URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2018, 19:45

Romi şi ne-romi sărbătoresc împreună Centenarul Marii Uniri, la Şcoala ProRroma Tinca (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La singura şcoală dedicată elevilor romi din Bihor şi aflată în mijlocul unei comunităţi rome, Şcoala Privată ProRroma Tinca, Centenarul Marii Uniri s-a sărbătorit cu multă veselie, nu doar de către elevii romi, ci şi de cei de la şcoala publică din comună.

Sub genericul "Romi şi ne-romi sărbătoresc împreună Centenarul Marii Uniri", elevii claselor de a IV-a din Liceul Teoretic  "Nicolae Jiga" Tinca au vizitat şcoala din cartierul ţigănesc şi au participat la o serie de activităţi, alături de elevii acestei unităţi de învăţământ.

"Elevii din comunitatea de romi trăiesc în comunitatea segregată din punct de vedere geografic. Şcoala Creştină Privata ProRoma este situată în mijlocul comunităţii. Pentru a veni în sprijinul copiilor în ceea ce priveşte interacţiunea cu alţi copii, considerăm că este imperios necesar să creăm contexte prin care copiii neromi să interacţioneze cu copiii romi, să cunoască cultura, tradiţiile, obiceiurile şi istoria altor etnii, etnii cu care convieţiuiesc in aceeasi comunitate", a declarat prof. Daniela Tütös, directoarea Şcolii ProRroma Tinca.

În cadrul evenimentului, elevii celor două şcoli au fost implicaţi în atelierele de creaţie unde au desenat stema ţării, au pictat utilizând tehnica vitraliilor şi au confecţionat cocarde. Copiii din cele două şcoli s-au cunoscut între ei, au lucrat împreună, au creat împreună şi s-au împrietenit.

De asemenea, elevii au fost implicaţi înr-un concurs de cultură generală. Scopul concursului nu a fost doar evaluarea cunoştinţelor, ci a fost un nou prilej de a lucra în echipă. Apoi, după prezentarea unui mic program de cântece şi poezii specifice evenimentului, elevii au plantat trei stejari, simbol al celor trei regiuni ale României.

"La finalul evenimentului, curtea şcolii ProRroma a răsunat de acordurile Horei Unirii; copiii, părinţii şi profesorii au dansat îmreună cu baloane multicolore în mână (roşii, galbene şi albastre) pe care le-au lansat pe cerul Tincii. Cum nici o sărbătoare nu este completă fără mâncare, copii au servit împreună tradiţionalele sarmale (totelici în limba romani)", se arată într-un comunicat al Şcolii ProRroma.

"Ne-am dorit ca elevii şcolii noastre să îşi cunoacă viitorii colegi de clasă, să se împrietenească cu aceştia pentru a facilita tranziţia de la învăţământul primar a cel gimnazial. Faptul că elevii din şcoala publică s-au simţit bine în şcoala noastră, că nu s-au grăbit să plece acasăşi şia-u exprimat dorinţa de a mai vizita şcoala noastră este dovada faptul că acest eveniment şi-a atins scopul", a mai precizat directoarea.

O parte din lucrările copiilor au fost expuse pe panoul şcolii, prilej de mândrie şi creştere a stimei de sine la toţi copiii participanţi in acest proiect.

Citeşte mai multe detalii despre Şcoala ProRroma în articolul: "Şcoala Victoriei: Peste 200 de copii învaţă să scrie şi să citească la singura şcoală din Bihor înfiinţată în inima unui cartier ţigănesc (FOTO/VIDEO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON