URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
02 Aprilie 2019, 18:19

Starea Universităţii din Oradea: Peste 70% din banii instituţiei merg pe salarii

Rectorul Constantin Bungău a prezentat în şedinţa Senatului universitar de luni raportul privind starea Universităţii din Oradea, aşa cum legea îl obligă să facă an de an.

Întins pe 80 de pagini şi cu 21 de anexe, documentul face o radiografie a situaţiei financiare a instituţiei, a tuturor programelor de studiu ale facultăţilor orădene, prezintă rezultatele cercetării, dar şi situaţia inserţiei profesionale a absolvenţilor. De asemenea, raportul înşiră proiectele europene derulate de universitarii orădeni.

Deficit de 10,3 milioane lei

În anul 2018, Universitatea a avut încasări totale de 158.473.000 lei, din care de la Ministerul Educaţiei a primit, ca finanţare de bază, 81,3 milioane lei.

Din totalul veniturilor, un procent mare, de 73%, s-a dus pe plata cheltuielilor de personal, în sumă de 113 milioane lei, după cum arată raportul. În 2017, salariile erau în sumă de 94 milioane lei, iar procentual reprezentau 72%.

Pentru bunuri şi servicii, Universitatea a chletuit 8,9 milioane lei (5,8%), iar în proiecte cu finanţări externe nerambursabile 6,6 milioane lei (4,32%). Ceva mai mult au costat bursele pe care instituţia le acordă: 21,5 milioane lei, adică 13,9%.

În total, anul trecut, instituţia a făcut plăţi de 154 milioane lei. Potrivit raportului, deficitul financiar consemnat la finalul anului trecut este de 10,3 milioane lei, Universitatea terminând pe minus şi anul 2017.

Doctori cu doctoranzi

Raportul rectorului mai arată că Universitatea orădeană are acum 105 programe de studii de licenţă şi 66 de masterate şi derulează studii universitare în 14 domenii de doctorat.

Cei mai mulţi doctoranzi sunt la Medicină, 186 la număr, unde şi încărcarea pe conducătorii de doctorat este foarte mare, în comparaţie cu restul facultăţilor, fiecare din cei 17 coordonatori având în medie 11 doctoranzi!

În 2018, au obţinut dreptul de a coordona doctorate şi, implicit, titlul de abilitaţi, 16 cadre didactice.

În total, Universitatea are 1.380 de angajaţi, din care 890 de cadre didactice, cei mai mulţi fiind lectorii şi şefii de lucrări - 683 la număr.

Modeşti în cercetare

În schimb, activitatea ştiinţifică a universitarilor orădeni este în continuare modestă. În 2018, aceştia au semnat 183 de articole ISI, cu doar 4 mai multe decât în anul anterior.

În total, facultăţile orădene au derulat 77 de proiecte de cercetare, iar distribuţia acestora pe categorii arată cât de puţin colaborează universitarii orădeni cu mediul socio-economic.

Doar 4 facultăţi din cele 15 - Construcţii, Cadastru şi Arhitectură; Inginerie Managerială şi Tehnologică; Medicină şi Farmacie; Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării - au derulat proiecte finanţate de companii.

Totodată, există facultăţi care au derulat tot anul trecut un singur proiect de cercetare, fiind vorba de Facultatea de Inginerie şi Management Industrial, respectiv de cea de Litere.

La polul opus, se află Facultatea de Ştiinţe Economice, cu 15 proiecte derulate în 2018, din care unul pe fonduri structurale.

Documentul prezintă informaţii şi privind traseul profesional al absolvenţilor Universităţii, precizând că între 60 şi 75% dintre aceştii îşi găsesc un loc de muncă în primii doi ani de la absolvirea studiilor de licenţă. Raportul nu precizează, însă, dacă aceştia se angajează în domeniul în care au absolvit studiile sau dacă îşi iau joburi care cer studii superioare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Normal că banii merg pe salarii în principal ...
... că doar nu rechizitele de la "fabrica de diplome" ar fi ponderea !?!
Postat 03 Aprilie 2019, 09:35 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2452 RON
  • 1 EUR = 4.7616 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON