URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2018, 21:00

Deputatul Florica Cherecheş cere Ministerului Educaţiei reguli clare pentru programul "Şcoală după şcoală"

Deputatul Florica Cherecheş cere Ministerului Educaţiei reguli clare pentru programul 'Şcoală după şcoală' foto: adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul PNL de Bihor, Florica Cherecheş, acuză PSD că a creat haos şi degringoladă în şcoli, prin interzicerea programului "After School", odată cu apariţia Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar.

"Programul "After School", care funcţionează în Oradea de peste 15 ani, fiind o soluţie pentru părinţii care lucrează până la ora 17, a fost suspendat recent, fiind considerat o activitate interzisă, conform interpretării unui articol din noul Cod de etică pentru Învăţământul Preuniversitar. Astfel, Programul "After School", considerat a fi o formă de meditaţii cu propriii elevi, devine interzis", a declarat parlamentarul, conform unui comunicat de presă transmis marţi.

Nemulţumiri pe toate planurile

Dispariţia programului privat i-a bulversat pe părinţi, care nici nu primesc explicaţii clare şi care nici nu ştiu ce să facă cu copiii, odată ce termină orele la şcoală, mai susţine Cherecheş. Programul "Şcoală după şcoală", o variantă care, aşa cum şi BIHOREANUL a scris, a fost aleasă de mai multe unităţi de învăţământ, nu este o soluţie bună, pentru că unii directori pur şi simplu nu îşi doresc responsabilitatea gestionării banilor pe care părinţii îi donează în acest scop.

"Potrivit sesizărilor primite, organizarea programului "Şcoală după şcoală" a îngheţat în unele şcoli, după ce directorii au primit responsabilitatea directă a gestionării banilor, pentru că nu le e clar ce e permis şi ce nu", a mai spus Florica Cherecheş.

Apoi, a continuat parlamentarul, cadrele didactice sunt demotivate, pentru că nu vor mai câştiga aceleaşi sume de bani ca până acum. "Unii învăţători au şi anunţat că vor reduce din activităţi, şi vor pune accentul pe activităţile recreative, că nu vor mai face teme cu elevii, lucru care-i nemulţumeşte pe părinţi. Prin urmare, părinţii se văd în situaţia de a găsi soluţii alternative pentru a putea ţine copiii în siguranţă până vin de la serviciu. Pe de altă parte, unii părinţi au recurs la soluţia de a depune o plângere în contencios administrativ prin care solicită suspendarea Ordinului 4831/2018 prin care a fost aprobat Codul de etică, până la pronunţarea în ceea ce priveşte legalitatea lui", se mai arată în comunicatul deputatului.

Să lămurească Ministerul!

Aşadar, concluzionează parlamentarul, aceste schimbări, deşi aduc mai multă transparenţă, nu rezolvă problemele existente în învăţământ. Aceasta a mai spus că "singura grijă a Ministerului" o constituie "banii şi controlul lor, nu interesul suprem al copiilor şi părinţilor lor".

"Guvernul PSD, în foamea lui după bani, a mai găsit o sursă de unde poate încasa mai mult, şi bulversează încă o dată părinţii, cadrele didactice şi copiii, în plin an şcolar, fără dezbateri şi prezentarea noutăţilor, fără a dovedi respect pentru aceştia. Ca de obicei, schimbările în educaţie se întâmplă brusc, fără niciun avertisment, ceea ce duce la confuzie, interpretări diferite, multe eronate", a mai transmis Cherecheş.

În final, deputatul cere respect pentru cadrele didactice, înţelegere pentru părinţi şi preocupare pentru interesul superior al copilului, dar şi o soluţie unică pentru întreaga ţară, astfel încât directorii, părinţii şi profesorii să ştie ce au de făcut.

"Am solicitat Ministerului Eudcaţiei Naţionale explicaţii clare, astfel încât legislaţia în vigoare să nu aibă prevederi care se contrazic între ele şi aplicarea să se facă unitar pe tot cuprinsul ţării", se mai arată în document.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Orar de functionare 8-17
Norma intreaga de 8 ore/zi pentru personalul didactic ar insemna un orar de la 8-17, daca tinem cont si de pauze.Deci programul "after school" ar trebui sa fie un serviciu gratuit ,optional al programei scolare."cadrele didactice sunt demotivate" dar se pot motiva in parcurile industriale ale orasului, unde transportul e 2x30-40 minute, 8 ore norma,30-60minute pauza, total cca 10 ore contra 1500 lei net, fara vouchere de vacanta, 21 zile concediu.Nu trebuie pfa...
Postat 07 Noiembrie 2018, 08:59 de excalibur
Doar vorbe!
,,Solicitarea" dnei deputat este ca mai toate actiunile domniei sale, vanare de vant! Unicul scop este acela de a umbri actiunea USR-ului (respect, Cristi Rusu!) care chiar a facut ceva concret: la 1 noiembrie a cerut pur si simplu suspendarea aplicarii ordinului buclucas. De ce n-au facut liberalii acest pas?! Poate pt. ca erau prinsi cu afacerea ,,referendumul", se mobilizau sa incropeasca pâra impotriva celor de la Papaya!
Postat 07 Noiembrie 2018, 05:59 de pinonel
flautul fermecat
Eu credeam că e inginera...la baza! Cadru didactic că mă rog....ceva cu flautul pe la neo....
Postat 06 Noiembrie 2018, 23:22 de unom
DEMISIA: când un parlamentar român atentează la libera exprimare nu mai rămâne nimic de făcut (papaya advertising). Rușine, Cherecheș!!
Nu ne mai miră nimic. E total pe lângă subiectele legate de educație deși e cadru didactic la bază. Vorbește de Ministerul Educației în condițiile în care are două mandate de parlamentar, plus vicepreședintele comisiei de învățământ din Senat. Ce ați făcut stimată doamnă în această funcție timp de 8 ani? Sau, hai să vă întreb altceva, ce e cu apucăturile acestea neolegionare, să faceți plângere împotriva unei companii publicitare care a creeat un spot video (papaya advertising), iar acu ei sunt anchetați. Mai mare rușinea, până și condurerea PNL s-a delimitat azi de dumneavoastră. DEMISIA DE ONOARE!!! (11 parlamentari din care 2 din Bihor) Rușine să vă fie!
Postat 06 Noiembrie 2018, 22:15 de Profesorbih
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON