URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2019, 12:44

Noua Cartă a Universităţii, încă în analiză la Ministerul Educaţiei. Bungău: "Niciodată nu vom avea o Cartă perfectă, dar va trebui să o respectăm"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Votată în urmă cu o lună de Senatul Universităţii din Oradea, noua Cartă a instituţiei nu a primit încă avizul Ministerului Educaţiei. Documentul a fost transmis la Bucureşti pe 26 mai, iar conform Legii Educaţiei, Ministerul trebuie să-şi dea avizul în cel mult 30 de zile.

Bungău, mulţumit şi nu prea

Întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută vineri, dacă este mulţumit de Carta votată de colegii senatori, rectorul Constantin Bungău a recunoscut că aceasta are prevederi cu care nu este de acord.

"Noua Cartă are şi părţi foarte bune, şi părţi mai puţin bune. În prima categorie, mă refer la reprezentantivitatea studenţilor şi la faptul că elimină contradicţii din corpul central al Cartei vechi şi anexe. De asemenea, au fost recuperate majoritatea modificărilor din Legea Educaţiei şi care trebuiau să existe şi în Carta Universităţii", a declarat Constantin Bungău. Potrivit acestuia, Carta veche a Universităţii, care încă este în vigoare, a fost elaborată în 2011, iar de atunci Legea Educaţiei a suferit peste 300 de modificări.

Rectorul Bungău s-a ferit să spună ce îl nemulţumeşte din noua Cartă, însă la insistenţele BIHOREANULUI a oferit un exemplu. "Discriminarea pe bază de vârstă. Un coleg care în timpul mandatului împlineşte vârsta de pensionare nu ar mai avea dreptul să candideze. Dar noi avem oameni excelenţi care au 60, 62 de ani", a spus Bungău.

Întrebat dacă a încercat să conteste această prevedere, rectorul a spus că nu, pentru că este atribuţia Senatului să elaboreze Carta. În schimb, a recunoscut că a transmis Ministerului Educaţiei o adresă a Biroului Juridic al Universităţii, care conţine mai multe "elemente care contravin din punct de vedere legislativ şi sunt prevăzute în Cartă". Care sunt acestea, Bungău nu a mai spus.

"Datoria Ministerului Educaţiei este de a valida din punct de vedere juridic Carta. Niciodată nu vom scoate o Cartă perfectă, dar va trebui să o respectăm", a concluzionat rectorul.

Modificări importante

Aşa cum BIHOREANUL a scris, senatorii Universităţii au votat o serie de reguli noi pentru instituţie. De pildă, noua Cartă prevede ca toate mandatele şefilor Universităţii (rector, preşedinte de senat, prorectori, decani, directori de departamente) să fie limitate la maxim 8 ani, "indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora". De asemenea, conform noii Carte, decanii nu vor mai fi desemnaţi de rector, ci şi de membrii Senatului. Până acum, decanii erau aleşi printr-o competiţie organizată numai de rector.

O altă modificare adusă Cartei prevede că îşi va pierde locul de muncă orice universitar care a săvârşit "acte de corupţie şi infracţiuni contra patrimoniului".

Totodată, nicio persoană care are înscrisuri în cazierul judiciar nu va putea candida la Senatul Universităţii. În plus, viitorii prorectori responsabili de problemele studenţeşti vor putea fi numiţi de rector doar după consultarea studenţilor, prevedere inexistentă până acum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON