URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2018, 16:37

Viceprimarul Mircea Mălan: "Restanţele la întreţinere mai vechi de trei luni vor fi notate în CF!"

Ai datorii la asociaţie? Nu vei putea să îţi vinzi apartamentul, nu vei putea lua credit, nu vei putea face nimic! Potrivit noii noii legi privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, aflată în faza de promulgare, preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari vor fi obligaţi să noteze în Coala Funciară a restanţierilor la întreţinere datoriile mai vechi de trei luni sau în sumă de peste 2.000 lei.

"Restanţele mai vechi de trei luni la întreţinere vor fi notate în Coala Funciară! În propunerea iniţială era un prag de 3.000 lei. Comisia a propus reducerea lui la 2.000 lei pentru că nici pe vreme de iarnă nu se poate acumula în 3 luni o restanţă de 3.000 lei", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la care au luat parte inclusiv preşedinţi şi administratori de asociaţii de proprietari.

Potrivit viceprimarului, măsura este menită să prevină vânzarea apartamentului de către datornic fără achitarea restanţelor. "Au fost foarte multe cazuri în care s-au înstrăinat imobilul, nu s-a adus la cunoştinţa celor care l-au dobândit realitatea privind restanţele la întreţinere şi a apărut disputa între asociaţie şi noul proprietar", a spus Mălan.

Edilul a spus că, odată înscrisă datoria proprietarului în CF şi actualizată periodic odată cu creşterea debitului, cumpărătorul nu va mai putea invoca necunoaşterea situaţiei.

Administrator doar cu "şcoală"

La creionarea noii legi a asociaţiilor de proprietari au luat parte inclusiv reprezentanţi ai administraţiei locale, administratori şi preşedinţi de asociaţii din Oradea. "18 din cele 20 de propuneri făcute de comisia mixtă constituită la nivelul Primăriei au fost preluate în cuprinsul legii", a spus Mălan.

Astfel, chiar dacă atestarea şi verificarea periodică a administratorilor de asociaţii de proprietari nu se va mai face de Primărie, aşa cum prevedea regulamentul adoptat de Consiliul Local şi contestat în instanţă de prefectul de Bihor Ioan Mihaiu, funcţia de administrator va putea fi ocupată doar în urma unor cursuri şi a unei testări.

Se reiau atestările!

Actualii administratori de asociaţii vor trebui să se pună cu burta pe carte. "Trebuie ştiut că toate atestările îşi vor pierde valabilitatea. În termen de un an de la intrarea în vigoare a legii fiecare administrator trebuie să obţină un document suplimentar numit certificat de calificare profesională. Urmează a se stabili cum se va obţine", a spus Mălan.

Atestările nu vor mai fi făcute de primărie. Cel mai probabil urmează să fie înfiinţată o structură care să instruiască şi să testeze administratorii de asociaţii. Absolvenţii vor obţine un certificat de calificare în baza căruia vor putea solicita atestatul de la Primărie.

Documentul va trebui însoţit de cazierul judiciar şi certificatul fiscal din care să reiasă că solicitantul nu a săvârşit fapte penale de natură economică şi nu are datorii către buget.

Atestatul va trebui reînnoit tot la patru ani, dar legea nu specifică dacă este necesară testarea cunoştinţelor solicitantului.

Odată cu promulgarea noii legi. proprietarii de imobile din condomenii vor trebui să facă demersuri pentru înfiinţarea de asociaţii de proprietari potrivit normativului. "Asociaţiile vor trebui să îşi aleagă din nou organele de conducere, ca să îşi înceapă mandatul sub noile auspicii", a spus Mălan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@poi da
Poiule, regret ca ai febra si, in consecinta, iti lipseste capacitatea de a face diferenta intre cariera si competenta. Vezi bine, pe toate canalele de stiri, ca agramatismul si cariera fac casa buna in Romania. Iar daca nu vrei sa faci impresie de rumin prost, nu te mai lauda cu diploma ta de la asa numita universitate. Da, e o fabrica de diplome si atat, cu un corp profesoral al carui skill stiintific e lamentabil, un loc in care au fost vandute diplome unor arabi care nici n-au calcat pe acolo. In orice tara normala, universitatea ta ar fost desfiintata. In Germania , dupa unificare, o gamada de profesori, din Germania comunista, au fost concediati pentru mult mai putine potlogarii. Asa ca vezi-ti de treaba cu cariera ta din orasul in care cetatenii de la bloc trebuie in continuare sa-si care buteliile de gaz in spate (daca intelegi metafora!).
Postat 05 Iulie 2018, 13:38 de PETER_DORIN
Peter
Aici se comenteaza din auzite sau pe experiente? Eu am auzit multe altele despre multi dar ne dam cu parerea despre alea proprii. In al doilea rand sa iti fie rușine cu fabrica de diplome. A mea e de aici iar cariera mea fata de a ta (bag mana in foc ca e in aia de piatra) e net superioara. De la fabrica de diplome. Plecat din Oradea dar cu ifose de Monte Carlo...spania? Italia? Sau vulcanizator / spalator auto in UK?
Postat 05 Iulie 2018, 07:44 de poiu
@Vlaicului
Mai,individule, daca ai fi doar obraznic, te-as tolera. Din pacate, esti idiot. Din cauza unora ca tine ni se spune rumini prosti!
Postat 04 Iulie 2018, 19:21 de PETER_DORIN
@petronel
În primul rând ”tu” ești cu cine îți bei banii, pe care mai mult ca sigur îi căștigi ca un pălmaci penibil. Ai o exprimare primitiv-manelistică, de 2 forinți, ești incapabil de logică elementară, e evident că nu te pricepi, dar ai nesimțirea congenitală de a te pronunța în legătură cu un domeniu despre care nu ai noțiuni de bază. Exact ca o varză de om, absolvent de profesională de curățător de piscine de la Hajduszoboslou. Oricum, orice hârtie (de la școala profesională, UO, Aurel Vlaicu Arad, sau prin absurd, Univ. București) care ți-ar atesta vreo competență în orice domeniu, e cu siguranță anulată de felul execrabil în care te prezinți în realitate... Odată cu plecarea ta din Oradea IQ-ul mediu al orașului a crescut exponențial, iar zona în care ai degajat, a devenit instant defavorizată economic/fizic/moral, etc. Cu asta am încheiat orice dialog, m-ai convins încă o dată că, cu imbecilii nu e nimic de făcut.
Postat 04 Iulie 2018, 18:25 de Vlaicu
@Vlaicului
Nu mai locuiesc in Oradea de multa vreme, dar nu pot sa nu remarc faptul ca un abonat la reteaua de termoficare a orasului plateste o suma dubla fata de cel care foloseste o centrala proprie pe gaz. Tu esti orbit de orgoliul tau de provincial prost informat, cu educatie precara (eventual facuta la fabrica de diplome Oradea), incapabil de o gandire economica normala. Cu alte cuvinte, un taran ajuns la oras, un semidoct care nu-si intelege mediocritatea. Exemplul Ungaria nu l-am dat din iubire fata de unguri,insa cand cineva face un lucru inteligent trebuie apreciat. Tu insa te-ai pus pe piciorele dinapoi, te-ai infalosat exact ca un tembel. Cat despre lucrarea facuta cu bani europeni (risipirea aiurea a banilor!), daca primaria ta avea minte, facea minicentrale termice de cartiere si zone, cu trasee scurte si pierderi minime. Atunci puteai vorbi de eficienta economica. Vorbesti doar prostii si nu intelegi nimic. Ai vazut sutele de stive de lemne din fata caselor? Ai vazut miile de apartamente de blocuri, fiecare cu butelia sa, o potentiala bomba de familie. Asa arata un oras de 200 mii locuitori?! Du-te, mai, inapoi in glodul tau si nu mai emite pareri de repetent!
Postat 04 Iulie 2018, 17:07 de PETER_DORIN
@petre,
dacă vrem, le plătim și gata.... Textul matale sună ca o postare demnă de un vajnic postac, huno-ugrico-sovietic. 1. Oradea nu e singurul oraș cu încălzire centralizată și nici pomeneală să se spargă conductele zilnic. E poate singurul oraș măricel din România care își va înlocui rețeaua de încălzire pe bani europeni, din care jumate s-a și executat. 2. Rațiunea pentru care încălzirea centralizată e clar preferabilă, e pur economică și ecologistă, tocmai ca să nu se ardă gazul de pomană, pentru a se produce întâi energie electrică (pe bani buni), și apoi pentru a se vinde căldura rezultată din producerea curentului electric. În zonele unde nu există termoficare centralizată s-au făcut rețele de distribuție a gazului atât pentru case cât și pt. noile blocuri construite. 3. Dacă te speli pe mâini, chiar și cu apă rece scapi sigur de hepatită iar informația vehiculată de dvs. aici e pură fantezie exaltată. 4. Nici pomeneală ca Oradea să fie cel mai înapoiat oraș din Transilvania@România, în realitate lucrurile fiind aproape pe dos. 5. Oricând există posibilitatea să optați pentru alte zone din oraș (dacă vă permiteți, binențeles) dar eu cred că v-ar fi mult mai bine prin alte locuri, încălzite atât de grozav, (85%), cu gaz rusesc. Zic...
Postat 04 Iulie 2018, 13:54 de Vlaicu
Batut in cap
Dupa cum se observa, singurul lucru de care e in stare PRIMARIA, pentru a asigura confortul locuitorilor, e sa le dea amenzi si sa le impuna tot soiul de reglementari idioate ( cu inteligenta alesilor, nu te puteai astepta la altceva!). Oradea e singurul oras din Romania unde nu exista alimentare cu gaz metan la blocuri. Asta n-au observat alesii!! Spre comparatie, in Ungaria 85% din locuinte au alimentare cu gaz, in conditiile in care acea tara n-are fir de gaz in subsol. Oradea e singurul oras mare unde s-a implementat sistemul de incalzire centralizat, cel mai pagubos cu putinta, unde zilnic se sparg conducte si se opreste alimentarea cu apa. Ca urmare, zona are cea mai mare rata a incidentei de hepatita, pentru ca oamenii nu se pot spala. Cum e posibil ca intr-n oras cu peste 200 mii locuitori sa mai existe mii de locuinte incalzite cu lemne?! A fost blocat dreptul firesc al cetatenilor de a opta pentru a-si alege sursa de energie! Si asta de catre o administratie care isi zice LIBERALA!! Din punct de vedere social si administrativ este cel mai inapoiat oras din Transilvania. Au vacsuit centrul (taind insa intreaga vegetatie!), cum s-ar zice si-au pus sort alb, dar partea din spate a nadragilor e rupta si naclaita de *. Cam asta e realitatea Oradei, si-au batut joc de banii din impozitele voastre- pentru vietile voastre nu s-a facut nimic, platiti doar taxe mai mari ca oricare altii
Postat 04 Iulie 2018, 10:56 de PETER_DORIN
Iată cum arată unul care se crede avocat.
Chiar dacă ai o sarcină în CF, poți vinde bunul. Se vinde cu sarcină cu tot, prin negociere directă între părți.
Postat 04 Iulie 2018, 08:21 de CrisDumi
Se reiau arestările!
Statul roman asigura o pensie minima garantata de vreo 640 lei.O intretinere minimala la un apartament ar fi 200 vara 4-500 iarna, 300 medie.Daca s-ar subventiona intretinerea apartamentelor din condomenii s-ar evita toata tevatura cu contoare,verificari,debransari etc. Desigur la pachet cu masuri fiscale compensatorii: impozite mai mari sau alte ghidusii.Ceva similar cu transportul local gratuit.Pare prostie ,dar nu e...
Postat 03 Iulie 2018, 21:06 de excalibur
recuperare
ce se intampla cu cei cu datorii enorme la intretinere?!? sunt cazuri unde cate un locatar are intre 20000 si 50000 RON la intretinere de ani de zile. nu face nimeni nimic? faptul ca nu poate vinde nu intereseaza atata timp cat interesul e sa stea acolo si sa nu isi plateasca datoriile!! gresesc cu ceva?
Postat 03 Iulie 2018, 17:46 de acesta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON