URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2018, 18:15

Doi copii de la o grădiniţă privată din Oradea, infectaţi cu salmonella! Mai mulţi aşteaptă rezultatele analizelor

Doi copii de la o grădiniţă privată din Oradea, infectaţi cu salmonella! Mai mulţi aşteaptă rezultatele analizelor sursa foto: www.npr.org

Mai mulţi copii care frecventează cursurile centrului educaţional Crescendo Montessori, unitate de învăţământ privată din Oradea, au ajuns la spital, cu stări de vomă şi febră, iar în cazul a doi dintre ei analizele făcute în spital au confirmat îmbolnăvirea cu salmonella.

Primele indicii au apărut joia trecută, când un copil a fost internat la Spitalul Municipal, cu diagnosticul de enterocolită. Ulterior, alţi colegi de-ai lui au ajuns la Urgenţe, toţi fiind puşi sub tratament cu acelaşi diagnostic, iar un alt copil a rămas internat. Începând din această săptămână, însă, toţi copiii sunt suspecţi de salmonella, pentru că luni rezultatele analizelor au confirmat infestarea în cazul celor doi copii internaţi.  

"Amândoi copiii mei sunt suspecţi de salmonella, aşteptăm rezultatele analizelor, care durează câteva zile. Nu ştiu dacă toţi părinţii au cerut examenul coprobacteriologic, care n-a fost obligatoriu pentru că copiii au primit diagnosticul de enterocolită, nu de toxiinfecţie alimentară", a declarat unul dintre părinţi, joi, pentru BIHOREANUL.

Colegi la centrul Crescendo Montessori, de pe strada Sfântul Apostol Andrei, copiii au mâncat împreună mâncarea livrată de firma Sarabo Better Food, care deţine şi un restaurant pe Ady Endre. "Directoarea grădiniţei dă vina doar pe Better Food, dar eu personal nu mă pot pronunţa. Ştiu însă că noi, părinţii, am fost anunţaţi cu întârziere de grădiniţă. Abia săptămâna aceasta ni s-a spus că există mai multe îmbolnăviri", a mai spus tăticul.

Anunţaţi cu întârziere

Contactată de BIHOREANUL, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a confirmat îmbolnăvirile. "Au fost trei copii suspecţi şi, în cazul a doi dintre ei, rezultatul a fost pozitiv. Vreo 10 copii au acuzat simptome", a declarat Rahotă.

DSP nu a declarat un focar de îmbolnăviri şi nici n-a luat măsuri speciale pentru că, potrivit normelor în vigoare, un focar se declară după confirmarea a trei îmbolnăviri. În schimb, inspectorii au declanşat o anchetă. "Ieri (n.r. miercuri), colegii mei au fost în control la grădiniţă şi la firma de catering. Nu s-au identificat probleme, normele de igienă erau respectate", a spus Rahotă.

Trebuie subliniat, însă, că specialiştii DSP Bihor nu mai pot identifica sursa îmbolnăvirilor. "Grădiniţa a anunţat târziu problema, iar probele de mâncare trebuie păstrate doar 48 de ore. Nu am fost anunţaţi din timp. Nici de la spital nu am aflat, fiindcă pacienţii erau în evidenţă cu gastroenterocolită", a precizat şefa DSP.

Reacţie, după o săptămână

De cealaltă parte, directoarea grădiniţei, Anca Raluca Pop, susţine că a reacţionat cât de repede a putut. "Miercurea trecută am avut primul copil letargic, am sunat părinţii, l-au dus acasă. Joi, un alt copil a dat semne de letargie, din nou am sunat părinţii. Abia vineri am aflat despre copilul de miercuri că ar putea avea o toxiinfecţie, dar nu am găsit un laborator care să facă analize pe proba de mâncare în weekend", a declarat Pop, joi, pentru BIHOREANUL.

În schimb, directoarea susţine că i-a înştiinţat verbal pe toţi părinţii, iar luni, ziua în care a anunţat şi DSP Bihor, a decis să suspende cursurile. Totuşi, femeia n-a putut indica numărul exact al copiilor bolnavi.

Tot joi, adică la mai bine de o săptămână de la prima îmbolnăvire, Pop le-a trimis părinţilor şi un comunicat, prin care nominalizează drept unic vinovat firma de catering. "Totul indică că acest lucru s-a întâmplat la servirea prânzului din data de 13 iunie, care a avut ruladă de curcan în meniu. Nu toată rulada de curcan a fost afectată, ci doar porţiuni negătite termic corespunzător, ceea ce şi demonstrează numărul de copii neafectaţi din punct de vedere medical", a arătat directoarea, în comunicat. "Nu ne putem asuma culpa firmei de catering, care şi-a încălcat propriile norme de igienă şi manipulare", a mai scris Pop, fără să spună clar ce norme s-au încălcat.

La judecată, cu grădiniţa

În schimb, părinţii nu sunt atât de vehemenţi în a da vina pe firma de catering. "Eu nu ştiu dacă cei de la Better Food sunt vinovaţi, nu văd de ce ar fi neglijenţi, că şi copilul patronilor tot la Montessori merge, nu şi l-ar fi pus în pericol. În schimb, ştiu că eu, ca părinte de copil suspect de salmonella, aştept explicaţii de la grădiniţa unde plătesc 600 de euro pe lună pentru doi copii. Grădiniţa o voi da în judecată", a mai spus părintele care a reclamat problema BIHOREANULUI.

Acesta a mai arătat şi că vede plauzibilă varianta ca infestarea să fi fost cauzată de un angajat al grădiniţei. "Am înţeles că, de fapt, primele simptome le-ar fi acuzat copilul unui angajat, care însă n-a ajuns la spital şi este tratat homeopat. În plus, părinţii refuză să-i facă analizele. Eu de unde ştiu dacă nu din cauza lor s-au îmbolnăvit toţi copiii?".

Nicio altă reclamaţie

În replică, patronul firmei de catering, Raul Sasca, a declarat la rândul său, pentru BIHOREANUL, că aşteaptă concluziile anchetei DSP Bihor. "Nu ştiu ce să vă spun, am pus la dispoziţia instituţiilor tot ce este necesar. Cert este că aceeaşi mâncare am servit-o şi la restaurant, era la meniul zilei, şi nu am mai avut nicio reclamaţie", a declarat bărbatul.

Acesta a confirmat că şi copilul său învaţă la Montessori şi a ajuns la spital. "Aceeaşi mâncare am dus-o şi eu acasă, în ziua respectivă, dar noi nu avem nimic. Cine ne acuză ar trebui să aibă şi dovezi", a mai spus Sasca, subliniind că toţi angajaţii săi au analizele la zi şi niciunul nu este infestat sau bolnav. "La grădiniţă, însă, un angajat şi copilul său nu şi-au făcut analizele, chiar refuză să le facă. Dar nu mă pronunţ, să aşteptăm să se finalizeze ancheta", a subliniat bărbatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
!!!
Ideea care se desprinde clar: nu forma privată sau ce de stat diferențiază lucrurile....
Postat 23 Iunie 2018, 11:52 de cainerau
CE chestie
Nu zice nimeni că Bolojan e devină??
Postat 22 Iunie 2018, 21:43 de Sandu1201
Moderatorule
Tu citesti chiar toate comentariile? Fii putin mai selectiv...Erau intr-adevar 3 variante, numai una cistigatoare : 1."Nu trebuia sa aflam numele gradinitei ,nici al firmei de catering?" 2."Nu trebuia sa aflam numele gradinitei ,nici al firmei de catering !" 3."Nu trebuia sa aflam numele gradinitei ,nici al firmei de catering."
Postat 22 Iunie 2018, 20:26 de excalibur
bihorene
nu uita/calinescu este vina...fiindca ati contribuit din plin la o condamnare,pe langa multe altele,nedreapta!E o sursa de bani deja,decat sa si vanda copii ca iohann a iesit din afacere,parintii isi infecteaza cu orice copii,doar doctorii o sa plateasca,totul e sa aiba putintica rabdare cu procesele.
Postat 22 Iunie 2018, 11:48 de User anonimizat
De-ontologie
Nu trebuia sa aflam numele gradinitei ,nici al firmei de catering, nici al hotelului din felix unde a cazut tencuiala.Cunoasterea dauneaza capitalismului...implicit bugetului
Postat 22 Iunie 2018, 00:38 de excalibur
RE: De-ontologie
Tu faci parte din categoria celor care citesc numai titlurile?
Postat 22 Iunie 2018, 13:04 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON