URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2012, 16:23

Bătaie pe Colegiul Eminescu: Zeci de elevi de la "Szacsvay Imre" învaţă şi mănâncă într-o şcoală ce nu le aparţine

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
O singură clădire cu două şcoli. Aşa se caracterizează situaţia unui imobil de pe strada Stănişoarei din Oradea, clădire care, teoretic, aparţine Colegiului Naţional Mihai Eminescu, dar în care, fără niciun temei juridic, învaţă şi mănâncă zeci de elevi de la Şcoala gimnazială Szacsvay Imre.

Situaţia i-a revoltat pe părinţii elevilor din clasele primare ale Colegiului, care au transmis o sesizare în acest sens Prefecturii, Primăriei Oradea şi Inspectoratului Şcolar Judeţean. Practic, părinţii cer autorităţilor să-i scoată din şcoală pe elevii de la Szacsvay, care n-au niciun drept să fie în respectiva unitate.

Hop şi ei

Modul în care cele două şcoli au ajuns să împartă o clădire e cel puţin ciudat. "Pur şi simplu, la o zi după ce a început şcoala, am aflat că clasa zero a şcolii Szacsvay Imre s-a mutat în clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu, deşi în acte clădirea figurează tot a Colegiului şi nu s-a dat nicio hotărâre care să permită mutarea", a declarat BIHOREANULUI Vasile Moza, reprezentantul părinţilor.

Asta poate că nici nu i-ar fi deranjat pe părinţi, însă situaţia s-a complicat după ce o încăpere din clădire s-a transformat în cantină pentru mai multe clase de elevi de la aceeaşi şcoală gimnazială. "Zilnic, câte două ore, vin copii să mănânce în şcoală, iar acest lucru perturbă procesul de învăţare al elevilor care sunt la ore. Vă daţi seama că e tămbălău pe coridoare când vin elevii la masă...", a mai spus Moza.

În plus, a mai completat bărbatul, sala în care elevii mănâncă nici nu este o cantină autorizată, acesta fiind şi motivul pentru care elevii Colegiului Naţional Mihai Eminescu mănâncă la cantina Inspectoratului Şcolar. "Nici părinţii lor (n.r. elevilor maghiari) nu sunt mulţumiţi de situaţie!", a mai spus orădeanul.

Părinţii cer autorităţilor să intervină şi să soluţioneze situaţia, acuzând că astfel se încalcă Hotărârea de Consiliu Local care prevede că imobilul de pe Stănişoarei e administrat exclusiv de Colegiul Eminescu.

tablita.jpgSituaţia este cu atât mai aberantă cu cât cei de la Szacsvay şi-au instalat şi tăbliţa cu numele şcolii pe clădire, cu toate că nu aveau absolut nici un drept!

Să rezolve autorităţile!

Abuzurile sunt confirmate şi de directoarea de la Eminescu, Maria Oniţa. "Pe motiv că nu au spaţii libere în şcoală, insistă cu încăpăţânare să mănânce acolo. Am sesizat de trei ori Sanepidul, în primul rând pentru că acea sală de mese e un pericol pentru copii, dar nu s-a întâmplat nimic", a declarat Oniţa BIHOREANULUI. Directoarea a reclamat problema la Inspectoratul Şcolar şi la Primărie, de unde a primit promisiuni că va fi rezolvată.

Nemulţumită de întreaga situaţie, Oniţa spune totodată că nu are ce face. "Eu nu pot să pun gardieni în jurul şcolii, căci, în fond, elevii n-au nicio vină. Această problemă trebuie soluţionată de autorităţi", zice directoarea, lăsând să se înţeleagă că nu-i chip să se înţeleagă cu directoarea de la Szacsvay Imre.

Potrivit unor surse neoficiale, se pare că directoarea în cauză, Pasztor Gabriella, ţine morţiş să recupereze clădirea pe care Primăria a repartizat-o Colegiului Eminescu, deşi numărul de elevi din şcoala pe care o conduce e destul de mic, astfel că şcolarii încap în celelalte două clădiri ale şcolii (una pe strada Mihai Eminescu, alta pe Tudor Vladimirescu).

Contactată de BIHOREANUL, Pasztor a garantat că va răspunde unor întrebări remise în scris, însă nu a mai făcut-o.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ISJ Bihor
inspectoratul scolar si primaria nu au nimic de comentat?tupeul e totusi fara limite la concetatenii nostri
Postat 04 Octombrie 2012, 10:06 de luky
abuzuri
pai nu se gaseste nimeni sa puna capac acestor abuzuri ? daca nu e scoala lor, ce cauta acolo ? sa-i trimiteti la plimbare. in nici o scoala nu intra strainii, cum vor si cand si cand au chef. vor sa puna mana, pe aceasta scoala ? nu exista portari sau paza la poarta ?
Postat 03 Octombrie 2012, 20:29 de Oradean
moza
vasile moza iest un TARAN PROST CARE SE BAGA AN SIAMA DUTE LA SAPA CU MATA MAI BINE
Postat 03 Octombrie 2012, 20:16 de vasile
*
..e doar un caz de proasta gestionare a invatamantului oradean, nicidecum o disputa interetnica; daca autorul articolului a facut aluzie la o astfel de disputa a gresit
Postat 03 Octombrie 2012, 17:16 de 0m
@lightman
@ligthtman. De ce nu mergi tu inapoi in Mongolia, acolo unde ti-e locul din toate punctele de vedere, **** ratat ?
Postat 03 Octombrie 2012, 16:56 de Roman
DR
Daca sunteti asa de sovinist, de ce mergi inapoi in moldaova de unde ati venit, aprope toti.
Postat 03 Octombrie 2012, 16:41 de Lightman
DR
Daca se scrie un articol, macar sa scrie adevarul! Copii nu la masa merg acolo ci functioneaza clasa 0, creat de un guvern incopentent!!!
Postat 03 Octombrie 2012, 16:38 de Lightman
Ia sa fi fost invers....
...sa fi intrat o clasa de elevi romani, in Romania, intr-o scoala in care invatau hunii.....se ajungea pana la UE... ce spun UE...ONU ! Ar trebui si romanii sa ia exemplul ungurilor din Salonta, cei care i-au mutat pe elevii romani afara din oras ! Eu zic sa-i mutati pe micii huni la Biharia, tot e liber spatiul ocupat de hanil....
Postat 03 Octombrie 2012, 16:32 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON