URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2019, 11:00

Experienţa unor elevi şi profesori orădeni în Finlanda: "Ţara cu cei mai deştepţi copii din lume are trei reguli fundamentale" (FOTO)

Şase elevi şi două profesoare (Alice Popa şi Raluca Sereş) de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea au aflat "de la sursă" cum funcţionează cel mai performant sistem de educaţie din lume, aşa cum este considerat cel din Finlanda.

Echipa orădeană a petrecut o săptămână în oraşul finlandez Kokkola, din apropierea Cercului Polar, în cadrul unui proiect internaţional Erasmus+, "Snowman goes intercultural" (Omul de zăpadă devine intercultural), iniţiat de Centrul de Tineret Villa Elba din Finlanda şi în care au fost parteneri tineri din Slovacia, Irlanda, Finlanda, Slovenia, Italia şi România. Elevii orădeni au ajuns în acest proiect graţie colaborării cu asociaţia orădeană Pro Time-R.

Scopul proiectul a fost ca adolescenţii să facă schimb de idei şi să cunoască viaţa cotidiană a tinerilor finlandezi. Orădenii şi-au notat concluziile într-o scrisoare transmisă BIHOREANULUI, intitulat "Finlanda - ce are ea şi nu avem noi", în care arată că au înţeles de ce şcoala finlandeză are rezultate atât de bune: elevi şi profesori deopotrivă respectă regulile, colaborează şi comunică eficient.

Reguli făcute de elevi, dar respectate

În debutul scrisorii, orădenii menţionează cât de greu le-a fost să ajungă în Finlanda, dintr-un oraş care are un Aeroport degeaba. "Am pornit ca toţi orădenii, din... Budapesta. Să nu fim înţeleşi greşit! Ne-ar fi plăcut să luăm avionul din Oradea, sau alt oraş din România, dar... aşa a fost să fie", se arată în scrisoare. Până şi destinaţia lor, Kokkola, un oraş cât Aleşdul, are un aeroport de pe care se şi operează curse.

Orădenii spun că prima "contaminare cu spiritul finlandez" au avut-o chiar când au aflat că zborul lor spre Kokkola s-a anulat, dar în zece minute au fost deja îmbarcaţi într-un alt avion. Concluzia? În Finlanda, "totul are o rezolvare, important este să te concentrezi pe găsirea de soluţii".

În tabăra de tineret care i-a găzduit, elevii şi profesorii au fost cazaţi în căsuţe aflate la 500 de metri distanţă, despărţite de o zonă complet acoperită cu gheaţă. Scopul acestei separări este ca elevii să se descurce singuri. "Nimeni nu le spunea să doarmă, nimeni să se trezească! A doua zi însă, elevii au elaborat ei înşişi un set de reguli pe care le-au adoptat în semn de asumare şi pe care le-au şi respectat, fără a fi nevoie de vreun profesor care să-i oblige la asta. Aşa funcţionează lucrurile: pur şi simpu. Profesorii erau acolo ca să creeze activităţi şi ca să le coordoneze", povestesc orădenii.

Proiect Finlanda

Concepte-cheie

Autorii scrisorii confirmă că s-a întâmplat ca regulile să fie încălcate în tabără, însă nu de finlandezi, ci de elevii din celelalte ţări. Interesantă a fost însă soluţionarea acestor situaţii, nu prin pedepse, ci "după modelul finlandez, prin discuţii în care împricinaţii au fost invitaţi să spună ce au făcut, de ce au făcut asta şi cum ar putea fi ajutaţi să nu mai facă asta". "Asta i-a obligat să se gândească la ceea ce au făcut, dar şi la soluţii remediale", mai povestesc orădenii.

Cele mai multe activităţi la care elevii au participat au fost în aer liber, temperaturile scăzute nefiind un impediment. "Toate activităţile s-au bazat pe cele trei concepte – cheie care susţin paradigma educaţională finlandeză: comunicare, colaborare, responsabilitate. Asta au învăţat în primul rând copiii participanţi la proiect. Şi noi, dascălii! Jucându-ne!", se arată în scrisoare. Printre altele, participanţii au mers prin zăpadă la minus 15 grade cu gleznele goale, pentru ca apoi să sară în apă fierbinte sau în saună.

Respect pentru natură

Elevii orădeni au observat şi stilul de viaţă al finlandezilor, notând că au locuinţe "mici şi primitoare", iar în majoritatea caselor se găseşte o pianină, pentru că aproape fiecare elev finlandez cântă la un instrument, cei mai mulţi la pian.

Maşinile nu prea sunt folosite, deoarece finlandezii preferă mersul pe jos, nepoluant şi bun pentru sănătate. În ţara acoperită în proporţie de 75% de păduri, locuitorii au un respect imens pentru natură.

"De-altfel, am vizitat Muzeul arctic, unde custodele, un domn venerabil, mi-a spus la un moment dat: "Aici viaţa e grea! Dacă nu mergi cu natura, mori!". Iar oamenii aceia merg cu natura! Au învăţat să folosească ceea ce oferă ea. Vânturile sunt extrem de puternice? Au construit centrale eoliene. Astfel nu poluează, iar necesarul de energie este satisfăcut oriunde. Oamenii au grijă să "incomodeze" cât mai puţin natura", notează orădenii.

De asemenea, ei au mai sesizat că finlandenzii sunt discreţi şi nu invadează spaţiul personal al altora, că bisericiile sunt un stâlp al comunităţii, deoarece acolo oamenii nu doar se roagă, ci şi leagă relaţii între ei. În Finlanda, bisericile sunt şi o formă de educare, deoarece înainte de a se căsători, tinerii sunt obligaţi să urmeze nişte cursuri la biserică, iar dacă nu ştiu să citească, merg la şcoala bisericii. Altfel spus, nu pot întemeia o familie dacă sunt analfabeţi.

Fiecare cu treaba lui

Orădenii au mai aflat că Finlanda nu are inspectori şcolari şi nici măcar noţiunea de inspecţie, ci profesorii sunt ajutaţi exclusiv de directorii şcolii. Mai mult, părinţii respectă profesia de dascăl şi nu intervin.

"Părintele NU poate interveni în metoda educaţională aleasă de profesor, şi nici nu o face! Pentru că au încredere în profesori. Şi mai e un lucru... Fiecare este specialist în domeniul lui! Medicii nu sunt sfătuiţi de pacienţi şi nici profesorii de părinţi care nu au legătură cu domeniul educaţional. Mai clar, fiecare face ce se pricepe, dar face bine!", consemnează elevii şi profesorii orădeni.

Când un elev finlandez este hărţuit de alţi copii, intervine factorul responsabilitate: "Ceilalţi iau atitudine, iar hărţuitorul este imediat izolat, comportamentul lui fiind imediat scos în evidenţă şi corectat. Psihologul şi consilierii profesionali chiar există şi chiar îşi fac treaba".

Orădenii mai scriu că Finlanda le-a demonstrat că "educaţia este cheia dezvoltării unei naţiuni", iar paradigma stă în cele trei concepte fundamentale: comunicare, colaborare şi, mai ales, responsabilitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@CrisDumi
Dar ce să zic ce frumos se comportă la noi elevii: gălăgie,fumat,înjurat ca birjarii pe străzi și în mijloacele de transport,obraznici cu oricine.În Finlanda nu cred că există debandada ce e aici.
Postat 01 Aprilie 2019, 11:09 de crisan
propaganda la patrat
Pentru excursii e foarte buna scoala finlandeza, sunt de acord. In rest sunt doar utopii cu tenta #rezist. Daca am nevoie de un specialist in nici un caz nu voi angaja un pierde-vara care nu are cunostinte in domeniu pentru ca a mers la scoala sa se joace. Prefer oameni muncitori si rigurosi precum nemtii sau japonezii.
Postat 30 Martie 2019, 09:45 de testtest
CrisDumi
Atât știi tu. Asta ai fost tu, copilul care confunda școala cu barul de lângă școală. Ție nu-ți dă nimeni lecții, că tu le știi, nu ești FRAIER. Omoară-te prostule, nu ai loc aici.
Postat 30 Martie 2019, 00:56 de Sandu1206
Doar atât au văzut orădenii noștri ... cât li s-a arătat !?!
Despre homosexualitatea "acoperită" prin lipsa controlului național asupra activităților locale ... nimic ?!? Despre închiderea conflictelor prin discuții-negocieri între actorii sistemului de învățământ, ca să nu "fim altfel decât lumea" ... nimic !?! Dar despre necanismele specifice programului finlandez de "solidaritate", un fel de "batista pe țambal", în toate domeniile socio-economice ... nimic !?! Nimic nici despre faptul că, după ce vine seara ... 90% din populația Finlandei e alcoolizată peste măsură, iar vodka se vinde pănă și la oficiile poștale ?!?
Postat 29 Martie 2019, 17:53 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON