URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E foarte traumatizant să ți se dărâme casa, chiar dacă aceasta este amplasată între blocuri, unde vecinii știu exact ce mănânci la cină. Oricât s-ar strădui Primăria să-i despăgubească civilizat pe cei care își vor pierde locuințele, nicio sumă de bani nu va putea acoperi disconfortul unei mutări și neplăcerile schimbării modului de viață.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
02 Aprilie 2019, 18:19

Starea Universităţii din Oradea: Peste 70% din banii instituţiei merg pe salarii

Rectorul Constantin Bungău a prezentat în şedinţa Senatului universitar de luni raportul privind starea Universităţii din Oradea, aşa cum legea îl obligă să facă an de an.

Întins pe 80 de pagini şi cu 21 de anexe, documentul face o radiografie a situaţiei financiare a instituţiei, a tuturor programelor de studiu ale facultăţilor orădene, prezintă rezultatele cercetării, dar şi situaţia inserţiei profesionale a absolvenţilor. De asemenea, raportul înşiră proiectele europene derulate de universitarii orădeni.

Deficit de 10,3 milioane lei

În anul 2018, Universitatea a avut încasări totale de 158.473.000 lei, din care de la Ministerul Educaţiei a primit, ca finanţare de bază, 81,3 milioane lei.

Din totalul veniturilor, un procent mare, de 73%, s-a dus pe plata cheltuielilor de personal, în sumă de 113 milioane lei, după cum arată raportul. În 2017, salariile erau în sumă de 94 milioane lei, iar procentual reprezentau 72%.

Pentru bunuri şi servicii, Universitatea a chletuit 8,9 milioane lei (5,8%), iar în proiecte cu finanţări externe nerambursabile 6,6 milioane lei (4,32%). Ceva mai mult au costat bursele pe care instituţia le acordă: 21,5 milioane lei, adică 13,9%.

În total, anul trecut, instituţia a făcut plăţi de 154 milioane lei. Potrivit raportului, deficitul financiar consemnat la finalul anului trecut este de 10,3 milioane lei, Universitatea terminând pe minus şi anul 2017.

Doctori cu doctoranzi

Raportul rectorului mai arată că Universitatea orădeană are acum 105 programe de studii de licenţă şi 66 de masterate şi derulează studii universitare în 14 domenii de doctorat.

Cei mai mulţi doctoranzi sunt la Medicină, 186 la număr, unde şi încărcarea pe conducătorii de doctorat este foarte mare, în comparaţie cu restul facultăţilor, fiecare din cei 17 coordonatori având în medie 11 doctoranzi!

În 2018, au obţinut dreptul de a coordona doctorate şi, implicit, titlul de abilitaţi, 16 cadre didactice.

În total, Universitatea are 1.380 de angajaţi, din care 890 de cadre didactice, cei mai mulţi fiind lectorii şi şefii de lucrări - 683 la număr.

Modeşti în cercetare

În schimb, activitatea ştiinţifică a universitarilor orădeni este în continuare modestă. În 2018, aceştia au semnat 183 de articole ISI, cu doar 4 mai multe decât în anul anterior.

În total, facultăţile orădene au derulat 77 de proiecte de cercetare, iar distribuţia acestora pe categorii arată cât de puţin colaborează universitarii orădeni cu mediul socio-economic.

Doar 4 facultăţi din cele 15 - Construcţii, Cadastru şi Arhitectură; Inginerie Managerială şi Tehnologică; Medicină şi Farmacie; Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării - au derulat proiecte finanţate de companii.

Totodată, există facultăţi care au derulat tot anul trecut un singur proiect de cercetare, fiind vorba de Facultatea de Inginerie şi Management Industrial, respectiv de cea de Litere.

La polul opus, se află Facultatea de Ştiinţe Economice, cu 15 proiecte derulate în 2018, din care unul pe fonduri structurale.

Documentul prezintă informaţii şi privind traseul profesional al absolvenţilor Universităţii, precizând că între 60 şi 75% dintre aceştii îşi găsesc un loc de muncă în primii doi ani de la absolvirea studiilor de licenţă. Raportul nu precizează, însă, dacă aceştia se angajează în domeniul în care au absolvit studiile sau dacă îşi iau joburi care cer studii superioare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Normal că banii merg pe salarii în principal ...
... că doar nu rechizitele de la "fabrica de diplome" ar fi ponderea !?!
Postat 03 Aprilie 2019, 09:35 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2876 RON
  • 1 EUR = 4.7354 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON