URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2019, 13:31

Cursanţii Colegiului Naţional de Apărare dezbat la Oradea contextul istoric de acum un secol (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Absolvenţi şi cursanţi ai Colegiului Naţional de Apărare s-au adunat, joi, la Oradea, pentru a participa la un seminar organizat pe tema luptei României împotriva revoluţiei mondiale comuniste.

Dezbaterile au loc la Biblioteca Universităţii din Oradea şi ar fi trebuit să-l aibă la prezidiu şi pe ministrul Apărării, Gabriel Leş, care însă nu a mai sosit la eveniment.

Seminarul a fost deschis de şefa Colegiului, col. Doina Mureşan, de rectorul orădean, Constantin Bungău, de secretarul general al ministerului Apărării Naţionale, Codrin-Dumitru Munteanu, şi de preşedintele Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare, Cristian Petcu.

"Apreciez foarte mult tematica acestui seminar. Este important să transmitem tinerilor să nu se mai revină la acea perioadă", a declarat, în debutul evenimentului, rectorul Bungău.

Pe de altă parte, după ce a explicat contextul istoric din 1919, când trupele româneşti au înaintat spre vest, Munteanu a spus că data seminarului de la Oradea a fost anume aleasă, pentru că pe 23 mai 2019 se împlinesc 100 de ani de la vizita făcută aici de Regele Ferdinand şi Regina Maria, pentru preluarea simbolică a acestui teritoriu.

"Trebuie să înţelegem că în urmă cu o sută de ani România a avut cel mai important rol regional şi european. Atunci am jucat o putere europeană. De-o parte şi de alta, bolşevismul îşi dădea mâna", a declarat secretarul general al MApN. El a mai spus că intrarea României în Budapesta, pentru a o elibera de bolşevici, a fost "un moment de reconciliere, o mână întinsă care a ajutat statul vecin şi prieten".

Seminarul continuă pe durata întregii zile de joi, având programate două secţiuni de comunicări ştiinţifice. Printre temele care vor fi prezentate se numără "Impactul bolşevismului după Marele Război, în Europa Centrală şi de Est" (Andrei Ando) ori "După 100 de ani. Perspective actuale asupra evoluţiilor regionale" (Dan Dungaciu).

În timpul zilei, cursanţii Colegiului vor face o vizită şi la centrul NATO din Oradea şi vor vizita expoziţia de fotografie "Armata României în campania 1919", organizată de Muzeul Militar Naţional la Universitate.

Evenimentul de la Oradea face parte dintr-o serie de conferinţe organizate de Colegiul Naţional de Apărare în vestul României.

Potrivit organizatorilor, şi-au dorit să facă aceste deplasări tocmai pentru ca cursanţii colegiului să poată fi prezenţi în locurile în care acum 100 de ani se scria istoria.

Cursurile CNAp se adresează militarilor şi civililor care ocupă sau pot ocupa funcţii de conducere sau de decizie în domeniile politicii de securitate şi apărare naţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON