URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2010, 13:59

Pentru că au deficite lunare de sute de mii de lei, facultăţile de Medicină şi Farmacie şi de Arte Vizuale se restructurează

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"S-au făcut posturi pentru persoane", a acuzat rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, când a explicat de ce facultăţile de Arte Vizuale şi de Medicină şi Farmacie trebuie să se restructureze.

Concret, ambele facultăţi au prea multe cadre didactice în raport cu numărul de studenţi, ceea ce cauzează deficite lunare de 104.882 lei, în cazul Facultăţii de Arte Vizuale, şi de 432.821 lei - FMF.

De altfel, deficitul lunar de la FMF reprezintă 41,74% din totalul deficitului lunar realizat de cele 13 facultăţi care au deficite în fiecare lună. "La Facultatea de Medicină şi Farmacie sunt aproximativ 450 de cadre didactice la 3.500 de studenţi, iar la Arte Vizuale sunt 43 de cadre didactice la 220 de studenţi", a precizat Antal. Asta, în condiţiile în care Facultatea de Protecţia Mediului, care are mai mulţi studenţi decât FMF, are aproximativ 130 de cadre didactice.

Rectorul a dat şi două exemple de posturi create pentru persoane: "La FMF, pe vremea fostului decan Mircea Ifrim, s-au cerut discipline pentru persoane, spre exemplu pentru soţia decanului s-a făcut Medicină tradiţională, o disciplină ce nu exista la nicio altă facultate de Medicină din ţară. La Arte Vizuale este un medic care predă Anatomie (n.r. Marcel Mateuţă), probabil postul s-a făcut pentru acel medic".

Cheltuielile mari ale celor două facultăţi, accentuate de criza economică şi de scăderea naturală a numărului de studenţi, dar şi de bugetul de stat redus, au determinat Senatul Universităţii să ceară celor două facultăţi să elaboreze un plan de restructurare până cel târziu pe 14 septembrie, în care să prezinte statele de funcţii, numărul de posturi care urmează să fie reduse şi criteriile de departajare.

"La ambele facultăţi au prioritate calitatea de titular, gradele didactice superioare, cei cu titlul de doctor, dar şi rezultatele obţinute în evaluarea individuală", a precizat rectorul orădean.

Cornel Antal a mai spus că nu poate estima câte cadre didactice sunt vizate de concediere, deoarece totul ţine de planul de învăţământ. Totuşi, celor care nu se regăsesc pe planul de învăţământ li se vor oferi alte posturi în Universitate. "În cazul în care vor fi colegi care vor pleca, nu va fi din vina lor", a afirmat Antal.

FMF a mai trecut printr-o restructurare şi în 2009. Atunci, pe statele de funcţii nu s-au mai regăsit 46 de cadre didactice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PREMII DE PSEUDOCERCETARE
Premiile de cercetare date la persoane fara cercetare! Lista celor 20 este de RUSINE! (exceptie fac cei de la stiinte). In rest o metodologie de toata jena, personulitati premiati, personalitati neglijati. Ajunge daca vezi cine ce punctaj a obtinut si ce avea la capitolul cercetare. Culmea, cei de pe lista, care pe bune au cercetare, sunt numai la coada... abia dupa pozitia 9-10 apar universitari adevarati.. in rest de toata jena!... RUSINE DIN NOU!
Postat 16 Iulie 2010, 13:17 de nKognito Ergo Sum
Actualizare declaratii
N-ai auzit la stiri de noua lege ANI? Din cauza ca legea veche a fost declarata neconstitutionala, nu mai este legal sa afisezi declaratiile de avere. Te poate da oricine in judecata. Din acest motiv nu s-au actualizat declaratiile la 15 iunie. Totusi, universitatea a pastrat vechile declaratii desi avea tot dreptul sa le scoata de pe site. Cand noua lege ANI va intra in vigoare, vom vedea ce se va cere. OK?
Postat 15 Iulie 2010, 18:16 de declarator 2
Declaratiile de avere ale universitarilor
Declaratiile de avere ale universitarilor sunt soc si groaza. In primul rand ca nu sunt actualizate, desi trebuiau actualizate in 15 iunie 2010. Declaratia decanului de la medicina este din ianuarie 2009. In mod sigur nu castiga doar de la universitate bani, adica cei 75.000 lei pentru anul 2008 pe care i-a declarat. In primul rand ca e prea rotunda suma, apoi dl. Bumbu e medic care nu sta numai in mizilicul de 62 milioane pe luna luati de la Sorbonica. In al treilea rand nu castiga el mai putin decat alti decani mai tineri ca de exemplu, dl. Horga care a luat de la Universitate in 2008 doar 115 milioane de lei pe luna. Si el a uitat sa isi actualizeze declaratia de avere pe anul 2009. Ce mai lizibila declaratie e al dlui Bodog Florin, prodecan.
Postat 14 Iulie 2010, 21:55 de Declarator
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON