URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2020, 15:50

Rectorul Bungău a recunoscut evidentul: va candida pentru un nou mandat. „2019 a fost cel mai bun an din ultimii 8, în Universitate”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu o zi înainte să-şi prezinte demisia în faţa Senatului universitar şi după ce a prezentat pentru jurnalişti un scurt bilanţ al activităţii sale din ultimii doi ani, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a recunoscut ceea ce era evident pentru toată lumea: va candida pentru a treia oară la conducerea instituţiei.

Vor alţii, aşa că vrea şi el...

"Îmi voi depune candidatura în perioada din calendarul alegerilor, între 16 şi 20 martie, pentru funcţia de rector", a declarat Bungău miercuri, într-o conferinţă de presă, răspunzând la întrebarea BIHOREANULUI pe această temă.

Rectorul a refuzat până acum să se pronunţe public despre a treia sa candidatură, însă, aşa cum BIHOREANUL a scris, şi-a deschis calea convocând Senatul pentru ziua de joi, ca să-şi anunţe demisia din funcţia de rector. Legea Educaţiei prevede că un rector poate avea maxim două mandate complete, or, demisionând înainte de a-şi încheia al doilea mandat, Bungău are doar un mandat întreg şi unul incomplet.

Întrebat de ce îşi doreşte al treilea mandat, rectorul nu a menţionat obiective clare. În schimb, a spus că se bucură de susţinerea colegilor.

"Ştiţi cum e cu dorinţa? Dacă eşti susţinut de oameni valoroşi din Universitate, cred că merită să-ţi doreşti acest lucru. E vorba de o candidatură care poate să genereze un rezultat de succes, nu în urma unui concurs, ci în urma unui scrutin, te aleg colegii. Nu eşti desemnat politic şi e un lucru care contează foarte mult", a declarat Bungău.

Buget record

Constantin Bungău a făcut şi un scurt bilanţ al anului 2019, arătând că, din perspectivă financiară, a fost cel mai bogat an. "A fost cel mai bun an din ultimii opt, din punct de vedere al bugetului, care a fost de 234 de milioane de lei, cu 35% mai mare decât în anul precedent", a declarat Bungău.

Universitatea a avut o finanţare de la Ministerul Educaţiei de 115 milioane de lei, mai mare decât în alţi ani, pentru că şi salariile au crescut (fondul lunar de salarii fiind de 9,5 milioane lei).

Bugetul-record a permis universitarilor să dea startul la foarte multe proiecte şi granturi de cercetare sau dezvoltare, "astfel încât să ne îmbunătăţim activităţile, să avem o rată de succes mai mare, să umblăm la reducerea abandonului şcolar", după cum a spus Bungău. "Aproximativ 350-400 de colegi sunt angrenaţi în granturi şi proiecte", a declarat rectorul.

El a adăugat că şi-a îndeplinit în proporţie de peste 90% indicatorii din contractul managerial încheiat cu Senatul Universităţii.

Plusuri şi miniusuri

Printre reuşitele din ultimii patru ani, Bungău se laudă cu o structură neschimbată. "Am menţinut structura Universităţii, deşi unii dintre noi şi din afara noastră şi-ar fi dorit, vezi Doamne, o restructurare. (...) Am întărit-o şi am dezvoltat-o şi, în ciuda altora care au dorit să desfiinţeze specializări, am înfiinţat specializări cerute pe piaţa muncii", a declarat Bungău, dând ca exemplu specializări din domeniul Informaticii şi din Robotică.

De asemenea, din 2016 până în prezent, Universitatea a înfiinţat noi opt domenii de doctorat.

"Unele din facultăţi au o structură mai mică, cum este cea de Teologie Ortodoxă, dar simbolizează foarte mult pentru noi. Împreună cu cea de Drept, sunt cele mai vechi profile şi facultăţi ale oraşului Oradea", a declarat Bungău.

Rectorul a mai spus că rezultatele deciziilor din ultimii ani se vor vedea mai bine în viitor. "La Universitate, rodul se vede pe parcurs. Ce au plantat alţii în anii ’90 se vede acum, ce plantăm noi acum se va vedea peste 10, 15, 20 de ani", a spus el.

La capitolul nereuşite, Bungău a menţionat faptul că nu a avut la dispoziţie un buget pe atât de mare precum şi-ar fi dorit pentru investiţii. De asemenea, Bungău a spus că îşi doreşte ca toţi studenţii să aibă la dispoziţie cursuri şi seminarii online, ceea ce deocamdată nu se întâmplă.

Smart-campus, pe vecie...

Întrucât în 2016, când a candidat a doua oară, a promis că va face din campusul Universităţii unul "smart", Bungău a fost întrebat dacă a reuşit acest lucru.

"Lucrurile nu sunt aşa simple. Când spunem smart campus, înseamnă mai multe funcţii: să poţi controla temperatura ambientală (încălzirea şi răcirea), să ai diverse funcţii de securitate şi accesul securizat. (...) Smart campus nu poţi să atingi în patru ani, sper să reuşim în 20 de ani. E ca învăţarea, se face pe tot parcursul vieţii", a declarat rectorul.

Potrivit acestuia, toate clădirile din campus vor avea aceste funcţii, odată cu reabilitarea. Deocamdată, singura clădire modernizată integral este cea a fostei Biblioteci, în timp ce pentru pavilioanele E şi F (Rectoratul şi clădirea Facultăţii de Ştiinţe Economice) s-a semnat contractul, iar licitaţia pentru renovarea pavilioanelor A, B şi C este în pregătire.

"A crescut confortul studenţilor"

Ligia Burtă, prorector UniversitatePrezentă în aceeaşi conferinţă de presă, prorectoriţa Ligia Burtă (foto), responsabilă de relaţia cu studenţii, a vorbit şi ea despre realizări. "Situaţia căminelor este foarte bună, cu un grad de ocupare de 98 - 100% permanent. S-au dotat şi modernizat căminul 1 de băieţi, căminul 2 de fete, căminul 3 este în totalitate zugrăvit, iar în toate cele patru cămine, oficiile au fost readuse la zi cu echipamentele specifice. A crescut destul de mult confortul studenţilor", a declarat Burtă.

În anii următori, în campus vor mai apărea trei cămine noi, două construite de Primăria Oradea şi unul de Compania Naţională de Investiţii. Toate lucrările sunt acum în etape birocratice.

Pe de altă parte, Universitatea din Oradea are în acest an universitar un număr record de studenţi străini: 1.056.

Senatul, la raport

Aurel Căuş, Senatul Universităţii din OradeaLa aceeaşi conferinţă de presă a fost prezent şi Aurel Căuş (foto), preşedinte al Senatului universitar până luni, când senatorii din mandatul 2016-2020 şi-au încheiat misiunea. Acesta a amintit că pe 9 martie va fi ales viitorul preşedinte al forului, candidaturile putând fi depuse până vineri, la ora 12.

Cât despre bilanţul Senatului, Căuş a spus că pe site-ul Universităţii va fi postat un raport în zilele următoare, precizând că realizările forului "sunt în bună parte făcute sub conducerea fostului preşedinte, Sorin Curilă".

Problemele stringente din mandatul lui Căuş, început în iulie 2019, au fost două: anularea unei diplome eliberată ilegal de Universitate în anul 2000 şi adoptarea unei Carte noi. În timp ce anularea diplomei cu pricina, pe numele lui Eugen Popescu, a ajuns pe masa judecătorilor, Carta a fost adoptată în decembrie. "Este o formulă perfectibilă şi noul Senat va avea conform legii mandatul de a o îmbunătăţi", a declarat Căuş.

Bungău, care de la 1 martie va fi doar senator, a recunoscut că îşi doreşte o Cartă mai permisivă, care să-l lase şi pe rector să fie membru în Senat, şi care să nu mai limiteze numărul mandatelor prorectorilor la două. Rectorul încă în funcţie a recunoscut însă că aceste probleme se trag din Legea Educaţiei "În loc să ne unească, acum nu mai ştii cine pe cine controlează. Legea 1 a dezbinat, din păcate, universităţile", a spus Bungău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Modele de urmat
Este injositoare atitudinea rectorului insa probabil asta merita universitatea oradeana.
Postat 19 Februarie 2020, 21:09 de Doru2019
M-da
Da are dreptate rectorul Bungau, dorinta celor valorosi. Valoarea = putere. Bugetul a fost intradevar atat de mare ca nu a putut fi cheltuit decat cel de salarii, cel pentru dotari ramas necheltuit prin facturi neplatite fiind blocat in sold si probabil inghitit de finante."Unele din facultăţi au o structură mai mică, cum este cea de Teologie Ortodoxă", apoi Muzica, Textile, Energetica, Stiinte, altele sunt si mici si nici nu au acreditare - Constructii, iar majoritatea pe minus mai putin Medicina si Geogarfie Turism - Sport. "Smart-campus, pe vecie..." DA pentru asta meriti votul meu pe vecie. Sa nu fie in ceas rau. Fondurile astea sunt pacatoase tare cand nu ai cu cine le implementa de la intocmire documente pana la receptie lucrari. Multi stau la mila justitiei si a procurorilor, altii la a celor "valorosi". "A crescut confortul studenţilor" raportat cu ce? Caminul nou sta neterminat de 10 ani. Dece? Dece trebuie sa vina primaria sa construiasca camine? Cati bani sau incasat la camine anual? Cati se cheltuiesc anual? Diferenta este zero? Ca asa zice legea. Subventia camine cantine? Cantina este in chirie, subventia se aplica? Unde? Doamna curte de conturi ce zice? "record de studenţi străini: 1.056" Doamna..... Ce asigura universitatea studentilor straini? Debretinul are peste 3000 studenti sraini si au fost mult, da mult sub Oradea acum 10 ani. Felicitari pentru sinceritate domnule Caus. Nu te lasa cumparat cu sume desarte fie ele si aparent legale. Una peste alta la ora actuala rectorul Bungau este cel mai bun. Frati romani unde sunt flacaii dealtadata?(valabil pentru toata Romania)
Postat 19 Februarie 2020, 19:08 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON