URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2010, 14:02

Colegiul Economic se mută în campus. La anul...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campusul prinde contur

Viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea a decis să aloce noi sume pentru continuarea "cu maximă viteză" a lucrărilor la campusul şcolar, unde trebuie să se mute Colegiul Economic Partenie Cosma, recent relocat în clădirea fostei şcoli generale Alexandru Roman de pe Calea Clujului. Astfel, pe lângă cei 1.833.000 de lei deja alocaţi, municipalitatea a mai dat firmei Selina, executanta lucrării, 3,7 milioane de lei.

"Aproape 90% din cheltuielile necesare construcţiei ar fi trebuit să vină de la bugetul de stat, dar nu mai putem aştepta după ceva ce n-o să vină", a declarat Biro.

Cu aceşti bani investiţi, viceprimarul spune că până la sfârşitul anului va fi finalizată în roşu o clădire cu 24 de săli de clasă, acoperită şi cu geamuri şi uşi montate, astfel încât pe timpul iernii să se poată lucra în interior, iar în august 2011 clădirea să fie finalizată. Dacă acest lucru se va întâmpla, Colegiul Economic se va muta în campus din anul şcolar 2011-2012. "Investiţia în această clădire şi asfaltarea unui teren de sport de lângă ea costă circa 6,5-7 milioane de lei", a precizat edilul.

Până în prezent, în campus s-a turnat placa de beton pentru parterul clădirii, iar zilele acestea începe ridicarea pereţilor.

Trei şcoli fără aviz sanitar

În contextul investiţiilor în şcoli, Biro a prezentat lucrările ce s-au făcut în această vară în unităţile de învăţământ din Oradea. Astfel, până acum municipalitatea a investit 791.000 de lei în reparaţii curente la 35 de obiective. Asta în timp ce în 2009 s-au investit 632.200 de lei în 82 de clădiri, iar în 2008 1.400.000 de lei în 83 de obiective. În prezent, la 20 dintre unităţile de învăţământ la care s-au făcut reparaţii curente s-au finalizat lucrările, la 9 sunt în curs şi vor fi gata în luna septembrie, iar la 4 lucrările sunt abia în curs de licitare sau execuţie.

Tocmai din cauza faptului că unele lucrări nu au fost finalizate, Direcţia de Sănătate Publică nu şi-a dat avizul din punct de vedere sanitar. "Este vorba de trei unităţi: Şcoala Generală Nicolae Bălcescu, Şcoala Generală Octavian Goga şi Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi", a menţionat Biro. Restul şcolilor şi grădiniţelor din oraş şi-au primit autorizaţia.

Unele, la anul

Pentru reparaţiile capitale şi investiţii, Primăria a cheltuit anul acesta 9,9 milioane de lei în 8 unităţi de învăţământ, în timp ce în 2009 a plătit 10,6 milioane de lei în 45 de clădiri, iar în 2008 11,8 milioane de lei în 53 de clădiri.

Lucrări capitale s-au făcut la Grădiniţa 30, la şcolile generale Oltea Doamna şi George Coşbuc, unde s-a realizat asfaltarea curţilor interioare, la Şcoala Generală Octavian Goga, unde s-a schimbat instalaţia electrică, şi la Colegiul Tehnic Traian Vuia, unde a fost schimbată învelitoarea.

"Lucrări în curs de finalizare sunt asfaltarea curţii interioare a Şcolii Generale Ioan Slavici, cu termen 12 septembrie, şi amenajarea blocului alimentar la Liceul Aurel Lazăr, termen 13 septembrie", a precizat Biro. Totuşi, mai sunt lucrări de reparaţii capitale, cele la faţada şi coridoarele Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, care nu vor fi finalizate decât la finalul anului 2010 sau anul viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
draga BIPEDA
draga de ea a realizat intr un final neasteptat ca este BIPEDA dovada ca nici de oglinda nu mai are nevoie ...... mai sunt ff multi ca si ea arata ca si cand am invin al treilea razboi mondial, asta e tinuta de viceprimar! numai un barbat are harul sa nu se ingrijeasca e totusi FEMEIE! haine largi, par nearanjat, o fata super stresata arata ff obosita da ti concediu de odihna sau fara plata ,
Postat 02 Septembrie 2010, 14:49 de bipeda!!!
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON