URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2019, 19:27

Proiectul construirii unei şcoli noi în zona Adona a încins spiritele în Consiliul Local Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul privind construirea unui şcoli noi în zona parcului Adona pentru copiii din cartierele Nufărul şi Grigorescu a închis spiritele în şedinţa de miercuri a Consiliul Local Oradea.

"De ce la Ghibu?"

La două săptămâni după ce au trântit la vot proiectul privind rezervarea unui teren din zona Parcului Adona pentru construirea unei şcoli dedicate copiilor din cartierele Nufărul şi Grigorescu, consilierii locali ai UDMR şi PSD s-au opus din nou iniţiativei municipalităţii.

Reprezentanţii opoziţiei au refuzat să voteze proiectul de hotărâre pe considerentul că, prin proiect, viitoarea şcoală ar urma să fie arondată Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu" şi nu Şcolii Gimnaziale Dimitrie Cantemir.

În mod surprinzător la baza votului negativ a stat tocmai fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Nicolae Avram (foto). "Eu nu contest că infrastructura şcolară trebuie dezvoltată, dar nu înţeleg de ce această construcţie trebuie arondată liceului Onisifor Ghibu", a spus social-democratul.

Consilierul a lăsat să se înţeleagă că viitorul corp de clădire va fi alocat liceului pentru că acesta este condus de un apropiat al PNL. "De ce la Ghibu? Doar pentru că directorul este...?", a întrebat Avram fără a-şi duce acuzaţia la bun sfârşit.

Fostul inspector general a argumentat că, de vreme ce străzile din cartierul Grigorescu sunt arondate în timpul alegerilor Şcolii Gimnaziale Dimitrie Cantemir, şi noul corp de clădire ar trebui să îi revină acesteia.

"Întâi să fie construită!"

În replică, primarul Ilie Bolojan a arătat că deocamdată Consiliul Local e chemat doar să aprobe unele măsuri cu privire la terenul de peste drum de Grădiniţa 56, construită de Primărie, pe care va fi construită şcoala pe viitor. Parte din suprafaţa de 15.630 metri pătraţi, situată în zona străzilor Tompa Mihály, Liszt Ferenc şi Parcul Adona, necesară investiţiei, ar urma să fie expropriată.

"Problema principală este de a construi o clădire cu destinaţie şcolară în zona Nufărul şi doar a doua problemă este cui îi va fi arondată şi cine va fi director. Observ că colegul nostru este preocupat de partea a doua. Noi suntem preocupaţi de prima problemă şi explic de ce: dacă nu rezervăm acum acest teren pentru şcoală, în zona Nufărul în anii următori n-o să mai avem unde construi spaţii de destinaţie şcolară", a spus primarul.

Bolojan a afirmat că arondarea şcolii va fi făcută de viitorul Consiliu Local, când aceasta va fi finalizată, şi asta doar cu aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

"Să rezervăm acestă locaţie pentru destinaţie şcolară, să facem studiul de fezabilitate ca să putem proteja terenul, pentru ca în anii următori, în funcţie de dinamica oraşului, să finanţăm această investiţie. În ce măsură şcoala va fi la Ghibu sau Cantemir va depinde de Consiliul Local din viitorul ciclu electoral şi de Inspectoratul Şcolar", a spus ediul.

Ar putea să demoleze...

În plus, iritat de susţinerea acordată de social-democraţi Şcolii Dimitrie Cantemir, edilul a ameninţat voalat cu demolarea unui corp al acestuia.

"Nu trebuie să ocolim şi faptul că un corp de clădire care ţine de şcoala Dimitrie Cantemir, din zona bulevardului Catemir colţ cu Muntele Găina, arată destul de rău. Poate ar trebui să luăm în calcul demolarea lui, retragerea pe un aliniament corespunzător şi construcţia unei benzi pentru viraj la dreapta", a spus edilul.

În final, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu voturile exclusive al reprezentanţilor PNL, în vreme ce reprezentanţii UDMR s-au abţinut de la vot, iar social-democraţii au votat împotrivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
tipic, din nou
Pai este vorba de functii, fratilor, nu de utilitatea pt oameni. Tipic psd+alde+udmr ...
Postat 27 Martie 2019, 23:35 de oradea_mea_si_a_ta
Numai niste tampi...
Numai niste tampiti se pot certa pentru cioara de pe gard. Sa te certi acum pe sefia unor scoli care in cel mai bun caz se pot pune/da in folosinta peste 3 ani, prin 2022 numai niste retardati mintal o pot face! Politica asta cu "sa moara mata" este tot cea ce pot pesedeii lui dracnea!
Postat 27 Martie 2019, 21:28 de scortosul
Domnu primar
Din alea 2000 de crese, școli și grădinițe primise de PSD-ESCU, mai sunt de construit 187 . O puteți întreba pe tanti Vio de la parter :::::)))))
Postat 27 Martie 2019, 21:22 de Sandu1206
Necesar si util
Construirea unui școli/grădinița in cartierul Grigorescu este o necesitate dat fiind faptul că acesta se extinde de la an la an. În fiecare dimineață sunt cozi pe cele două poduri pt ca majoritatea părinților isi duc copiii la școală. Deci chiar ar fi o investitie buna !
Postat 27 Martie 2019, 20:22 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON