URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2018, 14:15

În straie de sărbătoare: Liceul Emanuel celebrează Centenarul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii Liceului Emanuel au îmbrăcat şcoala în straie de sărbătoare. La 100 de ani de la România Mare, copiii de gimnaziu şi liceu au pregătit un spectacol pe măsură, pentru a marca importanţa evenimentului cum se cuvine, cu cântece şi scenete. Aceştia au purtat costume populare şi au prezentat zece regiuni istorice prin tot atâtea standuri pe care au etalat produse culinare şi au expus obiecte, dar şi tradiţii şi obiceiuri specifice fiecărei zone, prin diferite momente artistice.

Programul - desfăşurat sub egida Centenarului Marii Uniri: Pietre de aducere aminte - a început marți cu cântece şi poezii patriotice, expoziţie cu vânzare de produse alimentare şi handmade cu tematica Zilei Naţionale, realizate de elevi.

Miercuri, după intonarea Imnului Naţional, cuvintele de introducere ale directorului Iosif Curta şi ale inspectorului Florin Negruţiu, profesorul Forin Iştoc şi elevul Mircea Negrău au prezentat succint etapele Unirii.

Apoi elevii clasei a X-a A au reiterat momentul istoric prin sceneta „Marea Unire”, coordonată de prof. Mihaela Fildan, cu discursuri ale lui Vasile Goldiş, Ioan I. Papp, Iuliu Maniu sau episcop Iuliu Hossu, care i-au îndemnat pe cei prezenţi, prin vocea copiilor, să fie fericiţi că văd şi aud ce alţii nu au reuşit, adică „buna vestire a unirii noastre pe veci cu Ţara-Mamă, România”, atrăgând şi acum, ca în urmă cu 100 de ani ropote de aplauze.

De asemenea, elevi din clasa a VII-a A, îndrumați de prof. Ramona Istoc, au pus în scenă un joc de rol pornind de la importanţa Declarației de autodeterminare de la Oradea, în procesul Marii Uniri din 1918. Copiii au interpretat rolul personalităţilor emblematice Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Regina Maria şi Aurel Lazăr, imaginându-şi un dialog între aceștia legat de trecutul, prezentul și viitorul poporului român.

După un recital de poezii şi cântece patriotice, elevii au făcut prezentarea a zece regiuni istorice ale României Mari prin diverse momente artistice specifice fiecărei zone: Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Moldova, Crişana, Maramureş şi Banat.

Evenimentul s-a încheiat cu un târg de produse tradiţionale româneşti, fondurile strânse fiind direcţionate spre sala de sport a şcolii, aflată în stadiu de construcţie.

Activităţile din cadrul proiectului - coordonate de profesorii Ramona Iştoc, Tabita Faur, Ciprian Fiter, Florin Iştoc, Mihaela Fildan și Diana Blaga, şi în care au fost implicate mai multe cadre didactice şi elevi ai aceluiaşi liceu - au urmărit dezvoltarea interesului copiilor pentru istoria locală şi naţională, promovarea experienţei elevilor în context istoric, muzeografic, religios, dar şi formarea deprinderilor de cercetare individuală şi în echipă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Splendid! Felicitari!
Tot respectul.
Postat 29 Noiembrie 2018, 06:38 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON