URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2013, 18:47

"Privaţii" mai pot organiza concursuri în şcoli doar dacă dau şi şcolii o parte din câştig

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a stabilit nişte reguli privitor la modul în care pot fi organizate concursurile pentru elevi de către fundaţii ori ONG-uri, mai precis condiţiile pe care aceşti organizatori şi conducerea unităţii de învăţământ în care are loc competiţia trebuie să le îndeplinească.

Potrivit inspectorului şef Daniel Negrean, acest regulament a fost scris în urma unei situaţii identificate în urmă cu câteva zile la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, unde Fundaţia de Evaluare în Educaţie, din Bucureşti, a organizat o competiţie şcolară, "Concurs de Evaluare Naţională", la care au participat aproximativ 700 de elevi. Fiecare dintre aceştia a plătit o taxă de participare de 20 lei.

"Nu avem nimic împotriva acestui concurs, e în interesul copilului, dar cerem fiecărei şcoli care organizează astfel de concursuri un minim de obligaţii. Nu mi se pare normal ca şcoala să nu beneficieze de niciun avantaj, să nu încaseze o chirie", a declarat Negrean, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit inspectorului-şef, ONG-ul bucureştean n-a plătit Liceului Onisifor Ghibu niciun leu pentru chirie. Singurul beneficiu financiar al şcolii de pe urma concursului l-au avut profesorii, care au fost plătiţi pentru că s-au dus sâmbăta la supravegherea competiţiei. "Nu vrem să oprim aceste concursuri, sunt bine concepute ca itemi şi au şi cadrele didactice beneficii. Dar pentru fiecare astfel de competiţie în unitatea de învăţământ trebuie să existe un dosar", a precizat Negrean.

Acest dosar trebuie să conţină datele organizatorilor, datele persoanei din unitatea de învăţământ responsabilă cu concursul, tipul competiţiei, contractul de închiriere a sălilor (doar dacă participarea la concurs e condiţionată de o taxă), regulamentul concursului, modul de finanţare şi documentele justificative de încasare a banilor de la elevi. De asemenea, organizatorii trebuie să pună la dosar şi dovada că au solicitat servicii medicale de asistenţă la concurs, iar ulterior şi rezultatele competiţiei.

Concursul de Evaluare Naţională e organizat an de an la Oradea, dar şi în alte oraşe din ţară, de Fundaţia de Evaluare în Educaţie. Potrivit lui Negrean, până anul acesta ONG-ul colabora în organizare cu Ministerul Educaţiei, însă acum ministerul s-a retras din acest parteneriat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
oare stiu?
Acui minte ? A altor „profesori de afaceri”? Sa fim seriosi ! De cand bihorul e stat in stat?
Postat 28 Februarie 2013, 15:10 de florina
Prietenii stiu de ce!
Eu propun un singur concurs in Bihor: "Sclipirea Mintii" !
Postat 28 Februarie 2013, 09:14 de Florin
negrean , baiat mishto
Atata poate Negrean.
Postat 27 Februarie 2013, 21:33 de lola
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON