URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2019, 17:00

Mintea de pe urmă: La un deceniu după ce a desfiinţat şcolile profesionale, Ecaterina Andronescu vrea acum să dezvolte acest învăţământ

În zece ani, PSD-ista Ecaterina Andronescu şi-a schimbat complet viziunea asupra învăţământului profesional. Dacă în 2009, când era tot ministru al Educaţiei, a desfiinţat peste noapte şcolile profesionale din toată ţara, acum, ocupantă a aceleiaşi funcţii, pretinde că are o altă abordare.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Oradea, la sediul Inspectoratului Şcolar, Ecaterina Andronescu a fost întrebată ce strategie are privind învăţământul profesional, ştiut fiind că firme din toată ţara se plâng de lipsa de meseriaşi. Ministrul a spus că, pe de-o parte, trebuie întorşi românii din străinătate, iar pe de alta, este necesară dezvoltarea învăţământului tehnic.

"Dincolo de dublarea numărului de locuri în şcolile profesionale, în perspectiva viitoarei legi (n.r. a Educaţiei), va trebui să cuprindem şi liceul tehnologic dual, cu accent pe practică şi cu accent pe formarea profesioniştilor peste nivelul 3, pe care îl dă azi şcoala pofesională. De asemenea, în lege ar trebui să gândim şi o formă de învăţământ superior dual, cu un accent deosebit pe învăţarea profesiei şi pe practică", a declarat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a punctat şi reuşita Bihorului, arătând că judeţul este fruntaş în ţară în privinţa numărului de clase dedicate învăţământului profesional şi dual.

Potrivit inspectorului şcolar judeţean Alin Novac Iuhas, în următorul an şcolar, în Bihor ar urma să funcţioneze 62 de clase de învăţământ profesional, din care 32 în regim dual, în timp ce în prezent sunt 50 de clase profesionale, din care 16 duale. Clasele duale sunt înfiinţate la cererea expresă a unor companii şi cu sprijinul acestora, firmele plătind inclusiv bursele elevilor şi asigurându-le locul de practică. În plus, în absolvenţii claselor duale au locul de muncă asigurat, la compania în care au învăţat. 

"Educaţia ne uneşte"

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Ecaterina Andronescu a anunţat că viitoarea lege a Educaţiei va fi scrisă în curând, însă doar după consultarea reală a profesorilor, părinţilor, elevilor şi studenţilor. Aşa cum se ştie, Legea 1/2011, care reglementează acum educaţia, a fost asumată de Guvern, fără a fi dezbătută public.

Acest lucru nu se va mai întâmpla, a spus ministrul, explicând că şi vizita ei la Oradea se datorează faptului că a dorit să prezinte documentul de poziţie pe care l-a lansat la sfârşitul lunii martie, intitulat "Educaţia ne uneşte" şi care cuprinde strategia pe care o are privind viitoarea lege. În acest sens, Ecaterina Andronescu s-a întâlnit vineri, la Liceul Betel, cu toţi directorii directorilor de şcoli din Bihor, cărora le-a cerut să analizeze atent strategia şi să transmită propuneri, prin IŞJ Bihor.

Printre schimbările propuse în acest document se numără existenţa a patru forme de examen de Bacalaureat, din care una dedicată învăţământului profesional, "transferul" clasei a IX-a de la liceul la gimnaziu, dar şi modificarea ciclurilor de şcolarizare. Mai precis, după educaţia timpurie, la care participă copiii cu vârste între 3 şi 6 ani, urmează ciclul primar inferior (clasele I – III) şi ciclul primar superior (IV-VI), în timp ce ciclul gimnazial va cuprinde clasele VII-IX. Conform acestei strategii, denumirea de clasă pregătitoare va dispărea, ea devenind "clasa I".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Fosila asta..
Lozinca : ieri distrugem azi ne facem ca reparam!
Postat 13 Aprilie 2019, 13:10 de scortosul
JENANT@ NU mai stiu de sa inventeze! Bulverseaza tot sistemul si sacrifica generatii de copii!!!! RUSINE!
M-au Uimit, Incredibil de Expresiv!Pasiune.Straduinta.Devotament!
Postat 13 Aprilie 2019, 12:24 de eraclid
Tu FATĂ
Ce vrei sa faci????
Postat 13 Aprilie 2019, 01:36 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON