URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2018, 15:54

Ministrul Educaţiei, la Oradea: Până la începutul anului şcolar, sper să avem cod de etică în învăţământul preuniversitar

Din toamnă, profesorii din învăţământul preuniversitar ar putea să nu mai aibă voie să-şi mediteze propriii elevi ori să primească orice fel de cadouri de la aceştia.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, aflat vineri la Oradea, a declarat că-şi doreşte ca, până la începutul anului şcolar următor, să fie adoptat Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar.

"Este o prioritate să discut despre el (n.r. codul de etică) şi sper să reuşesc până la începutul anului şcolar să activăm acest cod. Nu depinde numai de mine, eu sunt un manager acolo. Dacă  şi ceilalţi actori vor dori acest lucru, se va întâmpla", a declarat ministrul, întrebat de BIHOREANUL ce planuri are cu acest cod.

Proiectul codului zace pe site-ul Ministerului Educaţiei din februarie 2017, când s-a încheiat dezbaterea lui publică. Din motive neclare, însă, el nu a fost până acum legiferat. Dacă acest cod era în vigoare, însă, intenţia părinţilor de la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea, de a le oferi profesorilor cadouri valoroase cu prilejul absolvirii copiilor lor, ar fi intrat în sfera ilegalităţii. 

Întrebat dacă îşi doreşte ca acest cod să rămână în forma în care este prezentat pe site, Valentin Popa nu a oferit un răspuns elocvent. "Forma pe care o agreez eu conteză mai puţin. Nu forma dorită de un ministru este cea mai importantă, ci cea care ajunge să fie cea mai bună pentru mediul preuniversitar", a spus el.

Ministrul Educaţiei a fost prezent, vineri, la ceremonia aniversară a Universităţii din Oradea, care a marcat 55 de ani de învăţământ superior continuu. De asemenea, Valentin Popa a participat la Consiliul Naţional al Rectorilor, for care în premieră s-a reunit la Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Dar pentru politruci?
Pentru politrucii din parlament si aiuritii din govern nu se fac coduri de etica?
Postat 03 Iunie 2018, 16:17 de scortosul
PCR transpartinic. Ep.: ”România educată” vs ”Câmpul tactic”
I. ”Este o prioritate să discut despre el (n.r. codul de etică) și sper să reușesc până la începutul anului școlar să activăm acest cod. Nu depinde numai de mine, eu sunt un manager acolo. Dacă și ceilalți actori vor dori acest lucru, se va întâmpla”, a declarat ministrul, întrebat de BIHOREANUL ce planuri are cu acest cod. 1. Un manager = portar? Un manager este un factor de analiză (conformă) și de decizie. 2. O mare hibă a Codului de etică pentru învățământul preuniversitar: NU prevede măsuri conforme de eliminare a: a) transformării în ”Câmp tactic” (şi) a învățământului preuniversitar; b) ”acoperiților” de la catedră, respectiv cu funcții de conducere. II. ”Proiectul codului zace pe site-ul Ministerului Educației din februarie 2017, când s-a încheiat dezbaterea lui publică. Din motive neclare, însă, el nu a fost până acum legiferat. Dacă acest cod era în vigoare, însă, intenția părinților de la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea, de a le oferi profesorilor cadouri valoroase cu prilejul absolvirii copiilor lor, ar fi intrat în sfera ilegalității.” 1. Toată stima pentru doamna și domnul profesor(i) Nicoară de la C.N. ”Emanuil Gojdu”. Keep going!; 2. Se pare că unii au uitat să își ia porția de lecitină. Faptul că Proiectul de Cod zace pe site-ul MEN (probabil) din februarie 2017 se datorează, în primul rând, instabilității politice generate de ”Statul paralel”, imediat după alegerile din decembrie 2016; 3. În sfera ilegalității, într-un stat, cu adevărat, democrat, trebuie să intre cât mai repede și acțiunile acelor cadre (şi) didactice, de segregare, la ordin/indicație/interes, a elevilor de părintele lor responsabil (părinte care a deranjat elemente ale ”Statului pararel”), deturnarea lor profesională şi transformarea acestora în persoane vulnerabile, usor de manipulat. Cadrele (şi) didactice: Toderaș Radu Pantea (UO+…), Doina Z. (IETI-UO), Violeta, D. (Grădinița 48-CFR, Oradea), Hava, F. (S.G. "Dacia", Oradea), Gabi, M. de Cucuceni (FMF-UO), Zoe, B. (FMF-UO), fost(?) ”Cabinet 2” la DSP Bihor, Corina, D. (FD-UO, fost(?) Decan Barou Oradea), ”George” de ”Sobornica” şi alții ca ei, ştiu de ce! PS. Comentariu demn și de atenția Primului Ministru al României și a celorlalte doamne din conducerea centrala a PSD.
Postat 03 Iunie 2018, 01:13 de stefan
Sarmana tara
'Traiti dom ministru..un curs pentru a deslusi tainele limbii romane...?...
Postat 02 Iunie 2018, 20:44 de zorro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON