URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2018, 15:25

Examenul de definitivat: Patru profesori din Bihor au media 10

Inspectoratul Şcolar a publicat, marţi, notele obţinute de profesorii bihoreni la examenul de definitivare în învăţământ.

Din cei 333 de candidaţi înscrişi, doar 300 au şi susţinut proba scrisă, în timp ce 19 s-au retras, iar 14 au absentat. Toţi candidaţii au îndeplinit condiţiile obligatorii, adică au făcut un stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, au obţinut calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs, media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional a fost de minimum 8, iar nota obţinută la fiecare probă nu a fost mai mică de 7.

„În concluzie, la examenul de definitivare 2018, având în vedere rezultatele înainte de contestaţii, au promovat 229 de cadre didactice şi au fost respinse 71. Un candidat a avut medie sub 5, 3 candidaţi au avut medii cuprinse între 5-5.99, 18 între 6-6.99, 49 între 7-7.99. Dintre cei promovaţi, 85 de cadre didactice au avut medii cuprinse între 8-8.99, 140 între 9-9.99 şi 4 profesori au obţinut media 10”, se arată într-un comunicat transmis marţi de IŞJ Bihor. Aşadar, procentul general de promovare, înainte de contestaţii, este de 68,77%, mai mare decât anul trecut, când a fost 60.10%.

Cei patru profesori care au performanţa de a lua 10 pe linie, atât la examenul scris, cât şi la inspecţiile la clasă sunt: Carmen Hodişan (educatoare limba română), Livia Alexandra Pogan (educatoare limba română), Emanuela Felicia Tit (profesor limba germană) şi Andra Maria Pop (Psihopedagogie specială).

Contestaţiile se pot depune până miercuri, la ora 14, iar rezultatele finale se vor afişa pe 27 iulie. Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, putând participa la examenele pentru obţinerea gradelor didactice.

Bun la clasă, praf la examen!

Pe de altă parte, rezultatele publicate de IŞJ Bihor arată şi că inspecţiile la clasă s-au făcut, în unele cazuri, cel puţin superficial. De pildă, o profesoară care a dat concursul de definitivare la specializarea Agricultură-Horticultură, deşi a avut 10 la ambele inspecţii, semn că stăpâneşte metodica de predare, a obţinut ruşinoasa notă de 3,7 la examenul scris.

De asemenea, o învăţătoare, tot cu 10 pe linie la inspecţii, a luat doar 5,45 la examenul scris, iar o profesoară de engleză, zecistă la clasă, a obţinut doar 5,3 la proba scrisă.

De altfel, pe lista IŞJ Bihor, puţini sunt candidaţii care au luat, la inspecţiile la clase, note mai mici de 10. Semn fie că se descurcă mai greu la scris, fie inspectorii sunt prea binevoitori...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON