URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2011, 13:45

Rectorul e convins că anul viitor Universitatea va primi de la ARACIS "încredere ridicată"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rectorul Universităţii din Oradea şi-a îndeplinit principalul obiectiv declarat încă de la preluarea mandatului: îmbunătăţirea calificativului "încredere limitată" acordat de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) în 2007.

Pe 1 iulie, ARACIS a stabilit finalitatea evalurii instituţionale începută la Universitatea din Oradea în luna martie a acestui an, decizând să acorde calificativul "încredere". Antal s-a declarat mulţumit de acest rezultat, mai cu seamă că unul mai bun nu se putea obţine. "Procedural, nu se poate trece direct la gradul cel mai înalt. Se putea obţine doar "încredere", urmând ca peste un an, în urma unei evaluări la cerere, să primim "încredere ridicată"", a declarat Antal miercuri, într-o conferinţă de presă.

Raportul ARACIS va fi făcut public, pe site-ul instituţiei, pe 25 iulie, însă rectorul a precizat anumite aspecte consemnate de membrii comisiei de evaluare. "În raport, Consiliul are o exprimare de genul că are deplină încredere în echipa managerială", a spus Antal.

ARACIS a evaluat la Oradea 32 de indicatori, precum integritatea academică, administrarea eficientă sau dotări, pentru care se acordau calificative: minim, referinţă 1 sau referinţă 2. "Dacă din cei 32 sunt câţiva care nu îndeplinesc nivelul minim, se dă "încredere". Dar la noi absolut niciun indicator nu este sub minim. Avem 13 la minim şi 19 la referinţă 1 şi referinţă 2. Astfel, ar fi trebui să luăm "încredere ridicată", dar nu putem, pentru că s-ar sări peste o treaptă", a explicat Antal.

Anul viitor, Universitatea poate primi calificativul maxim, dacă cere ARACIS-ului să facă o nouă vizită. "Teoretic, şi dacă n-am mai face nimic până anul viitor, tot am obţine calificativul maxim", a spus Antal. Totuşi, rectorul a declarat că are de gând să lucreze la acei indicatori unde instituţia a primit gradul minim, mai cu seamă la spaţii, dotări şi calitatea procesului de învăţământ.

De asemenea, Antal a precizat că acest calificativ acordat de ARACIS este unul foarte important, nicidecum irelevant, chiar dacă se schimbă criteriile de ierarhizare a universităţilor. "Acest calificativ reprezintă un grad de credibilitate, nu de ierarhizare. Nu are nicio legătură cu finanţarea şi nici n-a avut. În cei patru ani (n.r. în care Univeristatea a avut calificativul încredere limitată) nu s-a întâmplat nimic din punct de vedere al finanţării", a declarat rectorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Georgel&Co
Sorbonica tot aia a ramas. Incredere si credibilitate in ochii cui? Nici macar in ai vostri ca o siluiti zilnic si stiti cel mai bine cati bani face.
Postat 07 Iulie 2011, 17:55 de lili
Chiar?
In Planul strategic elaborat de Antal & CO în decembrie 2007, şi-au asumat, între altele: "Ob.1.Dobândirea calificativului „grad ridicat de încredere” , prin îmbunătăţirea calităţii proceselor educaţionale şi administrative, în conformitate cu Planul de Acţiuni asumat; Ob. 6. Creşterea calităţii serviciilor educaţionale, ... Concret, ne propunem ca, ...să ridicăm nivelul indicatorilor de performanţă, trecând de la „minim” la „referinţa 1”, următorii indicatori : • Integritate academică; • Răspundere şi responsabilitate publică; " Cum vine acum să spună că nu putea să obţină din prima calificativul maxim? Mai ales că recunoaşte că 41% din criterii nu le-a îmbunătăţit. Cum crede că a crescut integritatea academică când cadrele didactice îi sunt cercetate penal pentru că iau şpagă, decanii şi prorecorii mint la evaluări, oamenii lui de la achiziţii fentează procedurile, ş.a.m.d. In 2008 toate universităţile au fost evaluate de un ONG independent, din punct de vedere administrativ U.O. situându-se pe primul loc. Cu siguranţă că din cei 19 indicatori cu referinţă 1 şi 2 fac referire la activitatea administrativă. Intrebarea e: CU CE A IMBUNATATIT CALITATEA ACTIVITATII DIDACTICE
Postat 07 Iulie 2011, 11:22 de lili
Pasarea malai viseaza
De ce nu spune cat si cui a platit, cat * a mancat si cat la pupat in c-r pe Ionescu pentru asta? Acum se crede cu sacii in caruta si incepe sa-si infoaie penele! Va fi interesant de urmarit meciul:)
Postat 06 Iulie 2011, 16:32 de abc
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON