URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2019, 14:32

Povestea continuă: Piesa de teatru care evocă istoria Şcolii Gimnaziale "Oltea Doamna", jucată de elevi în faţa colegilor lor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii Şcolii Gimnaziale "Oltea Doamna" au avut parte de o zi de vineri diferită. La Filarmonica din Oradea, ei au urmărit spectacolul de teatru "Povestea noastră, povestea Oltea", care evocă momente din istoria şcolii şi în care actori sunt chiar colegii lor.

Spectacolul a fost scris de profesoara Cristina Băran, cu prilejul Centenarului Oltea Doamna, şi pus în scenă printr-o colaborare cu actorii Teatrului Regina Maria - Trupa Arcadia (Gabriela Codrea, Andrei Gîjulete, Ioana Moldovan, Caliţa Nantu, David Constantinescu, Daniela Purcarea şi Giorgiana Coman). Scenografia a fost realizată de pictoriţa Mădălina Baciu, iar regia tehnică de Papp Peter.

Elevii care au intrat, cu succes, în pielea personajelor sunt: Charlize Păcurar, Irina Sferlea, Dafin Ardelean, Sara Vidican, Astrid Manea, Sasha Lascău, Emma Moşincat, Alexia Drăgoi, Dragoş Roman, Iorgu Dănilă, Mario Sîrca, Matei Vuşcan, Cristian Bereczki (clasele V-VIII) şi Patric Joldos, Andra Popescu, Alexandra Meza, Luciana Huple, Carina Preoteasa, Mara Rotar, Anastasia Burca, Bogdan Blaj, Iulia Tătar şi Daria Darie (clasele I-IV).

Premiera a avut loc în urmă cu o lună, în cadrul evenimentului de gală organizat cu acest prilej. Acum, după alte repetiţii şi pregătiri, micii actori au avut prilejul să joace iar, având vineri două reprezentanţii.

"Piesa a fost gândită ca un periplu prin istoria îndepărtată, dar şi cea recentă a şcolii şi evocă  momente semnificative din viaţa acesteia, precum înfiinţarea Liceului de fete "Oltea Doamna" în 1919, un moment din perioada comunistă - şcoala în anii ’80 - şi ecouri ale prezentului. Cu ajutorul costumelor, decorului şi fragmentelor muzicale, elevii au pătruns într-o lume cunoscută doar din cărţi sau din relatările părinţilor. Dincolo de experienţa propriu-zisă a scenei, consider că marele câştig a fost întâlnirea elevilor cu actorii, şansa de a lucra în echipă cu profesionişti de la care au învăţat cum se realizează un spectacol de teatru, dar nu numai", a precizat prof. Cristina Băran.

Elevii confirmă că le-a plăcut munca pe scenă, alături de actori adevăraţi. ,,Experienţa aceasta a fost pentru mine deosebită. Am învăţat multe lucruri, dar cel mai mult mi-a plăcut spiritul de echipă din timpul repetiţiilor şi, bineînţeles, oamenii pe care i-am întâlnit", a spus Charlize Păcurar, interpreta Anei.

Dascălii spun că asemenea proiecte au beneficii clare asupra elevilor: le stimulează motivaţia internă a elevilor, le dezvoltă spiritul ludic, imaginaţia şi capacitatea de comunicare lingvistică şi artistică, şi nu în ultimul rând, capacitatea de a lucra în echipă.

"Încurajările şi aplauzele primite de micii actori de la colegii lor, la finalul reprezentanţiei, au demonstat faptul că acest proiect şi-a atins scopul şi a demonstrat încă o dată faptul că ei, cei mici, pot realiza lucruri măreţe dacă noi, cei mari, suntem lângă ei şi îi încurajăm", a declarat directoarea şcolii, Florina Musca.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Doamna de 100 de ani: Școala „Oltea Doamna”, primul liceu românesc pentru fete, a ajuns la Centenar (FOTO)"

"Centenar „Oltea Doamna”: Ana Blandiana a lansat un premiu pentru cel mai bun elev, iar Bolojan l-a descoperit pe Birta la "şcoala de fete" (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON