URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2019, 15:40

Nu abandonaţi facultatea! Studenţii orădeni vor primi bani, ca să nu se lase de şcoală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua şi proiectul european lansat, la Universitatea din Oradea. După ce marţi a fost anunţat un proiect prin care doctoranzii orădeni vor primi burse, ca să facă cercetare, miercuri a fost prezentat un altul, în cadrul căruia 450 de studenţi la studii de licenţă vor primi lunar o bursă, ca să se ţină de şcoală.

Pregătiţi pentru societate

Coordonat de conferenţiarul Aurel Căuş, proiectul "Antreprenor pentru viitor" are o valoare mare, de 7,2 milioane de lei, din care finanţarea europeană nerambursabilă este de 97,69%, adică de 7,1 milioane lei.

Proiectul are un grup ţintă răspândit pe trei paliere. Pe de-o parte, vizaţi sunt 450 de studenţi (din care 330 din grupuri vulnerabile, adică tineri de etnie romă, cu dizabilităţi, cu domiciliul la ţară sau aşa-zişi netradiţionali, adică cei care nu au început facultatea în anul în care au absolvit liceul), care vor învăţa noţiuni despre antreprenoriat, vor fi ajutaţi să-şi aleagă cariera şi vor fi îndemnaţi să nu abandoneze studiile.

Mai precis, studenţii vor participa la teste aptitudinale ce utilizează softul Cognitrom, la şedinţe de consiliere profesională şi orientare în carieră personalizată, cu un expert consilier psihologi, la un program de învăţare antreprenorială şi vor primi burse lunare de 300 de lei, pe parcursul ultimelor trei semestre de studii. "Totul cu scopul de a-i pregăti pentru societate şi de a-i ajuta să-şi facă o imagine cât mai bunădespre domeniul pe care îl vor alege", a explicat managerul de proiect, Aurel Căuş. În plus, cele mai bune 126 de planuri de afaceri rezultate în urma cursului de antreprenoriat vor fi premiate cu sume între 500 şi 1.500 de lei.

În proiect vor mai fi implicaţi 100 de elevi bihoreni, care la rândul lor vor participa la şedinţe de consiliere şi orientare profesională, pentru a-şi alege bine facultatea pe care o vor urma. De activităţile elevilor se vor ocupa specialiştii firmei Corporactive Consulting, parteneră în proiect.

Cursuri pentru toţi

Pe de altă parte, "Antreprenor pentru viitor" vizează şi pregătirea personalului didactic. 84 de cadre didactice de la 14 facultăţi orădene vor participa la un program postuniversitar de dezvoltare de competenţe didactice şi vor fi certificate ca formatori profesionişti, cu competenţe în cursuri pe teme de antreprenoriat, coaching pentru carieră şi abilităţi de viaţă.

De altfel, a precizat Căuş, aceste trei cursuri vor putea fi cuprinse apoi în oferta facultăţilor orădene, astfel că toţi viitorii studenţi ai Universităţii vor putea beneficia, măcar opţional, de aceste cursuri şi astfel vor deprinde aptitudini suplimentare, necesare în carieră, dincolo de cunoştinţele teoretice sau tehnice.

20% din studenţii Universităţii fug de şcoală

Acest proiect ar putea rezolva problemele de abandon şcolar pe care le întâlnesc toate universităţile, inclusiv cea din Oradea.

"Ne confruntăm la nivelul învăţământului superior cu o problemă: există o rată mare de abandon şcolar. (...) Există facultăţi unde rata de abandon este zero, dar sunt şi specializări unde depăşeşte 60-70%, unde din anul II specializarea se desfiinţează. La nivel de Universitate, rata de abandon e în jur de 20%", a declarat rectorul Constantin Bungău, la conferinţa de lansare a proiectului.

Rectorul speră însă că graţie cursurilor la care vor participa şi graţie accentului pus pe noţiunile de antreprenoriat, tinerii nu vor renunţa atât de uşor la statutul de student.

Cum vor fi aleşi elevii şi studenţii care vor face parte din proiect, echipa de management nu a putut lămuri. Metodologia de selecţie urmează să fie elaborată, iar deocamdată nu s-a oferit niciun orizont de timp pe când ar putea fi finalizată şi, astfel, când ar putea demara selecţia. Cert este că proiectul se va derula pe parcursul a doi ani, până în luna mai a anului 2021.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nimeni nu învață dacă primește bani pentru asta !?!
Cel mult vor trece precum gâsca prin apă, ca să rămână Universitatea cu obrazul nepătat !?! Penibili ăștia de la Școala de Vară din Oradea !?!
Postat 25 Iulie 2019, 21:52 de CrisDumi
nu
nu se rezolva problema cu bani. le dai bani si ......? ce vor face dupa? antreprenoriatul nu e chiar asa cum pare. Una e vorbitul din carti alta e realitatea. Poate clasa politica ar avea nevoie de un curs de etica, de stabilitate si de bun simt.
Postat 24 Iulie 2019, 17:03 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON