URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2018, 19:03

Cea de-a XIII-a ediţie a sesiunii de comunicări a doctoranzilor în Istorie s-a desfăşurat la Universitatea din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parte a evenimentelor desfăşurate în cadrul Săptămânii Ştiinţifice, conferinţa doctoranzilor în Istorie s-a ţinut pe 31 mai, la Universitatea din Oradea. Organizată de Şcoala Doctorală de Istorie din cadrul instituţiei, împreună cu Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chişinău "Silviu Dragomir", aceasta a cuprins 22 de prezentări, ale tot atâtor doctoranzi.

În mod firesc, evenimentul a fost dedicat Centenarului, respectiv împlinirii a 55 de ani de învăţământ superior continuu la Oradea.

În deschidere, au luat cuvântul cadre didactice şi invitaţi ai entităţilor partenere, moderator fiind directorul Şcolii Doctorale în Istorie, Sorin Şipoş. În luarea de cuvânt, directorul CSUD, Cătălin Ţarcă, a evidenţiat rolul important al şcolilor doctorale în mecanismul ştiinţific al universităţii. În schimb, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a insistat pe colaborarea dintre doctoranzii Şcolii doctorale de Istorie şi instituţia pe care o reprezintă, materializată în special în articole publicate în anuarele Crisia, Biharea şi Nymphaea.

Din partea Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a vorbit prodecanul Gabriel Moisa, care a subliniat dimensiunea ştiinţifică naţională şi internaţională a şcolii doctorale orădene şi principalele realizări ale acesteia. Deschiderea a fost onorată de doi parteneri importanţi ai Şcolii Doctorale în Istorie, Universitatea de Stat din Moldova, reprezentată de prof. univ. dr. Ion Gumenâi, din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, respectiv Consulatul General Onorific al Republicii Slovace din România, reprezentat de doamna Jana Maria Stefancic.

Ion Gumenâi s-a referit la importanta relaţiilor dintre Chişinău şi Oradea, reliefând numeroasele acţini comune ale istoricilor din cele două oraşe, integrate valorilor europene. Jana Maria Stefancic a remarcat faptul că la Oradea există interes firesc pentru studierea trecutului comunităţi slovace, având în vedere că aici trăiesc numeroşi reprezentanţi ai acesteia, dar şi în contextul aniversării creerii celor două state naţionale. Totodată, aceasta a mulţumit României pentru condiţiile oferite în vederea menţinerii propriei identităţi culturale.

Lucrările au cuprins subiecte de istorie, în special locală, întinse pe o perioadă de timp începând cu evul mediu şi până în zilele noastre, dar şi istoriografie şi biografii. Între ele, au fost discutate aspecte privind activitatea Locului de adeverire a Capitlului romano-catolic de Oradea, istoriografia comitatului medieval al Bihorului, viaţa cotidiană a Bihorului interbelic, frontieriştii români arestaţi în Ungaria în anii 1980, calitatea locuirii în România socialistă sau aşezările slovacilor din România. O parte a lucrărilor vor fi publicate într-un volum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON