URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2012, 11:55

Cercetări "verzi": Profesori ai Universităţii din Oradea măsoară, pe bani europeni, energiile eco ale Bihorului

Cercetări "verzi": Profesori ai Universităţii din Oradea măsoară, pe bani europeni, energiile eco ale Bihorului CAMPUS ECO. Patru stâlpi de iluminat stradal din campusul Universităţii din Oradea luminează pe timp de noapte în baza energiei acumulate ziua de la soare. Panoul fotovoltaic e unul de tip rotativ, adică se învârte după soare, ca să "adune" maximul de energie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De aproape un an şi jumătate, 18 cercetători de la Universitatea din Oradea şi alţi 15 de la Debreţin fac studii cu privire la potenţialul energiilor regenerabile în regiune, cu scopul de a identifica modul în care acestea pot fi folosite eficient.

Altfel spus, la finele acestei cercetări, bihorenii vor putea şti cum să folosească la maxim resursele inepuizabile, ca să nu consume prea mult din cele ce se vor termina la un moment dat.

Cu banii altora

Proiectul, finanţat din bani europeni, în valoare de peste 870.000 euro, din care 520.000 euro revin Universităţii orădene, se derulează pe patru direcţii: cercetări în energie geotermală, eoliană, solară şi biomasă. "Pentru că o singură formă de energie regenerabilă nu face faţă consumului necesar unei instituţii, ne-am propus să facem studii pe toate laturile, pentru a oferi informaţii complexe", explică Monica Costea, manager de proiect.

Pe partea de energie geotermală, de pildă, cercetătorii studiază încălzirea unei clădiri a Universităţii prin folosirea de ape geotermale reziduale. "Am determinat potenţialul energetic al surselor geotermale şi le-am cartografiat, ca să ştim la ce rezultate ne putem aştepta", precizează Mircea Gordan, managerul financiar al proiectului.

Potenţial este!

Potenţialul solar e măsurat continuu în Oradea şi la Stâna de Vale. Pe o clădire a Universităţii a fost montat un panou solar rotativ care captează şi transformă energia solară în electrică şi alimentează patru stâlpi de iluminat din campus, iar concluziile sunt promiţătoare. "În Oradea se poate face oricând o fermă de panouri solare, căci cantitatea de energie e mare", arată Gordan.

Ca să cunoască date exacte privind potenţialul eolian al judeţului, cercetătorii au montat sisteme de monitorizare în aceleaşi zone, Oradea şi Stâna de Vale. "Aşa, vom face o hartă eoliană a zonei, ca să se ştie exact unde există potenţial şi unde nu", spune Costea.

La capitolul biomasă, cercetătorii evaluează potenţialul energetic al reziduurilor provenite de la ferme, adică cum pot fi transformate dejecţiile animale în biogaz.

Toate rezultatele cercetătorilor orădeni vor fi făcute publice la finele acestui an, în manifestări ştiinţifice şi reviste de specialitate. Iar datele vor putea fi folosite de autorităţi, de firme şi de toţi cei interesaţi să transforme Bihorul într-un judeţ care pune preţ pe energia verde, dându-i substanţă şi utilitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sef
Gordan poate sa spuna ceva despre managementul financiar al proiectului? Ce manager financiar a gasit Universitatea din Oradea? Se vede ca Unchiul nu mai este. Imediat Gorgan va da lectii de teologie, daca si la finante se pricepe asa de bine. DE ce nu vede Curila si Bungau ca este in incompatibilitate cu functia de Director General. Si profesor, si director financiar? Si Director Administrativ, si Director Departament la IETI sotia? Din cauza unului ca Gordan va primi Sorbonica calificativ de incredere limitata si neincredera! Unde sunt comisiile care primesc bani, sa vada tot?
Postat 25 Noiembrie 2012, 19:51 de Sima Floare
Georgel termalistu
Astia iar descopera gaura de la macaroana pe bani grei si se mira ca apai se taie fondurile. De ce nu apeleaza la dottorii in geotermalism in frunte cu cel mai tare dintre ei Georgel Antal? La cate doctorate s-au dat pe geotermalism nu ar trebui sa mai fie ceva de descoperit.
Postat 24 Noiembrie 2012, 19:36 de Me
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON