URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2019, 15:35

Singurul elev bihorean laureat la o olimpiadă internaţională în 2019: „Contează să-ţi placă ceea ce înveţi”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câştigător al unei medalii de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, elevul Vlad Iova de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" a fost premiat de Ministerul Educaţiei pentru performanţa sa.

Elev în clasa a X-a, Vlad a participat marţi la ceremonia de premiere a şcolarilor medaliaţi la olimpiadele şi competiţiile internaţionale sau regionale, condusă de ministrul educaţiei, Monica Anisie, la care a participat şi premierul Ludovic Orban. Adolescentul este singurul elev din Bihor cu un premiu la o competiţie şcolară internaţională şi, pentru performanţa sa, a primit 8.330 lei.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori a avut loc în Qatar, între 3 şi 12 decembrie, iar lotul României, din care a făcut parte şi Vlad, a cucerit două medalii de aur şi patru de argint. Concursul a constat într-un test grilă, o probă teoretică şi una practică, fiecare cu durata de 4 ore. Toate întrebările au vizat trei discipline: chimie, biologie şi fizică.

Vlad a participat pentru întâia oară la o olimpiadă internaţională şi, după cum se vede, s-a descurcat exemplar. Modest, adolescentul din Oradea nu crede însă că a făcut ceva deosebit: el pur şi simplu învaţă materiile care îi plac. "Contează să-ţi placă ceea ce înveţi, dacă nu îţi place, nu poţi reuşi", a spus Vlad, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de conducerea Colegiului "Emanuil Gojdu".

În zilele cu şcoală, elevul învaţă cam 2-3 ore, dar în vacanţe chiar şi 8 ore pe zi. Se declară un pasionat al ştiinţelor şi spune că vrea să devină medic, probabil neurochirurg. "Doar dacă învăţ mult pot ajunge un medic de renume", este convins tânărul. El a ţinut să le mulţumească şi profesorilor care îl ajută în pregătirea sa: Aniţa Luncan (chimie), Sorina Corbu (biologie) şi Viorel Mititean (fizică).

Pentru Vlad, participarea la olimpiada internaţională a fost şi primul contact cu lumea arabă, liceanul mărturisind că a fost încântat să vadă o altă cultură.

Aşa cum, de altfel, merită, adolescentul a fost lăudat şi de conducerea Colegiului "Emanuil Gojdu". "Pentru o astfel de medalie se munceşte cel puţin şase luni şi poate chiar ani. Elevul renunţă la o parte din copilărie pentru a obţine un astfel de rezultat, dar totuşi avem elevi care se sacrifică pentru ştiinţe", a spus directorul Florin Nicoară.

Pe de altă parte, Anca Mile, directoarea adjunctă a Colegiului, care l-a însoţit pe Vlad la ceremonia de la Bucureşti, a spus că adolescentul a fost îndelung lăudat nu doar pentru rezultat, ci şi pentru că este un copil respectuos şi cu foarte mult bun-simţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON