URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2018, 18:11

Nu se lasă mai prejos! Rectorul Bungău îl laudă pe noul ministru al Educaţiei, cu care a "colaborat împreună"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi de luni bune n-a mai dat nicio declaraţie publică ori vreun comunicat de presă, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a transmis sâmbătă un mesaj prin care îşi arată susţinerea faţă de ministrul propus de PSD pentru portofoliul Educaţiei, omologul său din Suceava, Valentin Popa.

"Universitatea din Oradea împreună cu universităţile care fac parte din consorţiul Academica Plus îl susţin pe domnul rector al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava pentru funcţia de ministru al Educaţiei", se arată în comunicatul transmis de Biroul de presă al Universităţii, sub semnătura rectorului.

Mai mult, Bungău personal garantează pentru Popa, folosind însă şi un pleonasm: "Având oportunitatea de a colabora împreună (sic!), pot afirma că omul Valentin Popa are expertiză pentru funcţia propusă".

Greşeala de exprimare a rectorului orădean este urmată apoi, culmea, de un sfat pentru cei care îl contestă pe Popa şi îl consideră, pe bună dreptate, un agramat. Chiar în ziua în care PSD a anunţat propunerea lui ca ministru, pe YouTube a apărut o înregistrare video cu rectorul din Suceava chinuind limba română, folosind o sumedenie de dezacorduri şi cuvinte incorecte.

Bungău, însă, nu este în asentimentul contestatarilor, ba chiar demonstrează asta plusând cu o nouă greşeală: "Cei care se exprimă public îi îndemn să aştepte acţiuni şi rezultate".

Desigur, rămâne o necunoscută dacă însuşi rectorul a făcut greşelile, sau acestea aparţin angajatelor Biroului de presă al Universităţii. Oricare ar fi adevărul, documentul nu aduce laudă instituţiei...

În finalul comunicatului Universităţii, se mai regăseşte şi mesajul Consorţiului Academica Plus, format din universităţile din Alba-Iulia, Arad, Bacău, Oradea, Petroşani, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Târgovişte şi Târgu Jiu, tot pentru susţinerea lui Valentin Popa.

"Prin calităţile sale manageriale, avem convingerea că rectorul Valentin Popa va reuşi, în funcţia de Ministru al Educaţiei Naţionale, să susţină promovarea domeniilor strategice pentru România şi să asigure atingerea indicatorilor de reformă ai proiectului naţional "România Educată", a transmis Consorţiul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
SORBONEL
@Sandu1201: Da mă!
Postat 28 Ianuarie 2018, 14:30 de TDS
lectia de bune maniere universitare
Vechea zicala romaneasca "A dat cu mucii-n fasole" a primit o ilustrare stralucita pentru oradeni in urma interventiei reprezentantului cel mai de seama al Universitatii Oradea, Rectorul. Iesirea aceasta se incadreaza in tiparul comportamental al personajului: cand trebuie sa taca vorbeste prostii si vice-versa, cand trebuie sa vorbeasca inteligent el tace. Si uite cum UO se pomeneste mereu in cele mai proaste ipostaze chiar si atunci cand nu merita asta. Avem nevoie numai de asocieri cu oameni si cu institutii de cea mai buna calitate, lasati "colaborarile impreuna" pentru timpul dumneavoastra liber!
Postat 28 Ianuarie 2018, 14:08 de decalog
Tds
Ti-o dat clasa.
Postat 28 Ianuarie 2018, 13:41 de Sandu1201
TL
Mai făcui ( Teleorman) o eroare ! Acum o văzui când pusăi prazul în oală ! JURNALISTA ! Nu jurnaliști !
Postat 28 Ianuarie 2018, 12:42 de TDS
SUNT UN INCULT
@Răzvan_T_Coloja: Așa am crezut eu ! Probabil exprimarea " nicio niciun " era mai bună dar nu vă contrazic! Aveți rubrică aici....oricum sunteți mai tânăr decât mine și aș băga mâna în foc că am învățat altfel! Dar limbile evoluează! Pe cale de consecință îmi recunosc prostia! Trebuie să ma pun la punct!
Postat 28 Ianuarie 2018, 11:49 de TDS
.
Acordul substantivului declarație se face cu ”nicio”, la feminin. Acordul substantivului ”comunicatul” se face cu ”vreun”, care e la masculin. Dar repet: forma corectă mai sus e ”nicio/niciun”, nu ”nici o/nici un”. Referitor la școală și aprofundarea limbii române, vă asigur că în aceleași școli comuniste am învățat gramatică, ca și dumneavoastră. Profesia tatălui meu nu m-a trimis nici în școli private, nici nu mi-a facilitat trei profesori de gramatică meniți să se ocupe în permanență de mine. Eu v-am explicat cele de mai jos cu bună intenție și într-un ton cât se poate de politicos, fără nicio intenție de a vă domina sau trage de urechi.
Postat 28 Ianuarie 2018, 10:59 de Razvan_T_Coloja
MULȚUMESC PENTRU INTERVENȚIE
@Răzvan_T_Coloja: D-le psiholog / sociolog ! Eu am mers pe următorul raționament : 1. Dacă se referea la declarație era corectă forma " nicio " ! 2. Jurnalista a ținut să completeze cu comunicatul! De aceea m-am gândit că trebuia să scrie nici o declaratie, nici un comunicat! Se mai întâmplă...părinții mei nu au fost avocați așa că m-am străduit să aprofundez limba română de unul singur! Oricum stau mult mai bine la acest capitol decât alții! Jurnalisti rămâne în atenția mea!
Postat 28 Ianuarie 2018, 09:22 de TDS
”Nicio”/”Nici o”
”Nicio” este utilizat în forma corectă mai sus; redactorul nu a greșit. Folosim ”nicio/niciun” atunci când acestea sunt unități morfologice de sine stătătoare (”n-a mai dat nicio veste/niciun semn”). ”Nici o/nici un” se folosesc atunci când sunt unități morfologice diferite: ”Mirela nu e nici o zână, dar nici o leneșă”. E ușor de identificat când și cum se folosește ”nicio” corect înlocuind cuvântul cu ”vreo”. Legat de ”genunche” - cuvântul există în dex dar este un regionalism obscur. Mă îndoiesc că ministrul îl folosea ca regionalism în acel context și e mai plauzibil că nu știa forma corectă. La fel - ”pamblică” e tot un regionalism obscur, arhaic, folosit mai mult în mediul rural din anumite regiuni ale sudului țării. E posibil ca ministrul să fie de prin acea zonă și să fi deprins forma aceasta a cuvântului.
Postat 28 Ianuarie 2018, 08:31 de Razvan_T_Coloja
!!!!
@radu: Am mai scris! PAMBLICĂ și GENUNCHE sunt forme acceptate! Vezi DEX! Nu sună bine dar există! Te pupă Tatoiu!
Postat 27 Ianuarie 2018, 22:59 de TDS
@tds
Mai las-o nene! N-ai servici sau, dimpotriva, asta e serviciul tau? Pe toate forumurile esti prezent si indrugi aceleasi ineptii. Un fel de Tatoiu de Bh! Ca fin observator al lumii in care traiesti ai putea face diferenta intre efectele pe care le poate genera o greseala (sau 1000) facuta de un jurnalist si o (una) greseala facuta de unul care se vrea urmasul lui Spiru Haret. Ca sa nu mai vorbim ca una nu scuza pe alta! Adriana, si eu "cred ca poti" sa-l blochezi pe tovarasul asta!
Postat 27 Ianuarie 2018, 22:06 de radu
CRED CĂ POȚI
Adriana, in text mai există o greșeală ! Identific-o !
Postat 27 Ianuarie 2018, 21:27 de TDS
NICIO
Adriana, nicio ? Ce e asta ? Ori stăpanim gramatica, ori nu ! Sau a fost din....grabă ?Pai s-o fi grăbit și Bungau !
Postat 27 Ianuarie 2018, 21:25 de TDS
Sacul si peticul!
Ce era de asteptat de la un cercetat penal care tolereaza plagiatori dovediti si impostura universitara? De "expertiza" lui Barney mai avea ministrul agramat nevoie!
Postat 27 Ianuarie 2018, 18:51 de radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON