URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2011, 13:35

Elevii de-a VIII-a şi de-a XII-a intră în febra examenelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei peste 14.000 de elevi bihoreni care termină acum clasa a VIII-a sau ultimul an de liceu intră în febra examenelor de sfârşit de ciclu şcolar.

Viitorii liceeni

Şcolarii care sunt acum clasa a VIII-a termină cursurile pe 10 iunie, iar între 14-15 iunie se vor înscrie la Evaluarea Naţională.

Pe 20 iunie, actualii elevi de gimnaziu, viitori liceeni, vor susţine primul examen, cel scris la limba şi literatura română. Pe 21 iunie va avea loc proba scrisă la limba maternă, iar pe 22 iunie la matematică. Elevii vor susţine examenele în şcoala din care provin şi tot acolo vor afla rezultatele obţinute, pe 24 iunie. În aceeaşi zi, între orele 14 şi 18, cei nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţii, urmând ca rezultatele finale să se afişeze pe 27 iunie.

Potrivit preşedintei comisiei judeţene a Evaluării Naţionale, Kery Hajnal, anul acesta în Bihor termină clasa a VIII-a 6778 de elevi, din care 5276 de la secţii cu predare în limba română, 1400 de la clase maghiare, 44 de şcolari din clase cu predare în limba slovacă şi 28 cu predare în germană.

Gata cu şcoala!

În ceea ce-i priveşte pe absolvenţii de ultimul an de liceu, adică de clasa a XII-a sau a XIII-a (pentru unele clase vocaţionale), înscrierea candidaţilor s-a desfăşurat între 23 şi 27 mai, întrucât între 6 şi 23 iunie ei trebuie să susţină probele de evaluare a competenţelor. Anul trecut, aceste probe s-au desfăşurat în timpul celui de-al doilea semestru de şcoală, însă în acest an Ministerul Educaţiei a decis să le mute după finalizarea cursurilor.

Astfel, între 6 şi 8 iunie, liceenii vor fi evaluaţi la limba română, între 8 şi 10 iunie la limba maternă, iar în zilele de 10, 14 şi 15 iunie vor susţine evaluarea competenţelor digitale. "Această evaluare trebuia să se facă în 13-15 iunie, însă cum 13 iunie e zi liberă, fiind a doua zi de Rusalii, iar 14-15 era un interval prea scurt, s-a stabilit că se susţine şi în data de 10 iunie", a explicat inspectorul şcolar general Dorel Luca, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Între 20 şi 23 iunie, liceenii vor susţine ultima evaluare, la o limbă modernă. La aceste evaluări, elevii nu vor primi note, ci doar calificative, astfel că nu există posibilitatea să nu intre în examen pentru că pică o anumită evaluare.

Probele scrise din cadrul Bacalaureatului vor avea loc pe 27 iunie (limba şi literatura română), 28 iunie (limba şi literatura maternă), 29 iunie (proba obligatorie a profilului), 1 iulie (proba la alegere a profilului şi specializării). Pe 3 iulie vor fi afişate rezultatele, iar contestaţiile vor fi depuse pe 4 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 8 iulie.

Copiatul, o problemă

Inspectorul şef a mai spus singura problemă care se pune la examene este vigilenţa profesorilor. "Problema Bacalaureatului, trebuie să o recunoaştem, e la supravegherea candidaţilor. Dacă profesorii asistenţi nu-şi fac treaba şi îi lasă să copieze, se ajunge la răsturnări de ierarhii pe clase, şcoli", a precizat Luca.

Inspectorul spune că introducerea de camere video pentru supraveghere în cele 388 de săli de clase în care se va susţine examenul este o variantă scumpă, pe care IŞJ şi şcolile orădene nu şi-o permit. "Noi facem instructaj, le cerem să lase uşile deschise. În mod logic, n-ar trebui să existe prostii nici la supraveghere", a mai spus Luca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON