URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2011, 13:27

Impresionarea ARACIS, ţinta principală a conducerii Universităţii în 2011

Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, sumarul raportului de activitate al instituţiei pe care o conduce pentru anul trecut. "În primul rând, e de menţionat că în 2010, Universitatea din Oradea a iniţiat o serie de măsuri menite să crească performanţa. A fost încurajată activitatea personalului şi sancţionată lipsa de performanţă. După cum am mai spus, Universitatea a fost dezvoltată cantitativ, acum ne concentrăm pe aspectul calitativ", a declarat Antal.

Printre reuşitele anului 2010, rectorul a enumerat inaugurarea Bibliotecii Universităţii şi a Centrului de resurse pentru Învăţământul la Distanţă, continuarea restructurării la Facultatea de Medicină şi Farmacie, organizarea de către fiecare facultate în parte a numeroase manifestări ştiinţifice, dezvoltarea unui soft de secretariat care cuprinde notele fiecărui student în parte, informaţii despre admitere, planurile de învăţământ şi datele studenţilor.

Tot la capitolul reuşite au intrat şi noul domeniu de doctorat (Agronomia), creşterea numărului proiectelor de cercetare, acreditarea unor noi programe de doctorat, în speţă cele două ale Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale în limba engleză, dar şi premierea activităţii ştiinţifice a cadrelor didactice.

Între investiţii şi etică

În ceea ce priveşte investiţiile, Universitatea a cheltuit anul trecut 157.000 de lei pentru dotarea centrului de documentare pentru doctoranzi, 2,6 milioane de lei pentru lucrări de renovare la clădirile din Campusul III şi alte 1,6 milioane în Campusul II, dar şi 3,5 milioane de lei pentru noua clădire a Facultăţii de Muzică.

În semestrul doi din anul universitar 2009-2010, Universitatea a acordat 64 de burse de merit, 2.205 de studiu, 800 sociale şi 8 parţiale, în timp ce în semestrul I din anul universitar 2010-2011 a acordat, până acum, 858 de burse sociale şi 10 ocazionale. De asemenea, 71 de studenţi au primit bilete de tabără în vacanţa de iarnă de anul trecut, iar peste 100 în cea de vară.

Fişele de evaluare a cadrelor didactice au fost prezentate de Antal atât la reuşite, cât şi la eşecuri. Asta pentru că fişele din 2010 au fost mai complexe decât cele din 2009, dar şi pentru că anul trecut multe cadre didactice şi-au completat greşit aceste fişe, voit sau nevoit. "Voi solicita analiza acestor cadre didactice în Comisia de Etică", a spus Antal, referindu-se la profesorii care au minţit în chestionarele de auto-evaluare.

Totodată, rectorul a anunţat şi o noutate legate de fişele de evaluare: din acest an, se vor aplica şi cursurilor, urmând ca fiecare disciplină de studiu să fie evaluată. În plus, cadrele didactice vor trebui să prezinte şi dovezi pentru realizările pe care şi le vor trece în fişele de auto-evaluare.

Universitatea, restructurată

La capitolul "nereuşite", Antal a inclus restructurarea Universităţii, care a întârziat, a spus el, din cauza Legii Educaţiei Naţionale. "La recomandarea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), voi propune restructurarea Universităţii în acest an", a spus rectorul. Tot un eşec este şi lipsa Casei de Cultură a Studenţilor, precum şi faptul că nu au fost finalizate căminele noi, pentru care Ministerul Educaţiei nu a alocat fonduri.

Cornel Antal a mai declarat că obiectivul său principal pentru următoarea perioadă este obţinerea unui calificativ bun din partea comisiei ARACIS, care va evalua Universitatea din Oradea în luna martie. "Sper ca Universitatea din Oradea să primească un calificativ bun. Ultimul primit a fost nedrept", a spus rectorul. Ultima vizită instituţională a ARACIS la Oradea a avut loc în 2007, când Universitatea a primit calificativul "încredere limitată". Atunci, rector era Doru Maghiar, iar unul din obiectivele lui Antal când a fost ales rector a fost să crească gradul de încredere al Agenţiei în Universitate.

Dat fiind că la finalul anului 2011 sau la începutul anului 2012 vor avea loc alegeri pentru funcţia de rector, Cornel Antal a fost întrebat dacă va candida pentru un nou mandat. Rectorul a refuzat să ofere un răspuns, însă, spunând că preocuparea sa principală este vizita ARACIS. "Nu ţin cu dinţii de funcţia de rector", a spus Antal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
student
eu credeam ca pe buzunarele studentilor era tinta universitatii oradea,Acum pe ARACIS se concetreaza si noi la cine dam spaga acum la profi sau la ARACIS ca nu inteleg?
Postat 28 Iulie 2011, 21:27 de student
aracis
ARACIS e de poata jena universitatea oradea si calitatea vaca si chilotii,astia au vandut poturi cu nemiluita si acum vor calitate?In sistemul sanitar oradean au facut integrari clinice pe spranceana ,cine a cotizat s-a integrat cine nu ,nu.Acum ARACIS spune ca asta e calitate sa bea petrol si Aracis si universitatea lu peste
Postat 28 Iulie 2011, 21:23 de aracis
Management de ”Sorbonica”. Despre aspectul calitativ.
I. Chiar dacă deranjează pe unii, Oradea merită sa aibă propria ei Universitate de stat. Una dintre problemele majore la UO: managementul. 1. Cei care au contribuit semnificativ la etichetarea UO drept ”Sorbonica”, deci și la promovarea a tot felul de nulităţi intelectuale şi umane, nu mai au ce căuta la ”butoane”. Nici măcar din linia a II-a. 2. O soluție necesară, simplă şi eficientă pentru UO: un Rector competent, dedicat şi bun român. De ce modele de profesori universitari, ca dl. Drecin Mihai, nu pot fi rectori la UO? II. ”După cum am mai spus, Universitatea a fost dezvoltată cantitativ, acum ne concentrăm pe aspectul calitativ". 1. Cornele: Nu ARACIS-ul, îi determină pe mulţi părinţi, să îşi trimită copiii în alte Centre universitare; 2. O metodă sigură de a impresiona pozitiv: creşterea calităţii profesionale a absolvenților de UO, fapt pe deplin realizabil, dar nu cu cadre didactice/specialiști model: ”Elena Ceauşescu”. PS Sistemul: ”PCR&Secu” ştie de ce!
Postat 22 Ianuarie 2011, 05:19 de stefan
cui ii pasa de noi?
Ce ar fi dacă si-ar schimba tinta si ar incerca sa impresioneze studentii?Prin calitatea cursurilor si prin exemplul personal al profesorilor? Pe noi ne poate minti cel mai greu si imi pare rau ca am venit aici. Nu mai sfatuiesc pe nimeni. Sa ramina ei cu Aracisul lor.
Postat 20 Ianuarie 2011, 09:57 de student
...
dar despre cum incearca sa-i intimideze pe cei care ii atrag atentia despre cum incalca legea?
Postat 19 Ianuarie 2011, 20:53 de Petre F
jr
despre gradatiile de merit date doar celor alesi pe sprinceana, nu a vorbit? despre incompatibilitatile aparute odata cu noua lege nu a vorbit (sot/sotie in functii de conducere)? despre premiile date la sfirsit de an? despre cum isi promoveaza nulitatile manevrabile?
Postat 19 Ianuarie 2011, 13:32 de universitar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON