URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2019, 10:01

Lecţia de sănătate: Elevii de la Eminescu şi Gojdu au învăţat cum să rămână sănătoşi (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sănătatea se învaţă şi la şcoală! Timp de şase săptămâni, 60 de elevi de la colegiile naţionale „Mihai Eminescu” şi „Emanuil Gojdu” din Oradea au învăţat de la specialişti ce înseamnă un stil de viaţă sănătos.

Graţie unui parteneriat între cele două şcoli, Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie, Centrul de Tineret „The Spot” şi Spitalul Pelican, elevii s-au familiarizat cu noţiuni de microbiologie, au învăţat ce înseamnă vaccinarea şi de ce nu trebuie să refuze imunizările, dar şi alte sfaturi importante pentru o viaţă ferită de îmbolnăviri. Lecţiile intitulate "Educaţie pentru sănătate, educaţie pentru viaţă" s-au ţinut chiar în şcoli şi au implicat o clasă de-a VIII-a de la Gojdu, respectiv una de-a IX-a de la Eminescu.

Test de creativitate

Joi seară, adolescenţii au dovedit că au înţeles lecţiile predate. Reuniţi într-o sală de conferinţe a Hotelului Double Tree by Hilton, în faţa colegilor şi a profesorilor, ei au jucat câteva scenete scurte, gândite chiar de ei, pentru a demonstra că atelierele au fost cu folos.

Împărţiţi în echipe, elevii de la „Emanuil Gojdu” au cântat o melodie cu versuri scrise de ei despre cât de important este spălatul corect pe mâini, au simulat o vizită la medic, unde s-au pus întrebări despre vaccinare, şi au subliniat cât de nociv este consumul de alcool şi ţigări pentru adolescenţi, în timp ce două dintre eleve au mimat că sunt într-o astfel de stare.

Liceenii de la „Mihai Eminescu” au simulat o emisiune TV, în care fiecare dintre ei a avut un rol. Unii au participat la o dezbatere cu argumente pro şi contra vaccinare, alţii au prezentat proprietăţile fructelor şi legumelor ori afecţiunile pe care le pot dobândi fetele care folosesc produse de machiaj nepotrivite.

Nici pauza publicitară nu a fost uitată: la jumătatea „emisiunii”, unii elevi s-au plimbat prin faţa „telespectatorilor” cu o tavă plină cu fructe şi legume, subliniind cât de important este consumul lor pentru o viaţă sănătoasă. La finalul scenetelor, toţi elevii au fost premiaţi de organizatori cu diplome şi cadouri anume pregătite.

lecţia de sanatate pentru elevi

Obiectiv atins

Dr. Adina Budea, medic specialist epidemiolog în cadrul Spitalului Pelican, care le-a predat elevilor în cele şase săptămâni lecţiile de sănătate, a mărturisit că este impresionată de creativitatea lor. „Am rămas plăcut surprinsă că pe parcursul celor şase module am reuşit să vă captez atenţia. Prin experimentele medicale făcute v-aţi format deprinderi de viaţă sănătoasă”, a spus medicul.

De asemenea, adolescenţii au fost lăudaţi şi de profesoara de biologie Claudia Zbârcea, care a fost trainer în proiect, şi de directoarea Colegiului „Mihai Eminescu”, Livia Muntean. „Ceea ce au experimentat elevii conectează foarte bine educaţia la activitatea practică a învăţământului. Mă bucur că am văzut, prin joc de rol, ce au înţeles şi reţinut”, a spus profesoara, arătându-se deschisă şi pentru noi proiecte prin care elevii să înveţe practic lecţii importante pentru viitor.

Directorul comercial al Spitalului Pelican, Angela Perneş, a declarat la rându-i că se bucură că proiectul şi-a atins scopul de a forma şi dezvolta atitudini şi comportamente sănătoase. „Mesajul nostru a fost înţeles, felicit ambele clase”, a declarat Perneş.

Iniţiativa cursului a avut-o Centrul de Tineret „The Spot”, directoarea acestuia, profesoara Delia Mela, subliniind că modulele de educaţie integrată, cum a fost acesta, sunt o formă atractivă de predare a unor învăţăminte importante. 

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON