URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 21 IULIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Csomortanyi Istvan, președintele PPMT, explică rezultatul lamentabil la Bacalaureat al elevilor maghiari prin imposibilitatea de a trece examenul la limba română. El propune ca elevii maghiari din România să învețe româna ca pe o limbă străină. Şi adevărul e că, de data asta, Csomortanyi are perfectă dreptate. Poți să te naști în România, dar dacă limba ta maternă e maghiara, pentru tine româna va fi mereu o limbă străină...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima ispravă este un Cod administrativ care imprimă un ritm şi mai nebun. Nu doar primăriile, ci şi consiliile judeţene, prefecturile şi serviciile guvernamentale vor fi obligate să comunice în limbile minorităţilor, adică vor face noi angajări în sistem. Foştii primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ-uri vor avea pensii speciale, tot din, chipurile, bugetele locale, iar cei actuali vor putea valorifica terenuri şi clădiri cu voturile a doar jumătate plus unu din consilieri, fapt ce va reduce şi mai drastic patrimoniile...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În spatele fiecărui om politic pe care îl vedeţi la tv sau prin ziare se află o mulţime de oameni care muncesc pe brânci. Sub funcţii de şef de cancelarie, şefi de cabinet, experţi, consilieri sau asistenţi, oamenii aceia pe care nu îi vedem niciodată fac munca efectivă despre care şeful lor bate din gură. Ei sunt marii anonimi ai lucrurilor ce se întâmplă, totuşi, în aparatul de stat, pe care, din pricina supărării noastre generalizate, le ignorăm.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu ideea primarului Ilie Bolojan de a înfiinţa o televiziune a Primăriei, finanţată din bani publici?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Codul Administrativ a fost inițial adoptat sub forma unei legi care însă a fost declarată neconstituțională în ansamblul său de către Curtea Constituțională, iar proiectul de lege s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curții Constituționale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
13 Aprilie 2019, 10:22

Ofensivă la Cartă: Universitarii orădeni nu vor reguli anti-nepotism şi nici mandate limitate pentru şefi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să se revizuiască, dar nu aşa! Aceasta pare a fi părerea majorităţii universitarilor orădeni, după ce preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, a supus dezbaterii publice o variantă de Cartă semnificativ modificată.

13 din cele 15 facultăţi orădene au transmis observaţii privind modificările propuse, observaţii care vineri au fost postate pe site-ul Senatului Universităţii, fără a fi clar însă dacă sunt remarci doar ale decanilor sau ale tuturor dascălilor. Facultăţile care nu au avut comentarii sunt cea de Litere şi cea de Inginerie Energetică.

Pe lângă lege!

Aşa cum şi BIHOREANUL a arătat, în varianta supusă dezbaterii, Carta Universităţii prevede că nicio persoană care ocupă funcţii remunerate nu va exercita mai mult de două mandate, regulă care până acum se aplica doar rectorului, şi nu vor mai putea fi decani, directori de departamente sau prodecani cei care au rude sau afini până la gradul III în facultatea în care predau.

Aceste două prevederi i-au scandalizat pe universitari, care susţin că exced Legea Educaţiei. "Limitarea mandatelor acolo unde nu prevede LEN contravine legii. Se încalcă drepturile constituţionale, egalitatea de şanse, etc. Prin lege, nu sunt limitate mandatele de senator, decan, prodecan şi director de departament", se arată în documentul transmis de Facultatea de Geografie, Turism şi Sport.

La fel consideră şi Facultatea de Medicină şi Farmacie, care cere ca mandatele să fie reglementate "conform legii". În plus, Facultatea de Drept arată că aceste prevederi nici nu ar putea fi aplicate retroactiv.

"Limitările suplimentare care exced legea sunt potenţiale surse de conflict, inclusiv de ordin juridic, într-o universitate care are nevoie de echilibru şi de consens, şi nu vor contribui la bunul mers la Universităţii", se arată şi în documentul transmis de Facultatea de Istorie.

"Fraţii Curilă, scutiţi?"

Universitarii nu doar resping aceste prevederi, ci întreabă şi de ce limitările de mandate sau restricţiile "anti-nepotism" n-au fost introduse şi pentru colegii din Senatul universitar.

"De ce sunt scutiţi cei din Senat? Ei pot avea orice funcţie fără conflicte de interese? Exemplu: fraţii Curilă", se arată în observaţia transmisă de Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, care, după cum se vede, îl şi atacă direct pe preşedintele Senatului. Fratele acestuia, Mircea Curilă, deţine o funcţie de conducere, fiind director al Centrului de Educaţie Continuă şi Dezvoltarea Resurselor Umane.

De asemenea, facultăţile orădene nu sunt de acord nici cu propunerea ca decanii să fie selectaţi de comisii formate şi din senatori, arătând că Legea Educaţiei prevede explicit că acest concurs public este organizat de rector.

Totodată, unele facultăţi, precum cea de Arte, de Drept, de Medicină şi de Protecţia Mediului, se opun şi prevederii care stabileşte că rectorul ar putea fi revocat de Senat, dacă Universitatea are deficit financiar doi ani consecutivi.

Corupţii să rămână!

În schimb, multe facultăţi propun alte schimbări, care nu apar în Carta transmisă de Curilă. Mai precis, profitând de modificări legislative făcute ulterior anului 2013, când a fost aprobată actuala Cartă, universitarii cer ca din Senat să poată face parte, dacă sunt aleşi, şi cei care au funcţii de conducere, cu excepţia rectorului, singurul pe care Legea Educaţiei îl interzice expres. Această propunere a fost transmisă de facultăţile de Protecţia Mediului, respectiv de cea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, dar şi de Comisia de Etică a Universităţii, respectiv de Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic.

În plus, Facultatea de Protecţia Mediului cere şi ca în Cartă să nu se mai prevadă că Senatul poate controla activitatea rectorului, ca la şedinţele Senatului să poată participa, fără drept de vot, membrii comunităţii academice, dar şi personalităţi locale. Aceeaşi facultate vrea şi eliminarea articolului care prevede că universitarii condamnaţi definitiv pentru corupţie sunt daţi afară din Universitate.

Observaţii la Carta propusă a transmis şi Biroul Juridic al Universităţii, care de asemenea arată că nu pot fi prevăzute limitări pentru mandatele şefilor, cât timp Legea Educaţiei nu prevede astfel de constrângeri, dar şi că este o discriminare interzicerea candidaturii la diverse funcţii executive pentru persoanele care ar atinge vârsta de pensionare în timpul mandatului.

Continuă dezbaterile

Toate aceste observaţii vor fi dezbătute în şedinţa Senatului universitar programată luni, 15 aprilie. Iniţial, preşedintele Sorin Curilă îşi dorea ca la această întâlnire propunerea de Cartă să fie supusă votului senatorilor, dar între timp s-a răzgândit.

"Ţinând cont de numărul mare de observaţii, dar şi de faptul că actuala Cartă prevede că propunerile de modificare se transmit cu cel puţin o lună înainte de a fi supuse la vot, amânăm decizia privind aprobarea Cartei pentru şedinţa din 6 mai", a declarat Curilă BIHOREANULUI.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Cartă cu harţă: Scandal la Universitatea din Oradea, între cinci prorectori şi preşedintele Senatului"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Lichelele
Interesant e cine contesta noile articole din Carta, articole extrem de corecte si necesare, dupa cum au inteles toti oamenii normali la cap. Au contestat noile prevederi doar cei care sunt direct afectati si eliminati din functiile de conducere pe care le ocupa abuziv de atata timp. Decanul facultatii de Medicina care ii are in facultate pe fratele si pe fiul sau, decanul facultatii de Geografie si sport care o are in facultate pe sotia sa, decanul facultatii de Electro care o are in facultate pe sotia sa, decana facultatii de Economice care il are in facultate pe sotul ei, decanul facultatii de Drept care o are in facultate pe fica sa, decanul facultatii de Protectia mediului care ii are in facultate pe fica, fiul, nora si cumnatul sau. Universitatea din Oradea in loc sa se salveze cu masurile exceptionale propuse se compromite definitiv si iremediabil cu lichelele care au pus stapanire pe ea. Fie-i tarana usoara ...
Postat 14 Aprilie 2019, 23:21 de Agatha
Management de ”Sobornica”. Ep.: Professore dottore Farfuridi. De ”Sorbonica”
I. O concluzie amară: ”Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele... esențiale... Din această dilemă nu puteți ieși... Am zis!” - Farfuridi, ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. 1. Subiect demn și de atenția conducerilor asociațiilor studențești și de tineret din România (ANOSR, CTR ş.a.); 2. Încă o dovadă a modului în care învățământul superior din ”Sorbonicile” patriei, particulare și de stat, este ”centrat” pe ...student! II. "Limitarea mandatelor acolo unde nu prevede LEN contravine legii. Se încalcă drepturile constituționale, egalitatea de șanse, etc. Prin lege, nu sunt limitate mandatele de senator, decan, prodecan și director de departament", se arată în documentul transmis de Facultatea de Geografie, Turism și Sport.” 1. Probabil, orice student de la UO știe că LEN este o lege perfectibilă. Oricum aceasta urmează a fi modificată în curând; 2. Acei ”dascăli”, cu mentalități de ...Elena Ceaușescu, sau Kim Ir-sen, ar cam trebui să se pensioneze și (de) la U.O. Inclusiv unii, colegi de ”Stat de drept(i)”/”paralel” cu torționari ”morali” ca tov. Lazăr, A., care au deținut concomitent două funcții de conducere, pentru mulți ani (ex: procuror general de Parchet de pe lângă Curte de Apel și decan de facultate); 3. Cât despre egalitatea la șanse .... sper că nu doar Bunul Dumnezeu și Adevărul ne pot vindeca de P.C.R.-ismele și incompetența profesională ş.a. din ”Sorbonicile” patriei. Particulare și de stat. III. O întrebare pentru studenții U.O. respectiv pentru conducerile organizațiilor studențești reprezentive, respectiv pentru CTR : Cunoașteți cumva vreun copil, sau soț/soție, ai celor care se opun acestor limitări a numărului de mandate pentru funcțiile de conducere la UO, care să fi umblat pe la AJOFM Bihor în căutarea unui loc de muncă? Și pentru acest lucru a trebuit executat Nicolae Ceauşescu (a nu se face confuzie cu tova Elena Ceauşescu)
Postat 13 Aprilie 2019, 16:23 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2139 RON
  • 1 EUR = 4.7326 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON