţeni. După ce am introdus regula colectării selective a deşeurilor în şcoală, în urmă cu doi ani, acum continuăm să-i învăţăm pe elevi şi alte reguli de reciclare, dar nu numai", a declarat Simona Martin, directorul şcolii.

Cu sloganul "Reciclează inteligent", elevii învaţă cum anume se valorifică deşeurile, dar şi folosul acestui efort. De pildă, ei colectează baterii uzate şi, graţie unui parteneriat cu magazinul Decathlon, le "convertesc" în mingi. "La fiecare 40 de baterii, primim o minge. Am strâns deja peste 1.800 de baterii şi e plină şcoala de mingi", a precizat profesorul Mihai Igaş, unul dintre dascălii implicaţi în "Şcoala de atitudine civică".

Muncă de echipă

Totodată, la orele de educaţie socială, elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a, împărţiţi în echipe de câte trei, aprofundează reciclarea. Fiecare echipă a primit ca temă de cercetare un anumit tip de deşeu şi trebuie să afle totul despre reciclarea lui, iar apoi să le explice şi colegilor. "Eu sunt în echipa care studiază reciclarea uleiului uzat, care dacă este aruncat pe chiuvetă, contaminează cantităţi uriaşe de apă. Un litru de ulei casnic uzat contaminează un milion de litri de apă", a explicat Vlad Munteanu, elev în clasa a VII-a B.

Colegele lui, Giulia Filac şi Iulia Purtan, studiază reciclarea medicamentelor, aflând cu acest prilej că aruncarea lor în sistemul de canalizare face ca substanţele să ajungă în pânza freatică şi apoi iar în corpul uman. "Singura modalitate de reciclare permisă în Uniunea Europeană este incinerarea ecologică", s-au convins fetele.

Elevi Colegiul Iosif Vulcan

Avantajele cetăţenilor buni

Pe lângă aceste lecţii, elevii Colegiului "Iosif Vulcan" colectează periodic maculatură şi doze de aluminiu, deşeuri pe care le predau firmelor specializate în reciclare. Banii primiţi pentru aceste resturi sunt folosiţi pentru achiziţia de materiale didactice.

În perioada următoare, elevii au de gând să îi înveţe şi pe orădeni ce înseamnă reciclarea. Ei pregătesc nişte afişe pe care au de gând să le lipească prin oraş, cu regulile colectării selective.

Pe lângă lecţiile de ecologie, "Şcoala de atitudine civică" presupune şi lecţii de patriotism, care a fost şi tema unui mini-spectacol prilejuit de Ziua Naţională. "Opt elevi au au oferit argumente pentru datoriile cetăţeneşti precum cunoaşterea limbii, a culturii ţării ori plata taxelor. Publicul a fost format din profesori şi elevi deopotrivă", a explicat Alexandra Demian, elevă în clasa a XII-a D.

Colegiul Iosif Vulcan

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari !
Felicitari!
Postat 06 Decembrie 2019, 11:35 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON