URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2011, 19:09

Doar un sfert dintre candidaţii la titularizare au luat peste 7. Trei au primit nota 10!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor a afişat luni seară, pe site-ul instituţiei, primele rezultate ale examenului naţional de titularizare. Potrivit statisticilor, din cei 1.064 de candidaţi care au fost notaţi, doar 263 au reuşit să obţină o notă între 7 şi 9.99, putând astfel să obţină un loc de cadru didactic titular. În procente, numărul înseamnă doar 24,72% dintre cadrele didactice.

"Este un procentaj mai mic ca în anii anteriori, deoarece în 2009 am avut promovabilitate (n.r. adică numărul candidaţilor care au luat nota peste 7) de peste 40%, iar în 2010 de peste 34%", a declarat pentru BIHOREANUL, inspectorul-şef Dorel Luca.

Şeful IŞJ a mai afirmat că trei dintre cadrele didactice din Bihor au reuşit să obţină note de 10 (0.28% din numărul concurenţilor), în vreme ce la nivel naţional s-au înregistrat doar 26.

Dintre candidaţii la titularizare, 435 (reprezentând 40,88%) au fost notaţi între 5 şi 6,99, ceea ce le permite să primească posturi de suplinitori. 366 de cadre didactice din judeţ (34,40%) nu au reuşit nici măcar să obţină nota 5.

Examenul de titularizare s-a desfăşurat pe 13 iulie, iniţial fiind înscrişi 1.672 de candidaţi, dintre care doar 1.363 s-au şi prezentat. Dintre ei, 293 s-au retras din examen, 9 invocând motive medicale, iar ceilalţi alegând să plece după ce au văzut subiectele. Un candidat a fost eliminat după ce a refuzat să-şi predea telefonul mobil, care era deschis. Astfel că, la finalul examenului, au fost predate doar 1.069 de lucrări şi notate doar 1.064, cinci dintre ele fiind anulate.

UPDATE:

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean a precizat că cele cinci lucrări au fost anulate din cauză că aveau pe ele semne de natură să identifice autorul. A fost vorba de o lucrare la Istorie, unde o candidată şi-a trecut numele de familie şi prescurtarea prenumelui pe pagina 7. La fel, la Religie Ortodoxă o candidată şi-a scris numele în afara spaţiului care se sigilează, iar pe lucrările a altor trei candidate la Limba Franceză au existat semne distinctive.

Luca a mai precizat că un singur candidat a luat nota 1, la Educaţie Fizică, iar note de 1 şi 2 au fost în număr de 26.

"Cei trei candidaţi care au obţinut notele de 10 se numesc Popa Octavia Floriana, care a susţinut examenul la Limba Germană modernă, Roman Ionuţ Valentin, la Limba şi Literatura Română, respectiv Gal Liana Mariana, la Consiliere psiho-pedagogică", a spus şeful IŞJ. Acesta a mai precizat că Roman de pildă este titlular deja pe un post, în satul Bogei, şi cel mai probabil se va muta mai aproape de domiciliu, la Marghita, celelalte două fiind, până în prezent, suplinitoare.

Dintre candidaţi, 147 au fost promoţia 2011.

Contestaţiile se mai pot depune marţi, până la ora 17, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 21 iulie. Candidaţii care au obţinut note de peste 7 la examen vor putea participa la repartizarea posturilor în şedinţă publică, între 22 şi 25 iulie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
fals
Citez: "doar 263 au reuşit să obţină o notă între 7 şi 9.99, obţinând, astfel un loc de cadru didactic titular". Nu este adevarat. Nu au obtinut nimic, numai au posibilitatea de a obtine. Nu este tot una. Oricum nu conteaza cine are nota mai mare sau chiar maxima, ca ajunge sa ai peste 7. De ex. daca este un post titularizabil la un liceu confesional, degeaba ai tu 10, 9, 8, ca poate lua postul ultima nota de 7, ca ea/el are numai in dosar adeverinta de la episcop ;) Parca n-ar fi scoli finantate din banii publici :) In alta ordine de idei, cei cu note intre 5-7 pot cere prelungirea contractului la scoala (daca se inteleg bine cu directorul scolii), astfel raman acolo unde sunt, iar cei cu note mari oricum raman cu ochii-n soare....
Postat 18 Iulie 2011, 20:34 de lehel
Trista realitate!
Dezastrul de la bacalaureat si cel de la titularizarea dascalilor reprezinta prostia celor examinati sau nesimtirea cinica a examinatorilor? Oricare ar fi raspunsul, avem in fata o trista realitate.
Postat 18 Iulie 2011, 19:49 de safe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON