URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2017, 10:48

Două profesoare care vindeau examene la Facultatea de Medicină Oradea au interdicţia de a profesa timp de 5 ani!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor s-a pronunţat, miercuri, în procesele de corupţie declanşate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe numele profesoarelor Adriana Pirte şi Camelia Dalai de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea.

Cele două profesoare au fost trimise în judecată în luna martie a acestui an, în două dosare distincte. Prima a fost Pirte, pe 3 martie, acuzată de 15 infracţiuni de luare de mită, constând în "sume cuprinse între 50 şi 400 euro, precum şi diverse bunuri", cerute de la mai mulţi studenţi, "pentru promovarea examenelor la disciplinele la care inculpata este titular al cursurilor de învăţământ".

A urmat, două săptămâni mai târziu şi Camelia Dalai, căreia i s-au imputat 5 infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, comise în perioada mai - septembrie 2016, când "ar fi primit sume între 300 lei şi 100 euro, dar şi cosmetice, cafea şi un stilou, de la 6 studenţi, pentru a-i promova la examenul de la disciplina "Protetică dentară".

Deşi începute separat, cele două procese au ajuns la acelaşi complet şi s-au finalizat la Tribunalul Bihor deodată, miercuri, când instanţa a dispus condamnarea în cazul amândurora: Pirte a primit 3 ani de închisoare, iar Dalai la 2 ani şi 4 luni. Ambele pedepse au fost însă suspendate sub supraveghere pe un termen de 3 ani.

Completul de judecată a dispus şi o pedeapsă complementară, constând în interzicerea dreptului de a exercita profesia de cadru didactic în orice sistem de învăţământ, pe o durată de 5 ani, începând de la data rămânerii definitive a sentinţei.

Totodată, în cei 3 ani de probă, atât Pirte cât şi Dalai vor trebui să urmeze un program de reintegrare socială, derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate şi să presteze muncă în folosul comunităţii pentru o perioadă de 60 de zile. 

Instanţa a dispus, de asemenea, ca cele două femei să returneze studenţilor toate atenţiile primite. În cazul lui Pirte, e vorba despre 1250 euro, 600 lei, o pereche de cercei de argint în valoare de 240 lei şi un set de parfum în valoare de 170 lei, iar în cel al lui Dalai despre 300 lei, 100 euro, un parfum marca Avon, două creme de corp, trei pachete de cafea marca Lavazza şi două kilograme de iepure.

Verdictul Tribunalului BIhor nu este, însă, definitiv, existând posibilitatea ca cele două profesoare universitare să îl atace la Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
rusinea universitatii
Ar fi foarte frumos sa facă un grup de lucru cu fratii Maghiar si cu Bodog. Sunt de o teapa. Rusine! Bungau, chiar nu intri in pamint de rusine la ce se intimplă in institutia asta?
Postat 19 Octombrie 2017, 14:10 de andreimagheru
halal pedepse
deci, peste 5 ani, punct si de la capat de fapt si judecatorii "e oameni"
Postat 19 Octombrie 2017, 11:10 de saruman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON