URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2018, 14:10

Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi "complicităţile" dintre ei (FOTO/VIDEO)

Pentru al treilea an la rând, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Oradea, unde funcţionează şi specializarea Jurnalism, organizează conferinţa internaţională "Mass-media în post-comunism: moştenire, evoluţie, tendinţe".

În acest an, conferinţa poartă titlul "Jurnalismul şi literatura – similitudini şi diferenţe", tratând tocmai această temă. Participanţii sunt deopotrivă dascăli şi jurnalişti orădeni, dar şi din alte centre universitare din ţară (Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Târgovişte, Craiova, Târgu-Mureş, Arad) şi din străinătate (Ungaria, Serbia şi Republica Moldova).

Debut... surpriză

Conferinţa a debutat joi, la ora 10, la Hotel Continental. Oficiile de gazdă le-a făcut profesorul Ioan Laza, unul dintre "fondatorii" conferinţei şi, de altfel, ai facultăţii orădene de Jurnalism.

De îndată ce a urat bun-venit şi a prezentat prezidiul, fostul jurnalist al cotidianului Crişana a avut parte de-o surpriză: colegul său Florin Ardelean i-a "furat" microfonul, pentru a i-l înmâna fostei decane Lia Pop. Aceasta a anunţat că deschiderea ceremoniei este deturnată provizoriu, pentru că trebuie sărbătorit Ioan Laza, care pe 22 octombrie va împlini 65 de ani, vârsta de pensionare.

După ce toţi cei prezenţi au cântat "La mulţi ani", conduşi de decanul Ioan Horga şi de preşedintele Senatului, Sorin Curilă, Lia Pop a lăudat activitatea didactică şi de cercetare a profesorului Laza, care de 15 ani, adică de la înfiinţarea catedrei de Jurnalism, predă studenţilor lecţii de presă scrisă.

Descriindu-l ca pe o persoană de o "sfiiciune carmidiană", profesoara a precizat că Laza are o calitate mai rar întâlnită: capacitatea de a nu se împinge în faţă. "Nu ştiu dacă vă aduceţi aminte că la grădiniţă ne învăţau: Nu te împinge, nu te împinge! Cred că mulţi au trecut peste grădiniţă şi tot aşa o duc. Domnul Laza ştie să nu se împingă în faţă şi să facă asemenea meşterilor lutieri, care lasă altora gloria cântecului lor", a spus Lia Pop despre cel care, la finalul carierei de titular în învăţământ – el va rămâne doar cadru didactic asociat – are doar gradul de lector.

Prin ochi de scriitor

În spate, vizibil emoţionat, asculta chiar sărbătoritul, care a precizat că nu se aştepta la această surpriză. Emoţia momentului a fost bine subliniată ulterior de invitatul special al conferinţei, profesorul Ion Bogdan Lefter, scriitor şi jurnalist deopotrivă, care a descris gesturile sărbătoritului.

"L-am văzut cu ochii înlăcrimaţi şi puţin stânjenit. Privindu-l din lateral, am văzut ceea ce dvs. nu vedeţi, că este pupitrul acesta (n.r. în faţa lui). Ştiţi câte a făcut? S-a ridicat pe călcâi, ochelarii în mâini, cu degetele a bătut darabane pe ramele ochelarilor, a împins colţurile hârtiilor, n-a ştiut cum să mai găsească debuşee, supape prin care presiunea emoţiilor să iasă", a descris Lefter momentul.  

Ulterior, şi ceilalţi ocupanţi ai prezidiului, adică decanul Ioan Horga, preşedintele Senatului academic Sorin Curilă şi redactorul şef al Revistei Familia, Ioan Moldovan, au spus vorbe de laudă la adresa sărbătoritului, precizând că este "un adevărat dascăl" şi un model. Ioan Laza a primit din partea colegilor şi o plachetă aniversară, fiind felicitat şi de studenţi.

Jurnalist vs. scriitor

După momentul festiv, a debutat conferinţa propriu-zisă. Primul vorbitor a fost acelaşi Ion Bogdan Lefter, care a ţinut o prezentare intitulată "Doi fraţi vitregi: jurnalismul şi literatura sau Discursuri despre lumi reale şi inventate".

Conferinţa a continuat apoi cu lucrări pe secţiuni, susţinând prezentări zeci de profesori, scriitori şi jurnalişti. De pildă, Brînduşa Armanca (Universitatea Aurel Vlaicu Arad) a pregătit o lucrare despre ambiguităţile juridice în profesiile de jurnalist şi scriitor, Györffi Gabor (Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca) despre reportajul ca gen de graniţă între jurnalism şi literatură, iar Mihail Suciu (jurnalist freelancer, Târgu Mureş) despre teatralizarea mesajului mediatic.

De asemenea, au fost pregătite prezentări despre jurnalişti şi scriitori, precum Cristian Tudor Popescu ori Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON