URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Orice proiect european are și constrângeri. În afara faptului că banii sunt mai greu, spre imposibil de furat, odată terminate investițiile, acestea nu pot fi utilizate după bunul nostru plac. Așa ne-am trezit că, în pustia noastră Cetate, hotelul a trebuit să-și închidă porțile fiindcă vreme de 5 ani nu e voie ca să se producă profit acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate vă şochez: mie mi-a plăcut sâmbăta trecută la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor! Recunosc, am avut o plăcere sadică, pe care am savurat-o ignorând că unii din cei 648 delegaţi veniseră la sărbătoarea de partid cu maşinile primăriilor. La fel, nu mi-a păsat nici că rezultatul "alegerilor" îmi era clar încă de două săptămâni: pentru că n-a îndrăznit nimeni să-l concureze, Mang a fost reales printr-o simplă ridicare de mâini.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe o străduță din Oradea țevile pocnesc mai des decât dopurile de șampanie prin restaurantele elegante. De câte ori apa rece, apa caldă sau agentul termic se infiltrează la suprafață din străfundurile bătrânei instalații, apare o echipă cu un scenariu bine stabilit: decopertează asfaltul, sapă tranșeea, ajunge la țeavă, taie bucata bolnavă, o sudează pe cea nouă, acoperă la loc, tasează pământul și betonează. Ulterior vine o altă echipă cu o basculă de asfalt și mai multe lopeți, după care, în sfârșit, pe străduța ghinionistă se lasă liniștea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
22 August 2019, 10:15

Încă o dată: Ministerul Educaţiei a respins a doua oară Carta Universităţii din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatul Universităţii din Oradea este obligat să reia procedura de modificare a Cartei instituţiei.

Ministerul Educaţiei a respins pentru a doua oară Carta propusă, considerând că mai multe articole din cuprinsul documentului nu sunt conforme cu legislaţia în vigoare.

Potrivit adresei pe care Ministerul a transmis-o Universităţii la începutul lunii august, trebuie modificat articolul care prevede limitarea la maximum două a mandatelor preşedintelui Senatului, cel care stabileşte că o persoană cu funcţii de conducere nu poate fi simultan şi membru al Senatului, şi cel care prevede că rectorul poate fi demis de Senat, dacă Universitatea are rezultate financiare precare.

În concluzie, arată juriştii Ministerului, Carta Universităţii poate fi avizată doar după ce se fac modificările necesare astfel încât să corespundă prevederilor legale în vigoare. De pildă, un ordin al ministrului Educaţiei din 2015 prevede explicit că persoanele cu funcţii executive pot face parte din Senat dacă sunt alese de colegi. Cât despre demiterea rectorului, Legea Educaţiei stabileşte condiţiile în care poate fi demis, iar cel cuprins în Carta orădeană nu se regăseşte printre acestea.

Interesant este că Ministerul Educaţiei respinge pentru a doua oară Carta orădeană, însă la primul refuz a invocat alte articole nelegale. Acelea au fost modificate de Senatul Universităţii, Carta a fost retrimisă pentru avizare, iar acum juriştii au identificat alte prevederi care trebuie modificate.

Dezbatere în Universitate

Pe lângă articolele considerate neconforme legii, în adresa Ministerului Educaţiei se arată că Universitatea n-a dovedit nici că a supus dezbaterii academice modificările din Cartă.

Drept urmare, preşedintele Senatului, Aurel Căuş, a decis să organizeze două dezbateri pentru Cartă. Prima este programată pe 4 septembrie, de la ora 12, în Aula Magna, iar a doua pe 6 septembrie, de la aceeaşi oră şi în aceeaşi încăpere. "Vom dezbate în primul rând articolele indicate în adresa Ministerului Educaţiei, dar şi altele dacă se va cere acest lucru", a declarat Căuş, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Zilele au fost anume alese, pentru că atunci era programată deja o dezbatere publică, în care universitarii să decidă cum vor să-şi aleagă viitorul rector, prin concurs sau prin vot secret. În primăvara anului 2020, la Universitatea din Oradea vor avea loc alegeri atât la rectorat, cât şi la Senat.

Proiectul lui Curilă

Modificarea Cartei Universităţii a fost coordonată de fostul preşedinte al Senatului, Sorin Curilă, care între timp a demisionat de la conducerea acestui for.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, în forma votată de Senat, Carta a avut mai multe prevederi reformatoare. De pildă, documentul a prevăzut ca toate mandatele şefilor Universităţii (rector, preşedinte de senat, prorectori, decani, directori de departamente) să fie limitate la maximum 8 ani, "indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora", că rectorul Universităţii poate fi demis "în situaţia în care rata execuţiei bugetare înregistrează valori negative doi ani consecutivi, rezervele financiare sunt în descreştere, indicatorii lichidităţii şi ai solvabilităţii patrimoniale precum şi echilibrul financiar relevă o situaţie financiară precară şi o structură de finanţare instabilă", dar şi că decanii urmau să fie aleşi de o comisie de concurs formată din senatori şi reprezentanţi ai rectorului deopotrivă.

În luna iunie, însă, Ministerul Educaţiei a respins Carta Universităţii, cerând modificarea a şase articole, inclusiv a celui care stabilea organizarea concursului pentru decani şi a celui care limita numărul mandatelor de rector la două. Toate acestea au fost modificate, dar acum, după cum se vede, Ministerul Educaţiei pretinde alte schimbări. Aşadar, nu este exclus ca, în final, Carta Universităţii să nu mai semene cu varianta votată în Senat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.379 RON
  • 1 EUR = 4.7646 RON
  • 1 HUF = 0.0141 RON