URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2011, 17:06

Antal: Renunţarea la locurile cu taxă ar duce la prăbuşirea financiară a universităţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul PDL Cătălin Croitoru şi senatorul PDL Petru Filip, cel din urmă fost primar al Oradiei, au iniţiat un proiect legislativ prin care ar urma să fie eliminate locurile cu taxă de la universităţile de stat. Rectorul Universităţii din Oradea a vorbit, miercuri, despre ce s-ar întâmpla dacă proiectul ar deveni lege.

"Atunci când a apărut acest sistem (n.r. locurile cu taxă) la universităţile de stat, personal nu am fost de acord. Dar din acest motiv s-au redimensionat universităţile", a spus Antal. În anii următori, însă, finanţarea pe student de la bugetul de stat a scăzut, iar universităţile au început să folosească banii colectaţi din taxe. "A renunţa brusc la aceşti bani ar fi o prăbuşire financiară pentru universităţi şi ar crea probleme sociale foarte mari. La Oradea ar trebui concediate jumătate din cadrele didactice", a declarat rectorul orădean.

Totodată, Antal nu vede cum s-ar descurca universităţile private cu studenţii care nu mai intră la cele de stat, pentru că în acest sector nu s-au dezvoltat domenii importante precum medicina sau ingineria. Asta în condiţiile în care Filip şi Croitoru susţin, în proiectul legislativ, că sunt îngrijoraţi de soarta universităţilor particulare, ameninţate cu dispariţia.

Rectorul orădean a declarat că a discutat cu fostul primar al Oradiei despre această iniţiativă, iar Filip i-a explicat scopul ei. "De exemplu, universitatea noastră are 9.000 de studenţi bugetaţi şi 13.500 cu taxă. Însă veniturile din cele două părţi sunt egale, chit că numărul studenţilor nu este. Înseamnă că statul subvenţionează studenţi cu taxă", a spus Antal.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi acum se află în dezbatere la Senat. "Din câte ştiu, varianta de la Senat a fost modificată, în sensul că se propune nu eliminarea locurilor cu taxă, ci limitarea lor la un anumit procent", a precizat rectorul.

Oricare variantă va fi votată în final, cel mai probabil schimbările se vor petrece abia din toamna anului 2012, pentru studenţii care vor fi atunci anul I.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
DEX
Privata sau closet (ca vespasiana e prea greu pentru mata). Oricum, felicitari! Ai reusit sa atragi atentia. Ai adus stacheta la inaltimea lui Georgel (Antal). Cine se adseamana se eduna.
Postat 08 Iulie 2011, 19:23 de abc
@vasile
Lingai sunt cei care sunt in preajma cuiva si dau cu limba. Aici pe forum cu totii ne numim altfel. Anonimi.
Postat 08 Iulie 2011, 18:49 de angajat
angajat
Intro lume nesigura Dana te asigura. Dormi linistit. Precum FNI Dana lucreaza pentru tine (si nu numai). Daca ar fi toti ca Dana cine ar mai produce? Privat ai si tu dreptul la parerea ta. Din punct de vedere economic te sustin cu universitatea. In cea ce priveste conducerea cu Antal, Felea, Gordan, Gherlea mai gandestete. Tu nu stii realitatea de altfel nici nu prea insisti in asta. Ca parinte si angajat sustin universitatea cu Antal (mai putin cu restul). Apropo tu cate contracte de consultanta financiara ai in firma privata? Dar catering din bani europeni cu valori monstruoase ai?
Postat 08 Iulie 2011, 18:41 de @privat
dle Antal!!!!!!
Este cat se poate de clar ca ati iesit in fata presei (va place chestia aceasta enorm,in ultimul timp),in urma acuzelor ca nu reactionati la tampenia lui Filip.Ce ati facut?L-ati sunat repejor pe Petrica (pe care nu il verificati la prezente,doar ii virati salariul), sa va spuna si dvs un motiv care a stat la baza propunerii sale,sa aveti ce zice in fata presei.Ca doar trebuia sa reactionati daca toti au sarit la gatul dvs.In rest,numai prostii. Aradul are facultate de medicina, privata!!! Din cate stiti?Este un proiect de lege care ar trebui s ava intereseze in mod direct,dle rector.Mult mai multe ar trebui sa stiti,dar.......Poate va ajuta putin lingaii de aici,de pe formu.Stati linistit,aveti vreo 1-2?....
Postat 07 Iulie 2011, 23:03 de vasile
@privat
Nu pot scrie ca ma bucur datorita faptului ca iti lipsim, pentru ca nu contezi. Iti voi scrie, pentru ultima data, de ce nu contezi. Pe langa ca nu cunosti nici ortografie, nici punctuatie (ceea ce nu ma mira, avand in vedere pe cine sustii), esti vulgar si ...cam nesigur. "...sunt convins...SPER!!!". Tu esti ca si Boc in bancul in care merge el la psihiatru si-i spune:"Dle doctor, ajutati-ma. Toti ma acuza ca azi adopt o lege, maine o modific. Sunt foarte nehotarat. Sau poate nu?" Toate acestea fiind scrise, te las pe seama altora, care, inca, nu si-au dat seama ce iti poate capul, si iti mai raspund.
Postat 07 Iulie 2011, 22:41 de dana
@abc
?????
Postat 07 Iulie 2011, 19:05 de privat
comisia de etica
Mare paguba-n ciuperci! N-o sa mai duca familiile Antal, Bungau, Gordan, Marcu, Mircea Pop, Badulescu, Filip, Burta, Ionescu si inca 90 (!!!) cate 4000 euro/luna acasa! (media modesta-vedeti declaratii de avere).
Postat 07 Iulie 2011, 18:02 de lili
Sorbonica SRL
No, ca-i bai mare: se ingusteaza segmentu' de piata pentru Sorbonica SRL! Asta ar fi chiar un lucru bun, daca nu ar ramane alternativa universitatilor private (a se citi SRL-urilor) pentru ca toti tembelii sa-si poata cumpara o diploma. Mare criza asta, de afecteaza chiar si afacerea de tiparit diplome!
Postat 07 Iulie 2011, 12:29 de un roman
@privat
Esti atat de penibil in lipsa de idei incat nici propria semnatura nu ai scris-o corect : ”Privata”
Postat 07 Iulie 2011, 11:23 de abc
Grijile unui turnator....
"Atunci când a apărut acest sistem (n.r. locurile cu taxă) la universităţile de stat, personal nu am fost de acord. Dar din acest motiv s-au redimensionat universităţile" ! Si ce o sa faci daca nu veti (mai) avea oi de muls ?! Daca se da bacul pe bune in 3/4 ani o sa fluiere vantul prin sorbonica ! Da' nu-mi fac eu griji pt. voi, majoritatea dascalilor de la sorbonica aveti si al doilea ,,job'', platit dupa functie/grad ! La vremuri noi, tot voi !
Postat 07 Iulie 2011, 05:59 de ionel
noroc
UNDE SUNTETI COMENTATORILOR DE KKAT? Dana Cutus et companiy a inghetat kkatul in voi? Acum incepe pupatul in cur la rectorul Antal dar sunt convins ca nu va fi fraier sa se lase pupat in cur. SPER!!!!! Fraierilor aveti norocul ca nu a cedat presiunilor. Este printre putinii care cunoaste bine sistemul si va mai poate scoate din rahatul care se vede la orizont. Prosti sa fiti noroc sa aveti. Sustin in continuare binele universitatii mai mult decat Filip care sigur a raspuns la o comanda politica. (ca daca nu pateste ca Govoreanu). Trezestete domnule Bolojan si sprijina universitatea ca \"misca \" multe finante in Oradea spre binele multora chiar si a primariei. Nu mai vorbim de imagine.
Postat 06 Iulie 2011, 21:47 de privat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON