URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2010, 15:18

32 de cadre didactice ale Universităţii au de ales între disponibilizare sau concediu fără salariu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatul Universităţii din Oradea şi Sindicatul Corpul Profesional Universitar (CPU) au analizat în ultimele săptămâni situaţiile celor 45 de cadre didactice care nu s-au mai regăsit pe statele de funcţii. Asta pentru că, în cazul facultăţilor de Medicină şi Farmacie şi Arte Vizuale, de la care provin toate cele 45 de cadre, au cheltuieli prea mari cu salarizarea, având prea multe cadre didactice raportat la numărul de studenţi. Senatul şi sindicatul au încercat să găsească soluţii astfel încât cadrele didactice să nu fie disponibilizate, însă şi ca Universitatea să îşi reducă cheltuielile salariale. Din cei 45 de preparatori şi asistenţi, 42 provenind de la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi 3 de la Facultatea de Arte Vizuale, unul de la Medicină a renunţat de bunăvoie.

Astfel, din cele 41 de cadre didactice rămase la FMF, şase sunt în concediu de creştere a copilului, astfel că disponibilizarea lor nici nu intră în discuţie, iar alte două au fost identificate ca fiind cazuri sociale. "Sunt unici întreţinători ai familiei sau îşi au în întreţinere, cu acte doveditoare, părinţii", a explicat rectorul Universităţii, Cornel Antal. Pentru cele două cadre didactice care reprezintă cazuri sociale, la propunerea CPU, Senatul a aprobat păstrarea lor cu normă de cercetare până la 1 martie 2011. Până atunci ele pot fie să îşi găsească un alt loc de muncă, fie să obţină contracte de finanţare care să le susţină salariile.

De asemenea, tot la FMF au fost identificate două familii în care şi soţul şi soţia sunt pe lista celor care au rămas fără normă didactică. "În cazul lor, Senatul a decis ca unul din soţi să rămână până la 1 martie, iar celălalt până la finalul anului universitar, ambii pe post de cercetare", a declarat Antal.

Cât despre ceilalţi 32 de preparatori şi asistenţi rămaşi, 29 de la FMF şi 3 de la Arte Vizuale, CPU a propus o altă soluţie: păstrarea lor ca titulari în funcţia didactică până la data de 1 iunie 2011, dar cu condiţia ca fiecare să depună o cerere de concediu fără salariu. Astfel, deşi nu vor lua bani de la Universitate, ei evită să fie disponibilizaţi, ceea ce ar afecta integrarea clinică în spitale pentru cadrele didactice ce provin de la FMF.

Fiecare din cei 32 trebuie să depună cererea de concediu până luni, 4 octombrie. Dacă nu o vor face, li se va desface contractul de muncă în conformitate cu articolul 65 din Codul Muncii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
saracii!!
Desi nu trebuie sa le plangem de mila, pt ca acestia nu au dat concursuri de rezidentiat pe tara preferand sa intre in spitale prin usa din dos a Sorbonicii,cred totusi ca nu au fost disponibilizati cei cu pile(vezi copiii mai-marilor zilei etc) ci aceia bagati in facultate si in specialitate de fostul decan Ifrim, cazut acum in dizgratie si izgonit din Oradea.Cu toate acestea, disponibilizatii de azi s-au ales cu o specialitate pt care alti colegi de-ai lor au dat concursuri grele pe tara sa intre, iar altii, care n-au intrat au ramas someri ori medici de tara.
Postat 29 Septembrie 2010, 20:00 de Sorbonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON