URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2019, 15:02

Fostul deţinut politic Niculina Moica la Oradea: "Cred că românul are memorie scurtă!" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul deţinut politic Niculina Moica, arestată pe când avea doar 15 ani, le-a vorbit joi elevilor orădeni, la Colegiu Naţional Traian Vuia, despre calvarul îndurat în închisorile comuniste din Arad, Târgu Mureş, Jilava şi Oradea, în cadrul proiectului "Poveşti care schimbă lumea", finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea prin Programul Bursa Talentelor. La întâlnirea moderată de istoricul Cristina Puşcaş au participat peste 80 de liceeni şi studenţi ai Facultăţii de Jurnalism din Oradea.

"Amintiri foarte vagi"

A fost arestată în 1959, la 15 ani, de la serbarea de sfârşit de an, condamnată la 20 de închisoare pentru apartenenţă la o organizaţie anti-comunistă formată din 19 elevi din Reghin, apoi închisă la Arad, Târgu Mureş şi Jilava şi pusă în libertate cinci ani mai târziu, în 1964, de la Oradea, când regimul comunist a decis eliberarea deţinuţilor politici.

"Când am păşit spre libertate peste pragul închisorii din Oradea aveam aproape 21 de ani. Eram eu şi colega mea, cu care fusesem arestată în aceaşi zi, dar cu care nu ne-am văzut cinci ani. Purtam hainele de la 15 ani. Afară, lumea era îmbrăcată altfel. Am amintiri foarte vagi, îmi amintesc doar Crişul Repede cu acele lanţuri de pe mal, amintiri din gară, din tren şi cum am mers acasă la Reghin", a povestit Niculina Moica (foto).

Victimele comunismului

Fostul deţinut politic îşi aminteşte însă foarte bine drama tatălui său arestat de Securitate odată cu grupul de elevi pentru a credibiliza o organizaţie formată din copii şi închis nevinovat timp de cinci ani, procesul demonstrativ la care au participat secretarii Uniunii Tineretului Comunist din tot judeţul, pentru a putea băga apoi spaima în tineri, divorţul formal al mamei pentru a putea găsi de lucru ca să supravieţuiască, foamea, frigul, izolarea şi teroarea îndurate în închisoare.

Calvarul nu a încetat nici măcar după eliberare. Niculina a fost urmărită de Securitate până în decembrie 1989. Femeia a fost nevoită să presteze cele mai grele munci, a fost dată afară în repetate rânduri sub diferite pretexte şi şi-a putut completa cu greu studiile liceale, doar la fără frecvenţă, pentru a putea fi contabil.

"Trăiam şi mă învârteam doar între foşti deţinuţi politici, nu pentru că aş fi fost proastă sau urâtă, ci pentru că alţi băieţi se temeau să se vadă cu mine, căci le-aş fi putut distruge cariera". Aşadar, Niculina s-a măritat tot cu un fost deţinut politic, cu care a avut un copil. "M-am temut toată viaţa că fetiţa va fi urmărită şi va suferi din cauza mea", a spus femeia.

"Vă rog să citiţi"

Astăzi, Niculina spune că singura soluţie ca astfel de lucruri să nu se repete este cunoşterea trecutului şi păstrarea vie a amintirii acestuia.

"Mă întâlnesc şi acum cu multă lume de vârsta mea care îmi spune că n-a ştiut ce se întâmpla atunci. Nu e posibil să nu fi ştiut câtă vreme din tot a doua familie dispărea cineva în închisori, în centre de psihiatrie sau în tabere de muncă...", spune fostul deţinut politic.

Niculina i-a îndemnat pe elevii orădeni să se informeze despre trecutul comunist. "Nu e uşor, dar vă rog să citiţi ca să aflaţi ce s-a întâmplat, iar astfel de lucruri să nu se mai repete", a spus Moica.

"M-am bucurat ca o proastă"

Fostul deţinut politic se teme că uitarea estompează traumele trecutului, cu riscul de a provoca altele, noi. "Cred că românul are memorie scurtă. Îmi pare rău să o spun...", a zis femeia.

Niculina a argumentat aceată concluzie: "La Reghin n-aveam gaze, deşi era bogăţia Ardealului, aşa că tata stătea la coată la butelie două - trei nopţi, femeile nu puteau face chiuretaj şi erau obligate să nască copii, iar eu căram cu trenul pâine uscată de la Ploieşti la Reghin pentru un porc pe care părinţii mi-l creşteau ca să am ce da de mâncare fetiţei. Asta nu e viaţă!".

Niculina Moica a spus că şi-a pus speranţe mari în schimbarea de regim din decembrie 1989. "La revoluţie m-am bucurat ca o proastă. Am zis că am scăpat, dar nu prea cred că am scăpat, sunt tot ei (n.r. cei care ne conduc), copiii lor, nepoţii lor...", a spus femeia. Dar, până la urmă, românii mai au la dispoziţie două arme: cunoaşterea şi votul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pasul inainte
Cine priveste mereu in trecut nu face niciodata pasul inainte!!
Postat 23 Mai 2019, 22:28 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON