URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2011, 13:35

Probleme la Universitate din cauza noii Legi a Educaţiei: nouă profesori pensionaţi şi cursuri neacoperite

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rectorul Cornel Antal a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că aplicarea noii Legi a Educaţiei Naţionale începând din al doilea semestrul creează "probleme foarte mari", la nivelul universităţilor din întreaga ţară.

Cursuri fără profesor

La Oradea, s-a creat o situaţie în care multe cursuri nu sunt acoperite deoarece legea impune ca profesorii titulari să preia numai o normă suplimentară, şi aceea reglementată la minim, în loc de două norme suplimentare cum se practica până în prezent. "Până acum se acopereau toate cursurile prin profesorii cu ore suplimentare, dar aşa va trebui să luăm urgent măsuri", a declarat Cornel Antal.

Rectorul a afirmat că nu se cunoaşte cu exactitate numărul de cursuri care au rămas fără profesor la facultăţile orădene. "În decursul zilei de mâine (n.r joi) mă voi întâlni cu reprezentanţii facultăţilor să vedem care este situaţia", a mai precizat rectorul Antal, adăugând că într-o situaţie destul de gravă se găseşte Facultatea de Ştiinţe Economice, unde "sunt destul de puţini titulari" şi deci mai mulţi suplinitori.

Ca una dintre măsuri, Antal a precizat că doctoranzii să susţină o parte dintre orele de laborator pe diverse specializări. "Am profitat de una dintre noile prevederi ale legii educaţiei care permite doctoranzilor să susţină 4-6 ore de laborator. De asemenea, am transmis profesorilor să caute cât mai mulţi profesori asociaţi", a afirmat Cornel Antal.

Pensionaţi forţat

În aceeaşi conferinţă de presă, Cornel Antal a declarat că nouă profesori ai Universităţii Oradea au trebuit pensionaţi în timpul anului şcolar, precum prevede noua lege, deoarece au împlinit 65 de ani.

"Până acum pensionarii pot rămâne pe post până la sfârşitul anului universitar, ceea ce mi se şi părea normal. Legea actuală ne obligă să pensionăm profesorii de 65 de ani în timpul anului şcolar. Există nouă cadre cărora le-au fost făcute dosarele de pensionare, însă le-am solicitat, şi au acceptat, să rămână ca profesori asociaţi până la sfârşitul anului", a precizat rectorul. Acesta a adăugat că Senatul Universităţii le-a aprobat plata cu ora la nivelul cel mai mare admis, tocmai pentru a-i convinge să rămână la catedră.

O altă prevedere a legii spune că este interzisă ocuparea unor funcţii de conducere de către profesorii care au împlinit 65 de ani, cu excepţia mandatelor în exerciţiu. Astfel, la "La Oradea, există patru persoane care ocupă funcţii de conducere, doi prodecani de la Medicină şi Arte Vizuale şi doi şefi de catedră. Aceştia îşi vor păstra funcţia până la începutul anului universitar, când vor fi alegeri generale", a spus Cornel Antal.

Fără licenţe "împrumutate"

În noua Lege a Educaţiei este subliniat şi faptul că este interzisă comercializarea de lucrări ştiinţifice fie ele de licenţă, dizertaţie sau doctorat, în vederea folosirii informaţiilor sau falsificării altor lucrări. "Până acum această prevedere nu era trecută în legea educaţiei, ci doar în cea privind bunul intelectual. În urmă cu doi ani am introdus o declaraţie pe proprie răspundere că lucrarea este originală, iar anul trecut am colaborat cu Poliţia pentru a-i găsi pe cei care comercializează astfel de lucrări", a spus Antal.

Noua lege aduce şi o veste bună pentru studenţi. Aceştia nu vor mai trebui să plătească eliberarea situaţiei şcolare, eliberarea de carnet de student sau legitimaţie pentru transport. "Articolul 205 al legii interzice taxele pentru eliberarea actelor de studii care atestă statutul de student. Am eliminat taxa de 5 lei pentru eliberarea situaţiei şcolare, iar cum taxele de carnet şi legitimaţie erau cuprinse în taxa de înmatriculare, aceasta a scăzut astfel de la 100 la 80 de lei", a mai precizat Cornel Antal.

Cu secretară nouă

monica sala oradea bihoreanul_1.jpgÎn cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Cornel Antal a declarat că pe fondul aplicării legii salarizării unitare, care interzice cumulul de funcţii în sistemul public, Maria Durgău nu mai ocupă funcţia de secretar-şef a Universităţii Oradea. "Dânsa a ocupat timp de mulţi ani această funcţie, cred că era singura rămasă din vechea perioadă. A trebuit să aleagă între funcţia de conferenţiar universitar şi cea de secretară şefă", a declarat Antal.

În locul ei, Cornel Antal a numit-o pe Monica Sava (foto), fostă secretară-şefă la Facultatea de Litere şi apoi la Facultatea de Medicină şi Farmacie. "Posturile sunt blocate, deci nu am organizat concurs. Legea îmi permite să numesc prin decizie de rector o persoană din interiorul instituţiei, pe o perioadă de şase luni cu posibilitate de prelungire pe încă şase luni. O voi menţine în funcţie cât îmi permite legea", a spus rectorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Management de ”Sorbonica”. Calitatea actului de predare/cercetare vs cadru didactic model.
I. Cursuri fără profesor. "Până acum se acopereau toate cursurile prin profesorii cu ore suplimentare, dar aşa va trebui să luăm urgent măsuri", a declarat Cornel Antal. 1. Un management competent, putea preveni în timp util şi acest aspect. Legea Funeriu, a fost dezbătută de multă vreme. O Universitate care se respectă, încearcă să se raporteaze la Universităţile de elită, din UE/întreaga lume. 2. Ca una dintre măsuri, Antal a precizat că doctoranzii să susţină o parte dintre orele de laborator pe diverse specializări. "Am profitat de una dintre noile prevederi ale legii educaţiei care permite doctoranzilor să susțină 4-6 ore de laborator.” a) O metodă eficientă de promovare: Doctorand la cine trebuie! A se vedea şi cu cine îşi fac, sau şi-au făcut doctoratul, tot felul de organe de inspecţie şi control, aleşi şi numiţi politic; b) Este, probabil şi o măsură eficientă de a îmbunătăţi şi calitatea actului de predare. II. Maria Durgău nu mai ocupă funcţia de secretar-şef a Universităţii Oradea. "Dânsa a ocupat timp de mulţi ani această funcţie, cred că era singura rămasă din vechea perioadă. A trebuit să aleagă între funcţia de conferenţiar universitar şi cea de secretară şefă", a declarat Antal. 1. La ce vârstă a devenit inginer, dna conf. univ. Durgău Maria? 2. Dna intelectual de la biroul Diplome: Berinde Angela, ce grad didactic universitar are? La ce vârstă a devenit şi domnia sa ingineră? III. Cornele: Câţi dintre colegii tăi de generaţie, sau de generaţie (imediat) apropriată (generaţii care a făcut carte, cu profesori competenţi) şi care au intrat la o facultate de lungă durată, la zi şi din prima încercare, pe care au absolvit-o cu note de 10 şi 9 la examenul de stat, ocupă, sau au ocupat, funcţii de conducere în cadrul UO, inclusiv cele de decan/prorector? IV. În loc de (unele) concluzii. O soluție necesară, simplă şi eficientă (şi) pentru UO: un Rector competent, dedicat, onest şi bun român. De ce modele de profesori universitari, ca dl. Drecin Mihai, nu pot fi rector la UO? PS Sistemul: ”PCR&Secu&sons” ştie de ce!
Postat 27 Februarie 2011, 02:56 de stefan
Rusine!
Academiciana Maria Durgheu! Sorbonica locul in care evolutia in cariera universitara incepe obligatoriu de la facut cafele si falsificat cataloage! activitate stiintifica are si matarcuca asta? Ce axperienta didactica sau stiintifica are?Ce-ar fi daca i-ar verifica si la asta cineva teza de doctorat? Ca la toti doctorii Maghiar de altfel!
Postat 24 Februarie 2011, 18:17 de Sorin
nu e asa de simplu
pentru cei dintre noi care nu aveam ore la plata cu ora sau carora nu li se plateau, masura pare chiar normala. pe de alta parte posturi la concurs nu se pot scoate (decat foarte putine, conform intelegerii cu fmi), iar aracis-ul inca mai pretinde 70% titulari. si atunci??
Postat 23 Februarie 2011, 21:48 de Altul
junior
Faptul ca nu pot fi predate mai mult de 2 norme este absout normal - nici nu se poate altfel decit prin tot felul de tertipuri... de ce ar trebui sa ne para rau ca prof x nu mai poate lua mai multi bani desi nu presta 3/4/5 norme? Daca sint posturi vacante, sa se scoata la concurs. Daca cineva a implinit virsta de pensie, se pensioneaza. Regulile vietii sint aceleasi pentru toti si nimeni nu e vesnic. Pentru asta ar trebui sa-i fim recunoscatori lui Funeriu! Plus pentru demascarea plagiatului!
Postat 23 Februarie 2011, 15:19 de Universitar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON